Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
конспект для горчинской / поный конспект для горчинской.docx
Скачиваний:
85
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
1.11 Mб
Скачать

2.2. Розробка концепції проекту та її складові.

Розробка концепції проекту пов’язана з передінвестиційним етапом і є наслідком проблеми, яка виникає. Причинами появи проблеми, нового проекту - є незадовільний попит, ініціатива підприємства підвищити свій прибуток за рахунок зменшення витрат ресурсів та впровадження передових технологій, реакція на політичний тиск та інше.

Рішення щодо вибору проекту є дуже важливим, тому що його прийняттям, ми беремо на себе ризик і відповідальність за його ефективне існування. Розробкою концепції проекту визначаються цілі і шляхи їх досягнення, при цьому розробляються також альтернативні рішення, особливо для великих проектів, пов’язаних з будівництвом.

Розробка концепції проекту включає наступні стадії:

- життєздатність проекту;

- планування проекту;

- вимоги до проекту;

- вибір та придбання земляної ділянки;

- базове проектування.

Життєздатність проекту визначається після вибору і оцінюються інвестиційними можливостями та їх об’ємами, до яких відносяться власні або притягнуті. Обсяг ресурсів повинен бути обґрунтованим на основі вихідних даних, а саме: потужністю створюваного проекту з прийнятими та з екологічними і будівельними рішеннями, номенклатурою, забезпеченням ресурсами, впливом на навколишнє середовище, а також оцінкою забезпечення кадрами і соціального розвитку.

Оцінка життєздатності проекту складається в розрахуванні техніко-економічного обґрунтування з розглядом альтернатив, визначених при виборі ідеї і оцінці її по критеріям вартості та прибутку.

Прийняте рішення на цій стадії визначає начало робіт по проекту. Особливу увагу при цьому треба уділити необхідній динаміці інвестиціям, які виділяються.

Планування проекту на стадії концепції здійснюється протягом усієї тривалості проекту. Для цього зіставляється попередній план, яким визначають послідовність робіт на кожному етапі проекту, назначаються виконавці робіт, хто і що повинен робити, в який термін та якими ресурсами.

В процесі здійснення проекту план може піддаватися постійному коригуванню з урахуванням непередбачених обставин і реагуванням на них. В розробці плану та його коригуванні приймають участь високодосвідні фахівці, в тому числі інженери, економісти, робітники матеріально-технічного забезпечення та інші. На цьому етапі також вирішуються питання створення організаційної структури роботи над проектом.

Вимоги до проекту визначаються вибором експлуатаційних характеристик підлягаючого до реалізації об’єкту. При цьому обрана ідея (проект) повинні відповідати підвищеному попиту споживача, суспільства, а проект, що реалізований з найменшими витратами з впровадженням передових технологій отриманої продукції і економічних витрат ресурсів, в тому числі енергоресурсів.

Сьогодні, в Україні на повістці дня стоїть питання не тільки впровадження економічних проектів, які дають прибуток, а і проектів з витратами, що, відповідають підвищеному зниженню стратегічних енергоресурсів.

Вибір і придбання земельної ділянки в сучасних умовах є найбільш складним і відповідальним, в тому числі і по його вартості. Вартість її придбання залежить не тільки від ринкових відносин, а і від її розташування в межах населеного пункту або поза ним, а також послідовних витрат по проведенню геологічних і гідрогеологічних вишукувань, підготовки технічних умов на інженерне забезпечення ділянки і отримання дозволів на будівництво.

Крім визначення розмірів ділянки та вимог зазначених вище, необхідно, і це головне, обраховувати і вирішувати питання під’їзних шляхів, прокладку нових зовнішніх інженерних трас комунікацій, заходи з захисту навколишнього середовища та інше, а також можливості впровадження місцевих матеріальних ресурсів.

Вибір земельної ділянки будмайданчика повинен бути затвердженим з місцевими органами містобудівництва і архітектури та органами місцевого самоврядування.

Базове проектування передбачає затвердження складу робіт з конкретного проекту. На цьому етапі починається проектно-конструкторська розробка документації. Початком розробки служить компоновка схем технологічного процесу с послідовним визначенням виробництва та розмірів об’єктів, які проектуються. Потім розробляються загально-будівельні роботи з послідовною розробкою спеціальних монтажних робіт. Така попередня проробка, на етапі базового проектування, дає можливість на основі укрупнених вимірів вартості об’єкту і аналогів дає змогу для розробки і корегування ТЕО (ТЕР).

Соседние файлы в папке конспект для горчинской