Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
конспект для горчинской / поный конспект для горчинской.docx
Скачиваний:
85
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
1.11 Mб
Скачать

8.5. Етапи завершення проекту і передача його замовнику.

Етапом завершення проекту та закриття проекту і передача його замовнику вважається проведення пусконалагоджувальних робіт на об’єктах промислового призначення і одержання продукту. Передача, прийомка в експлуатацію закінчених будівництвом об’єктів здійснюється на основі актів робочих і державних комісій відповідно «Основних положень ДБН – А.3.1-94» та і інших нормативних документів.

Об’єкти виробничого призначення можуть бути прийняті за умовою іх готовності до експлуатації (забезпеченості всіма видами ресурсів) і при відсутності недоробок, а також, якщо почався випуск продукції. Житлові будинки та громадські побудови приймаються, як закінчений містобудівельний комплекс.

Закінчені будівництвом об’єкти державної власності підлягають прийманню державними приймаючими комісіями, а це державної власності технічними комісіями, створеними районними, міськими виконавчими комітетами.

На етапі прийомки проекту (об’єкту): порівнюють отримані результати з передбачуваними в проекті, що реалізується; виявляють розходження між запланованими і реальними показниками; місце і термін їх виникнення; розробляють заходи щодо виправлення виявлених помилок та розходжень і організують роботи з виправлення недоліків.

Ефективними плановими показниками проекту при їх порівнянні з реально досягнутими при прийомці проекту (об’єкту) в експлуатацію є:

  • вартість (ціна) проекту;

  • терміни виконання робіт;

  • технічний рівень;

  • експлуатаційні витрати;

  • рентабельність ведення в експлуатацію виробничих фондів.

Завершеним вважається проект, якщо закінчені всі роботи і досягнуті поставлені цілі, що були обумовлені контрактом при прийомці об’єкту в експлуатацію.

Висновки

В процесі реалізації проекту виконується контроль, що представляє собою контрольний цикл, який складається з визначених стадій і елементів.

Контролю проекту при його реалізації підлягають:

1. Плани процесу проектування, розробки проекту, вхідні і вихідні дані, які мають опис розділів, строки їх виконання відповідними кваліфікованими особами. На вході процесу проектування повинні бути встановлені вимоги до продукції, а вихідні дані розробленої документації відповідати вхідним.

2. Організація і планування МТЗ,починаючи від планування потреби в матеріальних ресурсах на основі діючих норм і нормативів, і закінчуючи обліком їх розходу. Особлива увага при контролі надається на цій стадії вибору постачальників матеріальних ресурсів, ціни їх продукції, організації поставок, отриманню, відпуску і розходу.

3. Будівництво об’єкту, монтажу, наладка і комплексне опробування устаткування – найважливіші стадії реалізації проекту, зрив одного з елементів якого погрожує кризою і банкротством інвесторів. Позитивні результати реалізуємого проекту, досягаються постійним виконанням виробничого, інспекційного та інших видів контролю.

4. Стадія введення об’єкту (проекту) в експлуатацію шляхом порівняння на основі його поетапного формування за рівнями: нормативному, фактичному, експлуатаційному та кінцевої будівельної продукції.

На всіх стадіях контроль проекту здійснюється на основі розроблених і документально оформлених планів і графіків. До яких відноситься: календарний план будівництва, календарні та функціональні плани (графіки), в тому числі проектних робіт, виробництва, ресурсні графіки забезпечення якості, наладки, комплексного опробування устаткування, введення об’єкту в експлуатацію та ін.

Контроль за виконанням усіх календарних графіків ведеться не тільки за термінами, а і в кількісних одиницях, а також за сукупністю їх призначення та якістю.

Контролюються такі показники як: відхилення виконання від графіку, відхилення кошторису витрат, індекс виконання календарного плану, індекс інтенсивності витрат та ін.

На підставі календарного графіку, при контролі за ходом будівництва шляхом технічної оцінки здійснюється виконання вузлових термінів та позицій графіку в цілому, а також використання трудових ресурсів та витрат.

В ході контролю проекту, що реалізується проводиться аналіз досягнутих показників проекту, до яких відноситься: об’єми робіт за об’єктом, кошторисна вартість об’єкта, його трудомісткість, якість та строки виконання. Раніше аналізом, шляхом порівняння планового по графіку і фактичного показника, визначалися відхилення і розроблялися заходи щодо їх усунення. Але це не давало, особливо при контролі за витратами, повної інформації про витрати на виконаний повний об’єм, не було прозорості якими будуть кінцеві витрати на проект та яким буде ймовірний час виконання проекту.

Щоб запобігти цим недолікам у сучасному управлінні проектами застосовуються методи скоригованого бюджету і проектування остаточних витрат. Перший базується на обчислені фактичного і скоригованого бюджету, а другий на екстраполяції фактичних даних про хід виконання проекту на певну дату, в тому числі і за структурою об’єкту (WBS).

Застосування цих методів контролю дає змогу аналізувати хід виконання проекту у розрізі часу, витрат, робіт, які виконуються, і залучених підрозділів як в цілому так і за окремими підрозділами, а також прогнозувати остаточні витрати і час як за розпочатими роботами, так і за наступними і вживати відповідні заходи у майбутньому.

Одержаний аналіз та отримана інформація дає можливість виявити вимушені зміни в проекті і підготовити висновки і звіт проці зміни, який представляє собою систему. Система звіту базується на принципах і повинна відповідати вимогам, отриманим в результаті контролю за змінами та здійснюється документально в наступному порядку:

  • визначається зміна, описується і вказуються витрати та види робіт, їх трудомісткість;

  • вказуються причини змін та їх природа;

  • визначаються наслідки цих змін на основні показники проекту;

  • складається класифікація змін за напрямками та ін.

Кінцевим результатом контролю реалізації проекту є прийом його в експлуатацію, який приймається державними прийомними комісіями. На етапі прийомки об’єкту (проекту) порівнюють отримані результати з передбачуваними в проекті, що реалізується, виявляють розходження (зміни) між запланованими і реальними показниками. Таким показниками при їх порівнянні з реально досягнутими є: вартість (ціна проекту), термін виконання робіт, технічний рівень, експлуатаційні витрати, рентабельність введення в експлуатацію виробничих фондів. Завершеним вважається проект, якщо закінчені всі роботи і поставлені цілі.

Соседние файлы в папке конспект для горчинской