Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
конспект для горчинской / поный конспект для горчинской.docx
Скачиваний:
85
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
1.11 Mб
Скачать

2.3. Передпроектні та заключні дослідження на основі техніко-економічного та фінансового аналізів.

Передпроектні та заключні дослідження на основі техніко-економічного аналізу проекту складаються із 4х стадій передінвестиційного етапу інвестиційного проекту і включають:

- пошук інвестиційних концепцій;

- попередню підготовку проекту;

- остаточне формулювання проекту і оцінку його техніко-економічного і фінансових параметрів;

- фінансовий розгляд проекту та прийняття по ньому рішення [5].

1. На першій стадії, як це було розглянуто вище (п. 2.2.): були визначені інвестиційні можливості проекту, його життєздатність, передбачені формування інвестиційного задуму інвестора й вивчення його можливостей та втілення проекту на основі альтернативних ідей, розроблен попередній план проекту, обране та узгоджене місце розміщення об’єкта із врахуванням екологічних вимог та захисту навколишнього середовища, а також прийнято інвестиційне рішення та формування завдання на розробку ТЕО (ТЕР) інвестицій.

2. Після визначення інвестиційних можливостей, життєздатності проекту і прийняття рішення про початок його здійснення проводять попередню підготовку проекту, для цього складають план робіт, тобто структурну визначену послідовність етапів робіт, які виконують для досягнутих вже на першому етапі комплексу цілей, хто і що має робити і в які терміни. На основі плану робіт складають докладний графік робіт, що дає змогу точніше оцінити вартість проекту.

На цій стадії також здійснюють і уточнюють геодезичні, інженерно-геологічні, економічні й екологічні дослідження, готують технічні умови на інженерне забезпечення робіт, одержують потрібні дозвільні документи, оцінюють обсяги робіт і ресурсів, необхідних для реалізації проекту, розробляється ТЕО (ТЕР).

Після рішення всіх етапів і виконання графіків робіт розробляється бізнес-план. Складений бізнес-план для невеликих проектів, які не вимагають додаткового інвестиційного циклу або пов’язані з невеликими сумами капітальних витрат, може бути прийнятий для подальшої роботи. Для великих інвестиційних проектів такий бізнес-план є лише проміжним документом. Він складається лише з ціллю визначення – чи є концепція інвестиційного проекту цікавою і вигідною.

Бізнес-план проекту – це плановий документ, в якому визначені всі аспекти діяльності підприємства, аналізуються всі проблеми з якими воно може зіштовхуватися, а також визначає способи рішення цих проблем.

Тому грамотно складений бізнес-план може відповідати на питання: чи треба взагалі укладати гроші в цей проект, чи принесе він доходи, які окуплять всі витрати.

Типовий бізнес-план, затверджений урядом України складається з 10 розділів (див. рис. 2.1).

Рис. 2.1. Структура бізнес-плану підприємства

Розділ 1. Юридичний статус підприємства включає його юридичну адресу, форму організації, повне найменування та комунікації, прибори зв’язку, установчі документи, де і ким організація зареєстрована.

Розділ 2. Стиснута історична довідка діяльності підприємства, в якій дається термін створення підприємства, його основна діяльність. Потужність, асортимент виготовленої продукції, організаційна структура управління, основні постачальники сировини та інше.

Розділ 3. Характеристика продукції (послуг), яка виготовляється (пропонується до виготовлення) підприємством для ринка збуту. В цьому розділі потрібно чітко відповісти на ряд питань:

  • які потреби покликані задовольнити продукція, послуга;

  • у чому складаються особливості продукції, послуг і чому споживачі будуть віддавати перевагу саме цій продукції або послугам;

  • чому обрана ця продукція і цей ринок, чим вони приваблюють виробника;

  • який життєвий цикл продукції, послуг.

Розділ 4. Характеристика конкурентного середовища, в якій визначаються основні конкуренти по об’ємам і якості виготовленої продукції, їх можливості переходу випуску з однієї продукції на іншу та в які терміни, фінансове положення, забезпечення висококваліфікованими кадрами, їх стратегія, тактика та інше.

Розділ 5. План маркетингової діяльності, в якому треба довідатися про ринок збуту продукції, що вже є на ринку, та яка буде мати попит серед споживачів у майбутньому. У цьому розділі потрібно представити оцінку:

  • потенційної місткості ринку збуту продукції, послуг;

  • потенційного обсягу продукції, послуг;

  • реального обсягу збуту продукції, послуг.

Також у цьому розділі необхідно передбачити цілі і стратегію маркетингу, ціноутворення, схему поширення продукції, методи стимулювання збуту, рекламу та ін.

Розділ 6. План виробничої діяльності підприємства включає об’єми виробництва продукції, її асортимент, терміни виготовлення, а також якість і необхідні ресурси. При цьому обраховується дизайн з позиції виготовлення продукції високої якості.

Особлива увага в цьому розділі надається опису виробничого процесу; виробничим приміщенням; устаткуванню, яке необхідно придбати або орендувати; дається перелік необхідної сировини і матеріалів, комплектуючих виробів та їх постачальників; указуються ціни на сировину, матеріали, а також собівартість продукції, яка виготовляється; дається перелік виробничого устаткування, яке буде спожите в майбутньому та інше.

Розділ 7. Організаційний план повинен мати організаційну структуру і схему управління створюваним проектом (підприємством), а також склад підрозділів і їх функції, заходи з організації і координації та взаємодії служб, підрозділів підприємства, інформацію про кадри, їх кваліфікацію, заробітну плату і систему стимулювання, посадові інструкції і кваліфікаційні вимоги.

У цьому розділі також визначається кадрова політика: принципи відбору співробітників, принцип наймання, створення системи планування, професійної підготовки, підвищення і перепідготовки кадрів, вибір методів оцінки виконуваної роботи.

Розділ 8. Охорона навколишнього середовища повинна бути вирішена в проекті, розробленій документації, в тому числі від забруднення повітря, водних ресурсів, землі, а також рослинного, тваринного видів, що покликані функціонуванням підприємств, які проектуються.

Розділ 9. Фінансовий план і програма інвестицій повинен містити інформацію про планування фінансового забезпечення на протязі всього періоду реалізації проекту. Цим планом розробляється стратегія фінансування, яка повинна бути відповісти на наступні питання:

  • скільки потрібно коштів для реалізації запропонованого проекту;

  • де можна дістати кошти і у якій формі;

  • коли можна чекати повернення вкладених коштів та одержання інвесторами доходу, яка величина цього доходу.

Розділ 10. Аналіз можливих ризиків і страхування повинен містити розрахунки про можливі ризики на шляху реалізації проекту та основних методів захисту від його впливу. Для цього необхідно:

  • привести перелік можливих простих ризиків із вказівкою ймовірності і їхнього виникнення й очікуваного збитку від цього;

  • вказати організаційні заходи щодо профілактики і нейтралізації зазначених ризиків;

  • представити програму страхування від ризиків.

3. Постановка задач техніко-економічного і фінансового аналізів з остаточним формулюванням проекту та його оцінка – визначається після виконання всіх питань на стадії попередньої підготовки проекту. Для цього створюється робоча група спеціалістів до складу якої входять не тільки економісти, а і інші спеціалісти. Рекомендаційний склад робочої групи наступний:

- економіст з досвідом роботи в даній галузі (керівник групи);

- спеціаліст з аналізу ринків збуту майбутньої продукції;

- інженери-технологи, які володіють у розглянутому проекті технологією створення майбутньої продукції;

-інженер-конструктор, який володіє особливостями майбутньої продукції;

- інженер-будівельник, який має опит в будівельному виробництві;

- спеціаліст з обрахування витрат в виробництві подібного типу;

- інші спеціалісти за необхідністю.

Робоча група повинна бути направлена на найбільш допустиме і ефективне рішення інвестованого проекту, повинна ліквідувати всі перепони і знайти альтернативне рішення. На цій стадії проводиться порівняння різних інвестиційних проектів, коригується для великих проектів бізнес-план, уточнюється ТЕО (ТЕР), а також визначаються всі види основних і допоміжних робіт, без яких даний проект не може бути реалізований.

Уточнений і скоригований склад ТЕО (ТЕР) повинен відповідати ДБН.А.2.2.-3-2004 і включає наступні розділи:

  • вихідні положення, в яких відображається технічна можливість і економічна доцільність впровадження проекту;

  • обґрунтування проектної потужності об’єкта, передбаченого асортименту заппланованої до випуску продукції, а також міркування по її збуту;

  • обґрунтування чисельності створюваних нових і додаткових робочих місць виробничого персоналу;

  • дані о наявності бази сировини та забезпечення основними матеріалами, енергоресурсами, полуфабрикатами, трудовими ресурсами з обґрунтованими можливостями їх використання та отримання:

  • обґрунтування розміщення об’єкта і вибір майданчика для будівництва;

  • дані інженерних досліджень;

  • оцінка впливу на навколишнє середовище;

  • схеми генплану і транспорту;

  • основні рішення з інженерної підготовки території та захисту об’єкту від небезпечних природних і техногенних факторів;

  • основні технологічні, будівельні та архітектурно-планувальні рішення;

  • основні рішення і показники з енергоефективності, порівнянню варіантів, обліку і використанню вторинних і відновлених ресурсів, та по охороні безпеки;

  • можливі терміни будівництва;

  • основні положення з організації будівництва;

  • заходи з технічного захисту інформації;

  • основні рішення з санітарно-побутовому обслуговуванню робітників;

  • основні рішення щодо вибухопожежної безпеки виробництва;

  • ідентифікація і декларація безпечних об’єктів підвищеної безпеки;

  • кошторисна документація;

  • техніко-економічні показники;

  • обґрунтування ефективності інвестицій;

  • висновки та рекомендації.

Склад ТЕО (ТЕР) може бути доповнений або зменшений по рішенню замовника чи з погодженням з ним, крім вимог оцінки впливу на навколишнє середовище.

4. На заключній стадії фінансового розгляду проекту та прийняття по ньому рішення робоча комісія с урахуванням альтернативних рішень проводить ретельний розгляд та аналіз попередніх стадій, проводить оцінку фінансового забезпечення проекту, техніко-економічного обґрунтування, скоригованого бізнес-плану та інше, і приймає рішення про можливість впровадження в дію найбільш ефективного варіанту проекту.

Соседние файлы в папке конспект для горчинской