Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
конспект для горчинской / поный конспект для горчинской.docx
Скачиваний:
88
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
1.11 Mб
Скачать

6.3.2. Двоспрямована структура проекту

Двоспрямована структура поєднує робочу WBS іOBS, якщо робоча структура будується з метою логічного розподілу робіт, то організаційна структура визначає склад, взаємодію та підпорядкованість її елементів.

Організаційна структура представляє собою структуру підприємства, відносно до етапу управління проектами інвестиційного проекту, організаційну структуру проектної команди (робочої групи). Організаційна структура (OBS)будується аналогічно робочій структурі і складається з декількох рівнів, а саме:

-на першому рівні відображається організаційна структура як єдиний елемент;

- на другому рівні і подальших,поділ єдиних елементів на організаційні нижчі рівні.

Наприклад, організаційна структура проектної команди (робочої групи) це:

- перший рівень - вся команда на чолі з менеджером проекту;

- другий рівень-основні підрозділи, відділи для виконання робіт;

- третій рівень-окремі групи для виконання тих чи інших функцій.

На рис. 6.2. наведена принципова трьохрівнева організаційна структура проектів.

Рис. 6.2. Принципова трьохрівнева організаційна структура проекту

Вона може бути достатньою для невеликих проектів і структуризована на двох рівнях, а для середніх – трьохрівнева. Для великих проектів і мегапроектів організаційна структура проекту може бути доведена до п’яти і більше рівнів з введенням функціональних менеджерів проекту і функціональних виконавців.

Наприклад:

- рівень 1 – менеджер проекту;

- рівень 2- функціональні менеджери;

- рівень 3- відділи;

- рівень 4 – групи;

- рівень 5 – функціональні виконавці.

Поєднання робочої і організаційної структур дає змогу планувати, контролювати роботу і порівнювати її виконання по підрозділах і організаціях в цілому. Розподіл WBSздійснюється до робочого пакету, який виконується окремою групою. OBS, у свою чергурозбивається до рівнягруп, які виконують найнижчий рівень робіт у WBS. Таким чином, роботи найнижчого рівня WBSпритаманні як WBSтак і OBS, тобто це – фундаментальні блоки обох структур [3]. Якщо зобразити WBS по горизонтальній осі, а OBSпо вертикальній, то на перетині одержимо елементи двоспрямованої структури, тобто певної роботи, які виконуються відповідними підрозділами проектної команди (робочої групи). На рис. 6.3. наведена двоспрямована структура проекту на рівні будівництва.

Рис. 6.3 Двоспрямована структура проекту на рівні «Будівництво»

Двоспрямована структура проекту створює каркас системи управління проектами на чолі з менеджером проекту. «Тут поєднується обсяг робіт, організаційна структура і персональна відповідальність на кожному рівні із системами планування, контролю, змін ресурсів, витрат якості, матеріалів, інформації, аналізу і звітуванню» [3].

Обсяг робіт усього проекту та необхідні для його виконання ресурси й витрати визначаються знизу догори по вертикалі від найнижчого до вищого рівня WBS, а за функціональними групами організаційної структури OBS по горизонталі від кожного вищого рівня до нижчих рівнів.

6.3.3. Кодування проекту

Кодування проекту – це необхідний компонент інформаційної діяльності при управлінні проектами, що представляє собою систему. Вона використовується для того, щоб встановити взаємовідносини між WBSі OBS, відокремити і водночас поєднати роботи, їх планування і контроль, ресурси, облік та ін.

У кодуванні використовуються комбінації цифр або номери, кожен з яких має свій зміст, своє значення і відповідає тому чи іншому рівню і елементу WBSі OBS. Кожен рівень структури представлений частиною коду і одна з них презентує структуру WBS, а друга – OBS.

Розглянемо принцип кодування робочої структури проекту (WBS).Проект, його перший рівень, може кодуватися як одно – чи двозначним числом. Наприклад, в нашому випадку проекту має код 7 і тому усі дані будуть закодовані початковою цифрою «7» для всієї структури цього проекту.

Для коду другого рівня будуть наступні одна чи дві цифри WBSі в нашому прикладі, якщо одна то це буде 71,72,73 й т.д. А для наступного третього рівня - робочої структури WBS- 711,712,713 і т.д.

Так кодування робочої структури проекту при управлінні проектом у будівництві буде наступним:

Рівень

Елементи

Код

Перший рівень

Управління проектом у будівництві

7

Другий рівень

Проектування

Матеріально-технічне забезпечення

Будівництво

71

72

73

Третій рівень

Підготовка до виробництва

Виробництво БМР

Введення об’єкту в експлуатацію

731

732

733

Четвертий рівень

Загально-будівельні роботи

Монтажні і спеціальні роботи

Оброблювальні роботи

7321

7322

7323

Для кодування системи OBSприймається той же принцип. Код першого рівня організаційної структуриOBS може мати код, а може і не мати його. У нашому прикладі він «3» і представляє загальну структуру проекту 7. Код OBSдругого рівня для великих проектів в нашому прикладі наступний:

- відділ взаємодії з учасниками проекту - 31

- відділ постачання -32

- виробничий відділ - 33

Третій рівень OBSприймається для великих проектів представляє елемент третього рівня з такими кодами:

- група взаємодії з замовником -311

- група взаємодії з виконавцями БМР -312

- адміністративна група -313

- група організації матеріально-технічного постачання - 321

- група забезпечення поставок - 322

- група контролю за матеріально - технічним постачання -323

- група забезпечення виконання БМР -331

- група контролю - 332

- група якості -333

Таким чином, під час кодування OBSв даному прикладі перша цифра представляє управління проектом в цілому; друга - відділи; третя - групи.

Якщо, перший рівень OBSне кодувати, а другий рівень OBSзакодувати двома цифрами, наприклад 33, то двоспрямована структура системи кодування невеликих проектів створення технічної лінії буде мати наступний вигляд (рис. 6.4).

Соседние файлы в папке конспект для горчинской