Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
100_porad.doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
1.23 Mб
Скачать

19. Як бути з перевіркою зошитів?

«Перевірка зошитів поглинає весь вільний час». Це слова з листа однієї вчительки. Під ним могли б підписатися тисячі педагогів. Побачивши стопок зошитів, які треба перевірити, не у одного вчителя здригнеться серце, і не тільки тому, що це багато годинника праці — пригнічує те, що це праця одноманітна, нетворча.

Думка вчителів і працівників народної освіти спрямована до того, щоб максимально скоротити час перевірки зошитів, але «нічого не виходить». Чому? Тому що в зошитах учнівських безліч помилок. Проблема перевірки зошитів — одна з тих шкільних проблем, рішення яких залежить від сотень умов, передумов. Тут не може бути якогось однієї ради: «Робіть от так», але можна все-таки на перевірку зошитів відводити приблизно в три рази менше часу, чим відводиться, якщо в роботі всієї школи, всього педагогічного колективу дотримуватимуться певні умови.

У школі повинна бути перш за все висока мовна культура, повинна панувати атмосфера великої чуйності до слова: сказане або написане неправильно повинно звучати не тільки для вчителя, але і для школяра таким же дисонансом, як фальшива нота для людини, що володіє високим музичним слухом. Слід порадити вчителеві початкових класів: виховуйте у дітей чуйність до емоційного забарвлення слова. Добивайтеся, щоб слово звучало для учня, як музика! Образно кажучи, учень повинен бути музикантом слова, дорожити його правильністю, чистотою, красою. Ведіть дітей в природу, показуйте їм якнайтонші відтінки квітів, звуків, рухів, розкривайте перед ними людську працю як творчість, і хай все це відбивається в слові, у відтінках мови.

У нас присвячуються спеціальні уроки таким словам, як зоря, вечір, степ, поле, річка, дзюрчить, мерехтить, гримить... По кожному слову ми з дітьми складаємо твори. Слово глибоко входить в духовне життя дитини, він вчиться виражати словом найтонші відчуття, передавати в нім враження від навколишнього світу. Це нелегка, навіть, мабуть, найскладніша шкільна наука. І основи цієї науки даються в початковій школі. Те, що упущене там, ніколи вже не надолужиш.

Ведіть своїх вихованців від книги і думки до діяльності, від діяльності до думки і слова. Діяльність повинна трансформуватися у власну думку учня, а власна думка повинна знайти вираз в слові. Практично це зводиться до наступного: хай якомога частіше предметом думки, думок учня буде його власна діяльність. Хай ваш вихованець розповідає, міркує, звітує про те, що' він зробив власними руками, про те, що він спостерігав. Учень плутається в словах, коли ці слова не пов'язані з тим, що він сам робив, бачив, спостерігав, думав. Треба давати такі завдання, які б припускали розповідь, звіт, доповідь учня, які вимагали б, щоб наявні знання були пущені в оборот, а значить, щоб слово стало засобом творчості.

Чому учні припускаються багато помилок, чому пишуть безграмотно? Корінь зла, на моє переконання, в диспропорції між уміннями і знаннями. Уміння відстають від знань в системі вивчення переважної більшості предметів, особливо ж таких, як граматика, літературне читання, математика. Знання виявляються важким, непосильним вантажем при слабкості, «кволості» умінь, які покликані «обслуговувати знання».

Полегшення перевірки зошитів пов'язане з поряд корінних питань навчання, але є деякі передумови цього полегшення. Це, по-перше, виділення на кожному уроці граматики часу для запису і запам'ятовування слів, в яких можуть бути допущені граматичні помилки; по-друге, це ретельна, продумана підготовка до виконання домашніх завдань з метою попередження помилок; по-третє, треба сказати, що досвідчений викладач мови, літератури, математики, фізики має свою методику перевірки зошитів; найбільш раціональною, як показує досвід, є вибірково-періодична перевірка: вчитель час від часу бере зошити декількох учнів; фронтально у всіх перевіряються тільки контрольні роботи.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]