Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
100_porad.doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
1.23 Mб
Скачать

8. Про збереження в пам'яті школяра ч1ементарных знань

Тридцять років роботи в школі відкрили мені один важливий, на мій погляд, секрет — своєрідну педагогічну закономірність: у середніх і старших класах відставання, неуспішність з'являються головним чином тому, що в роки учення в початкових класах учень не запам'ятав на все життя, не зберіг твердо в пам'яті тих елементарних істин, які є як би фундаментом знань. Уявіть собі, що під задуману струнку будівлю фундамент закладений на дуже неміцному цементі, розчин весь час розсипається, камені вивалюються; люди щоденно усувають недоробки і вічно знаходяться під загрозою того, що будівля звалиться. Ось в такому положенні знаходяться багато викладачів мови і математики в IV—X класах: вони будують будівлю, а фундамент розсипається.

Вчителі початкової школи! Ваше найважливіше завдання — побудувати міцний фундамент знань. Настільки міцний, щоб вчителям, що працюють після вас, взагалі не треба було думати про фундамент. Ви приступаєте до роботи з I класом. Візьміть в руки програму IV класу — перш за все по мові і математиці, а також програму V класу по математиці. Візьміть в книзі для читання матеріал по історії, природознавству, географія і програми по цих предметах для IV класу. Зіставте все це, порівняйте. Подумайте, що треба знати учневі III класу, щоб успішно вчитися в IV, а потім і в V класах.

Перш за все звернете увагу на елементарну письменність. У мові є 2—2,5 тисячі орфограм, які є як би каркасом знання, письменності. Досвід переконує, що якщо в початковій школі дитина твердо запам'ятала ці орфограми, він стане грамотною людиною. Але справа не тільки в цьому. Письменність, придбана в початковій школі, є інструментом оволодіння знаннями в середніх і старших класах.

Навчаючи дітей в початкових класах, я завжди мав перед собою список найголовніших орфограм. Це — своєрідна програма елементарної письменності. Дві з половиною тисячі орфограм я розподілив так: на кожен робочий день доводиться три слова. Діти записують їх в зошит і запам'ятовують. На цю роботу щодня йде декілька хвилин. Пам'ять в дитячі роки дуже гнучка, гостра, і якщо нею уміло управляти і не перенавантажувати її, вона стає вашим першим помічником. Те, що запам'ятав учень в перші роки, ніколи не забувається. «Техніка управління пам'яттю» в даному випадку, полягає в наступному. На початку робочого дня (перед першим уроком) я записую на дошці три сьогоднішні слова наприклад, степ, тепло, шелестіти. Діти, зайшовши в клас, відразу ж записують ці слова в орфографічний словник, який ведуть всі три роки. Думають над цими словами, поряд з ними пишуть декілька однокорінних слів. Вся ця робота продовжується хвилини три-чотири. Учні поступово звикають до неї.

Далі робота набуває характеру гри, в якій яскраво виражений елемент самовиховання, самоперевірки. «Дорогою додому, - говорю я дітям, - пригадаєте, які три слова ми сьогодні записали, як вони пишуться. Відтворіть в пам'яті зображення цих слів. Вранці, прокинувшись, відразу ж пригадайте написання цих слів і запишіть їх по пам'яті в зошит» (йдеться про загальний зошит, що є як би другій екземпляр словника). Немає учня, який би не захопився цією грою, якщо вона почата вже в 1 класі, якщо вчитель вірить в успіх цієї справи, якщо він любить дітей, якщо в його житті не буває таких моментів, коли йому набридає що-небудь з того, що роблять учні.

На заняттях, з уроку в урок, проводяться упражнения— найрізноманітніші, щоб орфограми, які вже запам'яталися, систематично повторювалися, застосовувалися. Однією з дуже важливих вправ я рахую запам'ятовування чотирьохсот стилістичних оборотів, що є, на моє переконання, теж своєрідний каркас елементарної мовної культури. За роки навчання в початкових класах діти запам'ятовують ті стилістичні обороти, в яких через різноманітні впливи повсякденної мовної практики припускаються типових помилок.

Ще раз підкреслюю: дуже велике значення має ігровий елемент в процесі навчання. У мене є шістсот «казкових» слів, тобто слів, що часто повторюються в дитячих казках. Ми з дітьми протягом трьох років навчання в початковій школі малюємо декілька десятків казок, під ними діти роблять підписи, в які входять ці шістсот слів. Це одна з дуже вдалих форм закріплення орфографічного мінімуму.

По математиці за роки навчання в початкових класах діти запам'ятовують ті дії, які через часту повторюваність стають як би математичними узагальненнями, настільки звичними, що витрачати на них розумові зусилля кожного разу, коли до них вдаєшся, абсолютно недоцільно. Це не тільки таблиця множення, але і найбільш випадки складання, віднімання, ділення, множення в межах тисячі, що часто вживаються. Це також найбільш типові вимірювання і перетворення величин. Я виходжу з того, що в середніх і старших класах розум що вчиться не повинен завантажуватися одноманітними операціями, щоб якомога більше розумової енергії йшла на творчу працю.

Вся робота, звичайно, грунтується на свідомому засвоєнні матеріалу, проте не можна не враховувати того, що не все можливо пояснити. Я прагну до того, щоб поєднувалися довільну і мимовільну увагу і запам'ятовування.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]