Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
конспект для горчинской / поный конспект для горчинской.docx
Скачиваний:
87
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
1.11 Mб
Скачать

Змістовий модуль 2. Вибір і обґрунтування проекту. Зміст

2.1. Вибір ідеї проекту з визначенням цілей і задач.

2.2. Розробка концепції проекту та її складові.

2.3. Передпроектні та заключні дослідження на основі техніко-економічного та фінансового аналізів.

2.4. Структура проектного аналізу.

2.5. Прогнозування і оцінка ефективності проекту.

Висновки.

Питання для самоперевірки знань.

Література (2,5,7,13,16,17,49,51).

2.1. Вибір ідеї проекту з визначенням цілей і задач.

Основним фактором успішної діяльності підприємства на думку закордонних і вітчизняних вчених та спеціалістів є впровадження нових проектів, тобто нових ідей заснованих на інновації або, таких що включає в себе інноваційний момент.

Ідея – це відправна крапка в діяльності і плануванні будь-якого підприємства, що буде виробляти продукцію, яка користується попитом у споживача. До неї підприємству необхідно підійти самостійно, переробляючи інформацію з різних джерел або у вигляді цілеспрямованого творчого пошуку.

Визначення ідеї – це предмет діяльності підприємства, результат маркетингових досліджень, осмислення навколишньої дійсності проблем, у тому числі ринку, ринкової ситуації, поводження споживачів, конкурентів, рівня досягнень науково-технічного прогресу. Тобто визначення і накопичення ідей пов’язана з маркетинговим середовищем, з виявленням проблеми, формуванню мети, відбору і вибору ідеї.

Відбір ідей здійснюється на підставі джерел зібраної інформації з урахуванням географічних рівнів ринків за накопиченими даними, залежно від конкретної ситуації у якій перебуває підприємство. При виборі і відборі ідеї використовуються первісні джерела інформації, які реалізуються методами спостереження, опитування і експерименту.

Кожен із цих методів первинної інформації відповідає певному характеру досліджень при виборі ідеї. У практиці найпоширенішими є методи опитування і спостереження.

Але незалежно від того, яким чином отримана ідея, важливо ретельно зважити, вивчити і оцінити її сильні і слабкі сторони, фінансові можливості, щоб переконатися, що вона дійсно може лягти в основу успішного проекту, що реалізується.

З урахуванням маркетингових досліджень зовнішнього і внутрішнього середовищ проводять порівняльний аналіз на предмет зібраних ідей та їх оцінки за окремими критеріями. По кожній ідеї виконується комплексний аналіз зі складанням різних таблиць, діаграм, графіків із застосуванням економіко-математичних розрахунків. При необхідності, приймаються заходи щодо визначення додаткових даних, а отриманий підсумок по тій або іншій ідеї служить предметом для порівняльного аналізу всіх зібраних ідей і вибору остаточної ідеї.

Як ми бачимо, обрана ідея полягає в реалізації нових факторів виробництва (нових проектів, шляхом відновлення фондів, технологій, нових організаційних підходів і т.д.) з метою задоволення явного або потенціального попиту і одержання підвищеного прибутку.

Більшість дослідників і практиків наголошують акцент на одержання прибутку, розглядаючи його як кінцеву мету обраного проекту. В той же час, організуючи проект своєю кінцевою метою мають не стільки прибуток, скільки безперервність відтворювального процесу, пов’язаного з відтворенням попиту і задоволенням постійно мінливих, постійно зростаючих потреб споживача, соціальної групи або суспільства в цілому.

У зв’язку з цим ідею і новий проект більш правильно визначати як процес безперервного пошуку змін в потребах, попиту і кінцевого споживача на продукцію, послуги та задоволення цієї потреби шляхом організації виробництва, збуту, маркетингу, логістики, менеджменту, орієнтованих на найкращі новації, що приносять максимум продуктивності в кожній із стадій процесу відтворення. Тому акцент і ціль ідеї робиться не на максимізацію прибутку, а на споживача, на його потреби, задоволення яких, завдяки високому рівню організації виробництва, може принести максимальний прибуток.

Виходячи з цього, задачами ідеї (проекту) є:

- перспективність завоювання міцного положення на ринку, у тому числі збільшення розміру частки того або іншого сегменту ринку;

- тривалість попиту на продукцію нової ідеї (проекту) на довгий термін в залежності від прийнятої альтернативи;

- ефективність ідеї, та прибутковість від реалізації та інше.

Соседние файлы в папке конспект для горчинской