Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
конспект для горчинской / поный конспект для горчинской.docx
Скачиваний:
87
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
1.11 Mб
Скачать

Питання для самоперевірки знань

9.1. Що таке ризик?

9.2. Що таке невизначеність?

9.3. Назвати основні причини невизначеності та дати їх коротку характеристику.

9.4. Види проектних ризиків по ознакам.

9.5. Які ризики відносяться до зовнішніх?

9.6. Які ризики відносяться до внутрішніх?

9.7. Класифікація факторів в залежності від їх типу і змісту.

9.8. Класифікація факторів ризику на етапах інвестування.

9.9. З якою метою робиться аналіз ризиків?

9.10. Які методи використовуються при аналізі ризиків?

9.11. Якісний аналіз ризиків та його характеристика.

9.12. Кількісний аналіз ризику та його характеристика.

9.13. Об’єктивний метод визначення ймовірності та його коротка характеристика.

9.14. Суб’єктивний метод визначення ймовірності та його коротка характеристика.

9.15. В чому полягає статистичний аналіз ризику, його основні показники?

9.16. Надати коротку характеристику аналізу ризику методом аналогій.

9.17. В чому полягає експертний метод аналізу ризику, система експертних оцінок і правил?

9.18. Назвіть стратегії способів боротьби з ризиками.

9.19. В чому полягає стратегія розподілу ризиків між учасниками проекту?

9.20. Стратегія страхування ризиків.

9.21. Стратегія резервування коштів на покриття непередбачених витрат.

Змістовий модуль 10. Управління якістю проекту. Зміст

10.1. Якість проектного менеджменту, його сутність та характеристика.

10.2. Норми та правила забезпечення проектного менеджменту.

10.3. Програма забезпечення якості проекту.

10.4. Витрати на забезпечення якості проекту.

10.4.1 Класифікація витрат на якість в будівництві та їх склад.

10.5. Контроль забезпечення якості проекту.

Висновки.

Питання для самоперевірки знань.

Література (3,5,6,11,17,18,19,23,26,28,30,35,51).

10.1. Якість проектного менеджменту, його сутність та характеристика.

В теперішній час велика частка людства займається і робить спробу зайнятися бізнесом, реалізуюче при цьому найрізноманітніші ідеї і проекти, які в умовах ринку, конкурентної боротьби повинні бути якісними і направленими на задоволення споживачів, держави. В їх реалізації, безумовно, важливе місце відводиться контролю управління якістю проектами при якому досягаються поставлені цілі, стратегія, і які направлені на одержання якісної продукції, яка відповідає підвищеному попиту суспільства.

Однією з ключових функцій управління проектом, поряд з такими як управління вартістю і часом, є управління якістю проекту.

Якість проекту – це цілісна сукупність характеристик об’єкту, яка відноситься до його здатності протягом усього життєвого циклу задовольняти встановлені або передбачувані потреби споживача, суспільства. Звичайно потреби формулюються за допомогою характеристик на основі встановлених критеріїв з урахуванням досягнень науково-технічного прогресу. Потреби включають експлуатаційні характеристики, їх функціональну придатність, надійність (готовність, безвідмовність, ремонтопридатність), довговічність, безпеку, вплив на навколишнє середовище, економічні, естетичні й культурно-історичні вимоги.

Прийнято розрізняти чотири ключових аспекти якості проекту:

  • якість, яка обумовлена відповідністю ринковим потребам і очікуванням. Цей аспект якості досягається завдяки ефективному визначенню й актуалізації потреб і очікувань споживача з метою задоволення вимог споживача й точному аналізу можливостей ринку;

  • якість розробки й планування проекту. Другим аспектом є якість, що досягається завдяки ретельній розробці самого проекту і його продукції;

  • якість виконання робіт з проекту відповідно до планової документації. Третім аспектом є якість, забезпечувана завдяки підтримці відповідності реалізації проекту його плану й забезпеченню розроблених характеристик продукції проекту й самого проекту та виготовлених цінностей для споживачів, інших зацікавлених осіб;

  • якість матеріально-технічного забезпечення проекту. Четвертим аспектом є якість, що досягається завдяки матеріально-технічному забезпеченню проекту протягом усього його життєвого циклу.

Сучасна концепція менеджменту якості проекту в своїй основі має наступні основні принципи:

  • якість – невід’ємний елемент проекту в цілому (а не якась самостійна функція управління);

  • якість – це те, що говорить споживач, а не виробник-виготовлювач;

  • відповідальність за якість повинна бути адресною;

  • для реального підвищення якості потрібні нові технології;

  • підвищити якість можна зусиллями всіх працівників підприємства;

  • контролювати процес завжди ефективніше, ніж результат;

  • політика в області якості повинна бути частиною загальної політики підприємства.

Управління якістю проекту варто розглядати як систему, що складається з окремих стадій (елементів), що утворюють петлю якості при управлінні проектами (рис. 10.1.):

Рис. 10.1. Петля якості при управлінні проектами

1. Якість у рамках маркетингу.

2. Планування.

3. Якість проектної документації.

4. Якість у процесі підготовки виробництва.

5. Ресурсне забезпечення, у тому числі, устаткуванням.

6. Виробництво будівельно-монтажних робіт.

7. Контроль якості.

8. Пуск і налагодження устаткування.

9. Здача об’єкта в експлуатацію.

Зазначений перелік елементів створення проекту являє собою особливо складну систему, елементи якої перебувають у різних зв’язках і якою необхідно управляти системно. При управлінні варто виходити з того, що кожна система досліджується із двох точок зору: як структура і як процес.

У системі управління проектами сам проект є об’єктом управління, а суб’єктом управління є органи управління, керівник. У будь-якій системі є той, хто управляє і ким управляють.

Таким чином, система управління якістю проекту будівельної організації є невід’ємною частиною управління підприємством, ключова роль у якому приділяється керівництву. Керівництво повинне очолити діяльність по управлінню якістю, і не тільки формально, для адміністративної «ваги», але бути щиро прихильно СУЯ, вірити в її цінності. Воно повинне інтегрувати систему управління якістю в загальну модель управління якістю проекту. Свій вплив здійснювати не стільки у вигляді організаційно-розпорядницької документації, скільки у вигляді конкретних слів і вчинків, однозначно та виразно передаючих свою позицію. Вище керівництво визначає політику в сфері якості передбаченого проекту. Керівник проекту, насамперед, визначає коло клієнтів, - учасників проекту, і в першу чергу, чітко знати споживачів продукції проекту. На підставі маркетингових досліджень визначає їх потреби і розробляє систему показників, що визначають ступінь задоволеності продукцією проекту.

Після цього отриману систему показників покладає основу системи планування, мотивації співробітників і системи управління організацією в цілому й зокрема якості основного індикатора успішності проекту. Більшу роль у підвищенні ефективності взаємодії із клієнтами грає інформаційна система проекту, яка повинна бути безумовно сумісною з інформаційними системами основних клієнтів.

Велика увага повинна приділятися процесам планування взагалі й стратегічному плануванню, зокрема. При цьому планується досягнення не тільки традиційних виробничо-господарських цілей і реалізації проектів, але й таких, які до останнього часу не були розглянуті.

При плануванні управління проектами керівникам необхідно більше делегувати відповідальності на нижні рівні управління, а співробітники при цьому повинні бути спеціально підготовлені для прийняття цієї – нової для них, відповідальності. При збільшенні відповідальності рядових співробітників зростає роль зворотного зв’язка, що стає основною складовою інформаційної системи для якісного управління проектами в будівельній організації. Такий підхід не знімає необхідності традиційного управління при плануванні, але залишає для вищих рівнів управління більше часу для вирішення стратегічних завдань.

Розробка проекту і проектування продукції та послуг адекватно реагувати на потреби, очікування споживачів, що постійно змінюються й ускладнюються. Найважливішим є такі показники як поліпшення якості розробки, тобто відповідність розробок вимогам клієнта, нормативно-технічної й технологічної документації, досягнення науково-технічного прогресу, а також тривалість циклу розробка-впровадження. Концентрувати зусилля необхідно на конкретних процесах, особливо – на процесах, що безпосередньо впливають на якість кінцевої продукції проекту.

Одним з діючих інструментів підвищення якості й поліпшення системи управління є визначення та використання кращого досвіду інших будівельних організацій у підготовці виробництва.

Підготовка будівельного виробництва залежить від якості наступних склалових:

  • вивчення персоналом проектно-кошторисної документації, розробки технологічної документації й т.д.;

  • розробки заходів щодо дотримання вимог проектів впровадження робіт;

  • визначення потреби в матеріально-технічних й інших ресурсах;

  • розробки заходів щодо будівництва об’єктів у строки, встановлені в контракті замовником (споживачем);

  • контрольних заходів та інше.

Ресурсне забезпечення є одним з найважливіших елементів забезпечення якості при управлінні проектом. Якість матеріально-технічного забезпечення повинне відповідати вимогам нормативних документів, стандартів, кваліфікаційним вимогам. Значну роль грають енергетичні ресурси, їхня ощадлива витрата.

Саме будівництво, виконання будівельно-монтажних робіт, є одним з основних елементів при управлінні проектами, що у загальних вартостях проекту з урахуванням вартості устаткування становлять більше 80%. Його якість, в першу чергу, спрямована на дотримання норм і вимог державних будівельних норм (ДБН) при суворому дотриманні строків і вартості будівництва. По-друге, направлена на якісний контроль із застосуванням способів і методів, що сприяють попередженню прояви невідповідностей в процесі виконання будівельно-монтажних робіт (БМР), а випуск продукції введеного в експлуатацію об’єкта повинен відповідати цілі й задачам проекту, задоволенню вимог споживача.

Контроль якості БМР і закінченої будівельної продукції повинні здійснювати лінійні працівники і атестовані служби контролю якості, які оснащені технічними засобами, що забезпечують необхідну достовірність і повноту контролю, які входять до складу будівельно-монтажних організацій або залучаються зі сторони.

Контроль якості БМР здійснюється також замовником у порядку технічного нагляду, проектними організаціями в порядку авторського нагляду, органами державного архітектурно-будівельного контролю, іншими органами державного нагляду та контролю, що діють на основі спеціальних положень.

Особливу увагу при управлінні проектами промислового призначення слід приділити монтажу і індивідуальному та комплексному опробуванню і наладці технологічного устаткування, його оформленню актами робочих комісій, а також здачі об’єкта (проекту) в експлуатацію. При цьому, на етапі прийомки проекту порівнюють отримані фактичні результати показників з запланованими, визначають розбіжність між запланованими і реальними, а також їх причини, місце і час виникнення та розробляють заходи по ліквідації, виправленню виявлених розбіжностей з організацією робіт по їх виправленню.

Завершенням проекту визнається закінчення всіх БМР і досягнення основних цілей, обумовлених оговореним контрактом про прийняття об’єкту (проекту) в експлуатацію з виходом на проекту потужність або соціально-економічне призначення.

Як ми бачимо, менеджмент якості в рамках управління проектом – це система видів діяльності, методів і засобів, спрямованих на виконання вимог і очікувань замовників проекту до якості самого проекту і його продукції, що є невід’ємною і повною мірою відповідає діяльності будівельної організації.

Соседние файлы в папке конспект для горчинской