Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
100_porad.doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
1.23 Mб
Скачать

93. Умійте зробити чесноту привабливою

Якщо 17-річних тягне до яскравого, означає і потрібно найвищі принципи нашої етики і моральності зробити яскравими. Дехто з педагогів вважає: наші етичні принципи самі по собі такі прекрасні, що не потребують якоїсь особливої форми подачі, не вимагають «прикрашення». Це далеко не так. Чим благородніше принцип, тим яскравіше, виразно повинна бути діяльність, що розкриває цей принцип. Будь чесним, правдивим, нетерпимим і непримиренним до лицемірства — якби ми тільки без кінця повторювали ці слова, вони перетворилися б для вихованців в докучливі нотації — до них відносилися б як до дуже корисного, але осоружного риб'ячого жиру. Чесність, правдивість, нетерпимість до обману повинна стати діяльністю, що хвилює, привабливою, спокусливою (відмітимо в дужках, що злиття, єдність діяльності і чесноти — одна з головних проблем практичної педагогіки). Нам вдалося досягти того, що хлопці і дівчата не списують, не підглядають в підручник під час виконання самостійної роботи: соромно самим перед собою. Якби ми без кінця повторювали: трудитися своїми силами — добре; списувати, користуватися чужою працею — погано, - наші хороші повчання перетворилися б на осоружні нотації. Ми спонукаємо вихованців до діяльності, що розкриває красу, привабливість чесноти. З малих років, щорічно в дні літніх канікул наші школярі декілька днів живуть в Школі під блакитним небом. Так називаємо ми солом'яні або зроблені з віток курені, в яких в жарку літню пору розташовуються діти. Тут не тільки повне самообслуговування, але і самозабезпечення всіма необхідними продуктами живлення. Перед тим, як перейти в Школу під блакитним небом, діти приносять в свій тайник (у всьому потрібна романтика) продукти, складають їх в паперові мішки і в металеві банки. Тут немає ніякого обліку, кожен приносить продукти тоді, коли в тайнику немає нікого. І не бувало випадку, щоб хто-небудь пішов на обман — це немислимо представити. Діти тут самі відчувають, що своєю працею, своїми турботами вони створюють радість для колективу. І якби у кого-небудь зародилася думка обдурити колектив, всі віднеслися б до цього як до спроби вкрасти радість.

У роки дитинства і отроцтва діти мають свої матеріальні цінності — колективні бібліотеки. Коли клас припиняє своє існування, бібліотека передається молодшим товаришам. В окремих випадках бібліотека дарується одному з молодших школярів. Ця подія хвилює хлопців і дівчат, запам'ятовується на все життя.

Наші хлопці і дівчата прагнуть принести радість тим, хто вже не може трудитися, живе наодинці. Кожну весну старшокласники розбивають декілька квітників для самотніх людей похилого віку. Ця праця — оточений романтичним ореолом чесноти. У ці дні юнацтво переживає думка: всі ми станемо людьми похилого віку, про всіх нас піклуватимуться молодші покоління. Як потрібно, щоб ця думка переживалася в роки отроцтва і юності! Вона ушляхетнює хлопцеві, робить його справжнім чоловіком Вона готує дівчину до великої материнської місії. Романтична, приваблива праця, що виражає турботу про старість, - це найпотрібніша, найблагородніша діяльність. Не упускайте, мій друг, жодній можливості для того, щоб доторкнутися до того сокровенного куточка дитячої душі, де зберігаються думи і тривоги про старість. Турбота про людей похилого віку — це найзворушливіша любов до людини. Байдужість до старості жорстоко мстить суспільству — зростають люди з кам'яними серцями.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]