Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
100_porad.doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
1.23 Mб
Скачать

64. Як колектив стає засобом всестороннього розвитку особи

Людина — неделимое ціле (етичне, інтелектуальне, емоційне, естетичне, творче), і знайти форми розкриття, вирази, розвитку цього цілого тільки в одному колективі, через обмежені можливості організації відносин між членами цього колективу — завдання нездійсненне. Так, первинний колектив класу не може бути єдиною формою об'єднання, в рамках якого вирішувалися б завдання всестороннього розвитку особи. У одного вихованця інтерес до вивчення математики, інший захоплений біологією, третій — літературою, четвертий — технічною творчістю. У кожного, крім того, є ще одне або ще декілька захоплень: музика, малювання, різьблення по дереву і т.д. У міру наближення до зрілості у окремих вихованців схильність, що розвивається, вимагає своєї діяльності, абсолютно не схожої на діяльність інших. Всю цю складність і багатогранність інтересів, захоплень, діяльності неможливо вміщати в організаційні форми роботи первинного колективу. Вище вже йшлося про те, що якщо викладач стає вихователем, він неминуче є центром колективу, в якому підлітків, хлопців, дівчат об'єднує спільність інтелектуальних інтересів. Науково-наочні кухлі — це одна з найнеобхідніших форм колективів, що забезпечують всесторонній розвиток особи." Їх можна створювати вже з VI—VII, що вчаться, а в окремих школах — там, де ключем б'є багате інтелектуальне життя, можна включати в ці кухлі і п'ятикласників, четвероклассников. Як правило, ці колективи повинні бути одновіковими. Це не виключає можливості спільної роботи в одному і тому ж науково-наочному кружку семикласника і восьмикласника, восьмикласника і дев'ятикласника.

Окрім інтересу до знань, науки, книги, у вихованців є і інші інтереси — трудові, творчі. Праця і творчість, зв'язана насилу, - дуже важлива сфера розвитку індивідуальних схильностей, здібностей, покликання. У нас в школі є кухлі трудової творчості — технічні, сільськогосподарські. Вони побудовані теж за віковим принципом, наприклад, є кружок юних механізаторів III—IV класів, юних механізаторів V—VI класів, юних радіотехніків VI—VII класів, юних садівників I—II класів, юних садівників III— IV класів, юних селекціонерів V—VII класів, юних механізаторів VIII—X класів і ін. У кожному кружку — від 8—10 до 15—20 учнів. Це дуже стійкі об'єднання. Є шкільні кухлі, що існують вже більше двадцяти років, — одні вихованці, пропрацювавши в кухлі 2—3 року, переходять в кружок школярів старшого віку, інші приходять їм на зміну. Трудова творчість — такий же сильний чинник, об'єднуючий вихованців, як і інтелектуальна спільність.

Як у науково-наочних, так і в кухлях трудової творчості є своя матеріальна база. Для наочних кружків — Кімната Думки (або Кімната Книги), де протікають найбільш багаті, найбільш наповнений годинник духовного життя вихованців, годинник спілкування з книгою, годинник того, що К. Маркс називав грою інтелектуальних сил 11. У кружків трудової творчості — це робочі кімнати, лабораторія і Кімната Справ — тут підлітки вирішують трудові задачі (конструкторські, монтажні). Керівники науково-наочних кружків — вчителі; керівники кружків трудової творчості — і вчителі, і учні старших класів. Це один з важливих моментів, що забезпечують принцип самодіяльності.

Є і кухлі іншого роду — художній самодіяльності, творчі для літератури, музичні, драматичні, художнього читання. Тут виявляються і розвиваються інтереси, що збагачують духовне життя особи не тільки в естетичному, але і в етичному, емоційному, інтелектуальному відносинах. Тут відбувається — наш педагогічний колектив в цьому твердо переконаний — один з тих чуйних, ніжних дотиків до серця і розуму вихованців, без яких неможливе життя первинного колективу як духовної єдності. Нас дуже турбує, якщо вихованець не проявляє себе активно в одному з таких колективів.

Ці колективи ми називаємо колективами художньої культури. Нам здається, що таке найменування в найбільшій мірі виражає суть того, що відбувається в цих колективах. Кухлями художньої культури охоплені навіть найменші школярі. У нас є два кружки казки. У них по 15—20 дітей-першокласників. Керують кухлями учні старших класів. Діти приходять в Кімнату Казки, старші читають і розповідають цікаві казки. Малюки инсценизируют окремі народні казки. Найцікавішою для дітей формою роботи є в цьому кружку складання нових казок.

Серед колективів художньої культури особливо велику цінність представляє для нас дитячий ляльковий театр. У нім беруть участь понад сорок вихованців початкових класів (цей колектив ділиться на три секції). Керують колективом учні старших классов— комсомольці.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]