Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
100_porad.doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
1.23 Mб
Скачать

77. Як створити трудові відносини усередині шкільного колективу

Тут ми підходимо, мій юний друг, до особливо важливого елементу створення і виховання колективу. Йдеться про матеріальні відносини, про матеріальний вираз таких понять, як відповідальність, керівництво, підпорядкування, взаємодопомога, співпраця, обмін досвідом. Всі слова про відчуття відповідальності залишаться дитячим лепетом, якщо немає відповідальності за матеріальні цінності. Немає і бути не може ніякого колективу, якщо відносини між його членами не пройняті духом взаємодопомоги, співпраці, товариського обміну ідеями і досвідом.

Піонерська організація нашої школи має бригаду малої механізації. У розпорядженні бригади — машини і механізми, використовувані на роботі на шкільній учбовий-досвідченій ділянці, а також в дитячих політехнічних кухлях. У бригаді є маленький, змонтований вчителями і старшокласниками трактор, яким піонери обробляють шкільну ділянку і сад. Бригада має дві маленькі автомашини для навчання молодших школярів, дві сівалки, косарка, молотарка, зерноочистительные машини — всі ці механізми зроблені в школі і пристосовані для дитячої праці.

Комсомольська організація має бригаду юних механізаторів. Бригада обирає бригадира, двох помічників, двох механіків. У ній виділена ланка юних електротехніків. У розпорядженні бригади — доросла, як говорять піонери і комсомольці, техніка — трактор, два автомобілі, комбайн, сівалки, зерноочистительные машини. Бригадир і його помічник — по уповноваженню бригади — є господарями техніки і ремонтної бази (у їх розпорядженні — установка для зарядки акумуляторів, апарат електрозварювання). Вони призначають юних механізаторів на період виконання тієї або іншої роботи. Отримати роботу в бригаді механізаторів — велика честь. Перш ніж допустити людину до трактора, бригадир юних механізаторів приймає у охочого трудитися цілу систему заліків (наприклад, учень виготовляє на токарному верстаті деталь для машини, бере участь в конструюванні і монтуванні нового механізму). В період весняних і літніх польових робіт бригадир встановлює черговість роботи юних механізаторів в полі (на піонерських гектарах і на колгоспних полях).

Є в піонерській і комсомольській організаціях ще дві бригади: бригада юних рослинників і бригада юних садівників. Це трудові колективи у розпорядженні яких — досвідчена ділянка, сад, шкільна пасіка, інвентар для ручної роботи по рослинництву і садівництву.

Досвід господарських матеріальних відносин дозволяє комсомольській і піонерській організаціям бути господарями багатьох матеріальних цінностей. Наші піонери і комсомольці розпоряджаються засобами, що поступають на внутрішньогосподарчий рахунок школи від учбовий-досвідченої ділянки, саду, городу. Гроші, які виручаються від продажу фруктів, овочів, саджанців дерев, школярі прибуткують, здають в бухгалтерію. Протягом року нагромаджуються значні суми. Комітет комсомолу і раду піонерської дружини витрачають гроші на придбання музичних інструментів, на проведення екскурсій. Це збагачує життєвий досвід комсомольців і піонерів.

Господарські, матеріальні, економічні відносини, тісно зв'язані насилу, - одна з ниток, що зв'язують школярів в різновікових колективах.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]