Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
100_porad.doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
1.23 Mб
Скачать

20. Зміст активної діяльності що вчаться при вивченні предмету

Приступаючи до роботи з учнями, досвідчений вчитель намічає на важ період вивчення предмету (у початковій школі — на ваш цикл навчання) зміст активної діяльності своїх вихованців. Мета — не тільки вироблення практичних умінь, необхідних в житті, в праці, але і активна діяльність учня в системі вивчення предмету, перш за все розумове виховання, розвиток думки і мови. Ми вже говорили, що від характеру активної діяльності учня великою мірою залежить його письменність і роль слова в його духовному житті.

Як організувати активну діяльність що вчиться, щоб вона сприяла його розумовому розвитку, розвивала думку, культуру слова, виховувала письменність?

Активна діяльність — це як би місток, що сполучає мову і думку. Готуючись до роботи в початковій школі, я намічав таку активну діяльність для всіх учнів, в якій би яскраво виражалися і, звичайно, осмислювалися відносини, взаємозв'язки між фактами, предметами, явищами, трудовими процесами. Іншими словами, я прагнув до того, щоб в праці народжувалася думка що вчиться, а не тільки закріплювалися знання, отримані на уроках. Діяльність при вивченні предмету повинна бути не тільки ілюстрацією до знань (це теж необхідно), але і джерелом нових істин, відкриттів, закономірностей. Наприклад, кожен школяр протягом декількох років навчання вирощує плодове дерево. При цьому він робить все нові і нові «відкриття», нові думки хвилюють його, він висловлює їх; слово стає засобом, інструментом виразу власній думці про відносини, взаємозв'язки, помічені завдяки праці, воно входить в активний словарний запас, підштовхує відчуття і думку.

Я на сотнях доль переконувався, що не може бути хаотичною думка і відсталою мова у того, хто захоплений цікавою працею, в якій розкриваються все нові і нові відносини і взаємозв'язки: учень не тільки трудиться, але і мислить, міркує про причинно-наслідкові зв'язки, намічає роботу на майбутнє. З кожним роком я все більше переконувався, що активна діяльність, в якій яскраво виражена думка, розвиває мову, підвищує загальну культуру учнів. Треба сказати, що праця грає свою роль в розумовому розвитку лише за тієї умови, коли він починається з перших же днів шкільного навчання і організовується обдумано.

Кожен вчитель середніх і старших класів у нас, готуючись до вивчення предмету, намічає таку активну діяльність для учнів, яка б виховувала розумово, збагачувала поняттями, закономірностями. Я тисячу разів переконувався, що без взаємодії людини з природою немислимий розумовий розвиток, як без мелодії неможлива музика, без слова — мова, без книги — наука. Єдність праці і думки, діяльності і слова в системі вивчення таких предметів, як біологія, фізика, хімія, математика, —это один з наріжних каменів, на яких тримається школа як вогнище думки. Готуючись до викладання цих предметів, досвідчені вчителі продумують, яким чином, в якій праці розкриватимуться ті відносини і взаємозв'язки, на яких побудовано мислення в системі вивчення предмету. Наприклад, основні відносини і взаємозв'язку в системі викладання фізики поміщені, зокрема, в таких явищах і поняттях, як речовина, енергія, рух, перетворення енергії, зміна стану, взаємодія явищ. Викладач фізики знаходить можливості для організації такої праці, в якій всі ці поняття реалізуються в конкретних відносинах. Так, одному учневі дається завдання зробити принципову модель приладу, в якому механічна енергія перетворюється на електричну, електрична — в теплову. Інший учень працює над моделлю, в якій механічна дія приводить до зміни стану речовини. Ця праця — не просто ілюстрація до знань, а, можна сказати, знання у дії.

Я раджу вчителям: якщо хочете, щоб ваші вихованці були людьми мислячими, щоб струнка, ясна, логічно послідовна думка знаходила свій вираз в чіткому поясненні, тлумаченні, - залучайте їх до праці, насиченої думкою, реалізуйте відносини і взаємозв'язки системи знань в праці. Пам'ятаєте, що праця — це не тільки практичні уміння і навики. Це перш за все розумовий розвиток, культура мислення і мови.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]