Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
100_porad.doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
1.23 Mб
Скачать

33. Приведіть кожного учня до вогнища захопленості

Продумайте, де і як використовуватиме кожен ваш вихованець вільний час (не проводити, а саме використовувати). Використовувати розумно.

Тут знову треба повернутися до книги. Найважливішим вогнищем захопленості повинне бути читання. Школа повинна бути царством книги. Ви можете працювати у віддаленому куточку країни, ваше село може бути видалене на тисячі кілометрів від культурних центрів, в школі багато чого може не хапати, - але якщо у вас царює книга, ви може ті працювати на тому ж рівні педагогічної культури і досягти тих же результатів, що і в центрі. І не бійтеся, що книга відволікатиме учня від знань.

У I—III класах обов'язково треба створювати (у кожному класі окремо) куточки книги, виставляти тут книги розумні і в той же час цікаві для дітей. Хай кожен учень постійно користується цією першою в своєму житті бібліотекою. Я б не радив учням I—III, принаймні, I—II класів брати книги в шкільній бібліотеці: краще за вчителя ніхто не знає, що треба читати учневі. Буває, йому треба почитати єдино необхідну в даний момент, свою книгу; про це ніхто не може знати так добре, як вчитель.

Пам'ятаєте, що ніяке захоплення не принесе користі, якщо воно не зачіпає думки, душі, серця. Підкреслюю, що першим захопленням повинне бути захоплення книгою. Його треба зберегти на все життя. Що б ви ні преподавали—литературу або історію, фізику або креслення, біологію або математику—первым вогнищем захопленості, до якого ви повинні привести свого вихованця (якщо тільки ви хочете бути його вихователем) повинна бути книга.

Книга — це теж школа, в світі книг треба навчити подорожувати кожного вихованця. От чому я раджу починати з класної бібліотеки, потім поступово учити користуватися шкільною бібліотекою. Надати стихії це у жодному випадку не можна. Підіть з своїми дітьми в шкільну бібліотеку, ознайомте їх з книгами, які там є, порадьте, які можна брати читати. Дайте бібліотекареві список рекомендованої для читання літератури (список, звичайно, повинен включати книги, які стоять на бібліотечних полицях).

Другим вогнищем захопленості, до якого треба привести кожного вихованця, є захопленість улюбленим предметом. Закоханість в предмет, інтелектуальна активність можливі лише тоді, коли у людини є в шкільні роки це саме безцінне багатство — вільний час. Педагогічному колективу треба глибоко продумати, як досягти того, щоб в другу половину дня в школі зажевріла безліч вогнищ, які б звали до поглибленого вивчення різних галузей науки. Це не тільки науково-наочні кухлі, про які йшлося вище. Це також така активна діяльність, в якій теоретичні знання стають головним стимулом творчості, рішення розумових і трудових задач. Такими вогнищами інтелектуальної захопленості у нас в школі стали дві «Кімнати важких справ» — одна по фізиці і техніці, інша по біології і агротехніці. Тут вся робота побудована на самодіяльності. Завідують кімнатами учні старших класів, двері сюди відкриті для всіх — від першокласника до десятикласника. Тут вирішуються різноманітні технологічні і біологічні завдання. Учням пропонується, наприклад, сконструювати модель пристрою, в якому можна було б одну робочу частину замінювати іншій, що діє, яке можна було б використовувати для декількох трудових операцій. По біології пропонується завдання: протягом двох років перетворити мертву глину на родючий грунт, виростити на ній урожай, створити умови для життєдіяльності корисних мікроорганізмів.

Від того, як учень використовує вільний час, залежить багато що. Формуйте у свого вихованця розумні захоплення.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]