Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
100_porad.doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
1.23 Mб
Скачать

15. Осмислення нового матеріалу як етап уроку

Напевно, кожному вчителеві доводилося зустрічатися з таким явищем: вчора на уроці всі дуже добре зрозуміли правило (визначення, закон, формулу), добре відповідали, приводили приклади, а сьогодні, дивишся, добра половина класу представляє вивчене якось туманно, В дехто вже і забув матеріал. Виявляється, що, виконуючи домашнє завдання, багато учнів зустрілися з великими утрудненнями. У класі ж цих утруднень не помічалося.

Зрозуміти — це ще не означає знати, розуміння — ще не знання. Для того, щоб були тверді знання, необхідне осмислення.

Що означає осмислення? Учень думає над тим, що він сприйняв, перевіряє, наскільки правильно він зрозумів матеріал, пробує застосовувати придбані знання з практики.

Приведу приклад. На уроці геометрії учні отримують перше уявлення про тригонометричні функції. Вчитель дає визначення двох функціональних залежностей — синуса і косинуса. Матеріал не представляє труднощів, нібито відразу все зрозуміло. Але зрозуміло — ще не означає, що міцно засвоєне. Після пояснення дається час для обдумування нового. Учні відкривають зошити для чорнових записів, креслять прямокутні трикутники, записують все те, що пояснював вчитель, повторюють визначення синуса і косинуса, на власних прикладах показують функціональні залежності. Тут як би зливається повторення знань з їх першим, елементарним застосуванням. Виявляється, що при самоперевірці багато учнів не можуть відтворити хід пояснення, повторити його. Переконавшись, що забув те або інша ланка в поясненні, учень вдається до допомоги підручника, але перш ніж зробити це він старається все сам пригадати.

Особливо необхідний етап спеціального осмислення нового матеріалу для «найслабкіших», трудноуспевающих учнів. Досвідчені педагоги приділяють велику увагу тому, щоб трудноуспевающие учні зосередили свою увагу на тих «точках» матеріалу, які по суті є причинно-наслідковими зв'язками, тобто основою знань. Багаторічний досвід переконав: джерело неміцності знань у трудноуспевающих учнів — в тому, що вони не бачать, не розуміють зчеплення фактів, явищ, істин, закономірностей — «крапок», де народжуються причинно-наслідкові, функціональні, тимчасові і інші зв'язки. Ось на ці «крапки» і треба звертати увагу трудноуспевающих учнів.

Учням, наприклад, пояснюється дієприслівниковий оборот. Важковловимою «крапкою» є в даному випадку те, що дієприслівник служить як би другим, другорядним присудком при головному присудку — дієслові. Давши учням час для осмислення, я звертаю увагу трудноуспсвающего учня на те, що, складаючи пропозиції з дієприслівниковим оборотом, він повинен представляти дві дії, виконуваних одним і тим же предметом, причому одна дія — що веде, головне, а інше — залежне, другорядне. Учень думає над реальними діями, складає пропозиції.

Яким би чисто теоретичним не був матеріал, вивчений на уроці, завжди є можливість дати практичну роботу для його кращого засвоєння. На уроках історії і літератури осмислення нового найчастіше представляє пошуки причинно-наслідкових, смислових зв'язків в матеріалі, який тільки що пояснений. Наприклад, вчитель розповів про звільнення селян в Росії від кріпосної залежності в 1861 році. Для осмислення нового (5—7 хвилин) даються питання: по якому шляху пішов би розвиток сільського господарства Росії, якби царський уряд не звільнив селян? Який взаємозв'язок існував між розвитком капіталізму в сільському господарстві і в промисловості Росії до 1861 року, і як цей взаємозв'язок виявився після звільнення селян? Що продовжувало гальмувати розвиток капіталізму в Росії після 1861 року? Які причини живучості феодальних пережитків в сільському господарстві Росії — навіть після реформи 1861 року? Ці питання написані на великому листку паперу, який вивішується на дошці відразу ж після пояснення. Починається, на моє тверде переконання, один з найбільш напружених, цікавих етапів уроку. Учні пригадують матеріал вивчених раніше розділів, «риються» в підручнику (до речі, підручник на уроці гуманітарних предметів потрібний перш за все для осмислення нового). Відбувається найпотрібніше, на мій погляд, найкорисніше в процесі учення — повторення вивченого раніше матеріалу без читання всього підряд. Таке повторення найбільш ефективне, тому що по самій суті своїй воно — думання.

Отже, не бійтеся виділяти на кожному уроці якомога більше часу на освоєння нового! Це окупиться сторицею. Чим ефективніше розумова праця під час осмислення знань, тим менше часу необхідно учневі на виконання домашнього завдання, тим менше часу витрачається на перевірку домашнього завдання на наступному уроці, тим більше часу залишається на пояснення нового матеріалу. Зрозумійте суть цієї залежності — і ви розірвете зачарований круг- часу на вивчення нового матеріалу не хапає тому, що воно йде на перевірку домашнього завдання, а перевірка домашнього завдання вимагає багато часу, оскільки матеріал недостатньо добре вивчений.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]