Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
100_porad.doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
1.23 Mб
Скачать

47. Поради вчителеві однокомплектної школи

Є і будуть ще тривалий час існувати школи з невеликою кількістю дітей — одно- і двокомплектні маленькі школи, де працюють два, а то і один вчитель.

Якщо ви працюєте в такій школі, вам нелегко буде створити і роками підтримувати навколо себе атмосферу багатого, багатогранного духовного життя. Адже це — найголовніше, без високої культури — загальною і педагогічною — можна опуститися, перетворивши свій віддалений населений пункт на ведмедячий кут. Якщо так буває, то буває тільки але провині самого педагога. У самому глухому, далекому від центрів куточку може яскраво горіти вогник культури, думки, творчості — все це залежить тільки від вас. І всі ваші зусилля якраз і повинні бути спрямовані до того, щоб вогник цей горів все яскравіше. Від цього у вирішальній мірі залежать утворена, культура, знання ваших вихованців.

Багато що вам треба спеціально робити для того, щоб яскравий вогник культури і думки палав не згасаючи. У віддалених населених пунктах немає великої бібліотеки, а книга — найновіша — саме тут потрібна, як повітря.

Тому зробіть свою маленьку шкільну бібліотеку абонентом великої бібліотеки крупного культурного центру — наприклад, Державної бібліотеки СРСР ім. В. И. Ленина або Державної бібліотеки по народній освіті ім. До. Д. Ушинського. Читайте тижневик «Книжковий огляд», будь-яку необхідну книгу, що зацікавила вас, виписуйте на два-три тижні, читайте. Я знаю далекі хутори, де вчитель, що працює безвиїзно багато років, створює Народну бібліотеку, якою користуються колгоспники. Подумайте і ви про це, створіть при школі вогнище народної культури.

У однокомплектній школі виключно важливу роль грає класне читання дітей. Разом з громадськістю вам треба поклопотатися про те, щоб в шкільній бібліотеці було все необхідне для дитячого читання. Книги, що увійшли до золотого фонду світової літератури для дітей, повинні бути в кожній самій маленькій, найвіддаленішій школі. Це зробити не так важко — потрібні тільки любов до дітей і старанність. Я упевнений, що саме у віддаленій від центрів школі можна створити умови для того, щоб головним вогнищем духовної культури школярів було читання.

Треба поклопотатися про кінопроектор і фільмоскоп, своєчасно виписувати нові учбові кінофільми і діафільми.

Для вас, вчителі маленької, віддаленої школи, дуже важливо тримати постійний зв'язок з хорошою школою крупного села або міста. Раджу вам два-три рази на рік здійснювати 3—4-денні поїздки до своїх колег в цю школу. Вам треба побувати на уроках, поговорити з вчителями. Потрібно побачити своїми очима той результат, до якого прагне, про яке мріє кожен думаючий, творчо працюючий вчитель. На цей результат (знання, уміння, письмові роботи школярів) вам треба орієнтуватися при оцінці успішності своїх школярів. Попросите, якщо це можливо, одного з кращих педаго-1пн — ваших колег — приїхати хоч би на два дні до вас і маленьку школу.

Нгиюп п м початку літа відправляйтеся з своїми вихованцями і Д1Л9КуЮ екскурсію — хай вони подивляться життя міста, побувають на фабриці, заводі, в друкарні. Кожну поїздку використовуйте для збагачення шкільної бібліотеки і фільмотеки.

А літом не сидите в школі — їдьте у великі міста. Сплануйте ці поїздки так, щоб за роки своєї роботи у віддаленій школі ви побували в Москві, Ленінграді, в інших великих культурних центрах. Час перебування в містах повинен бути дуже насыщено: треба побувати в театрі, в концертних залах, побачити майстерність кращих артистів нашої країни. І — ще раз повторюю — не забувайте про книги.

Раджу вам також зробити декілька туристичних подорожей — побачити Урал, Сибір, Алтай, Середню Азію, Кавказ, російська Північ — Архангельська і Новгородська області. Чим більше у вас про що розповість, тим багатше ваша скарбниця методичних засобів дії на школярів.

48. ЯКІ ПЛАНИ ПИСАТИ ВЧИТЕЛЕВІ

Це питання буває дуже гострими —учителей іноді завантажують непотрібною писаниною. Але буває і так, що в запалі критики «бюрократичної писанини» окремі педагоги приходять до висновку: не треба писати ніяких планів.

І те і інше неправильне. Писати треба те, що допомагає роботі.

Для вчителя початкових класів дуже важливо скласти перспективний план, розрахований на декілька років. Що входить в такий план? Покажу це на досвіді своєї роботи.

  1. Список художніх творів, які діти повинні прочитати за роки навчання в початковій школі. Цей пункт плану стане реальністю, звичайно, тільки тоді, коли в шкільній бібліотеці будуть необхідні дитячі книги.

  2. Музичні твори, які діти прослуховуватимуть в школі (бажано, щоб в школі була музична кімната).

  3. Твори живопиши, по яких будуть проведені бесіди.

  4. Тексти — уривки з художніх творів, які треба завчити напам'ять.

  5. Орфографічний мінімум — тобто словник орфограм, написання яких в початковій школі повинне бути тверде, назавжди збережене в пам'яті

  1. Список науково-популярних книг і брошур, читання яких сприяє розширенню кругозору школярів. Особливо треба виділити книги і брошури, призначені для трудових дітей — дітей з пониженою рухливістю розумових процесів.

  2. Тематика уроків мислення — подорожей до джерел думки і рідної мови.

  3. Тематика творів, які діти напишуть за роки навчання в початкових класах.

  4. Зразковий перелік наочної допомоги, яка зробить вчитель і діти.

10. Екскурсії, які будуть проведені в початковій школі. Такий же перспективний план я раджу складати і викладачам предметів в середніх і старших класах. Зважає, звичайно, на специфіку предмету. Наприклад, викладач біології включає в перспективний план систему спостережень в природі з метою формування у учнів необхідних уявлень. Викладач географії включає термінологію, обов'язкову для запам'ятовування. Вчитель фізики передбачає в своєму плані спостереження праці в промисловості і сільському господарстві.

Перспективний план — це дуже важливий орієнтир, по якому вчитель щорічно, читаючи і продумувавши програму, як би перевіряє сам себе — що вже зроблене і що потрібно зробити. По виконанню перспективного плану можна судити про якість знань учнів.

Кожному вчителеві треба також складати тематичний або поурочний план. Тематичний план складається за програмою на декілька уроків, виділених на дану тему. Допустиме тематичне планування тільки на невелику тему (2—5 уроків). У тематичному плані записується, що і як вивчатиметься на уроці. Тут треба застерегти від просторового письмового викладу лекції, розповіді. Знання, які вчитель дає учням, повинні бути у нього в голові, і докладні записи не потрібні. Тематичний план — це дидактичне передбачення і обґрунтування, а не розгорнений конспект. У план треба записувати те, що є творчою обробкою матеріалу, наприклад, питання, на які діти відповідатимуть під час перевірки домашніх завдань, види самостійної роботи під час вивчення нового матеріалу. Тексти завдань і вправ, як правило, в план не включаються (у вчителя вони зазвичай виписані на спеціальних картках або в зошитах).

У зошиті, де пишуться тематичні плани, необхідно відвести чисте місце (поле) —для того, щоб у разі непередбачених відхилень від наміченого шляху внести до плану відповідні зміни.

Деякі вчителі вважають за краще тематичному плану поурочний. Тему вони продумують, роблять попередні позначки, але планують тільки на один урок. Кожен може робити так, як знайде найбільш зручним для себе. Головне — орієнтуватися на перспективний план, не забувати про кінцеву мету, час від часу продумувати програму і пояснювальну записку до неї, зіставляти її з перспективним планом.

Педагог, що працює класним керівником, складає план виховної роботи. Про цей план мова йтиме далі — в радах, присвячених питанням виховання.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]