Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
конспект для горчинской / поный конспект для горчинской.docx
Скачиваний:
88
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
1.11 Mб
Скачать

Питання для самоперевірки знань

6.1. Основна мета проектного планування.

6.2. Основні складові плану реалізації проекту.

6.3. Задачі учасників проекту при узгодженні контракту.

6.4. Функціональний план проекту та його складові.

6.5. Функціональні плани робіт, їхній склад і характеристика.

6.6. Плани проектних робіт та їхній склад.

6.7. Складові планів будівництва.

6.8. Складові планів контролю з якості.

6.9. Що таке структуризація проекту?

6.10. Основні моделі структуризації проекту.

6.11. Основні принципи формування рівнів при структуризації проекту.

6.12. Односпрямована структура проекту та її характеристика.

6.13. Двоспрямована структура проекту та її характеристика.

6.14. Триспрямована структура проекту та її характеристика.

6.15. Основні принципи кодування проекту.

Змістовий модуль 7. Планування ресурсного забезпечення проекту. Зміст

7.1. Загальні положення планування ресурсного забезпечення проекту.

7.2. Матеріально-технічне планування проекту і узгодження контрактів з постачальниками.

7.3. Фінансування проекту.

Висновки

Питання для самоперевірки знань

Література (3,5,14,17,20,21,24,35,52)

7.1. Загальні положення планування ресурсного забезпечення проекту.

Інвестиційний проект, як було сказано вище, в своєму розвитку і реалізації проходить три етапи: передінвестиційний, інвестиційний і етап експлуатації. Етап інвестиційний, тобто управління проектами складається з окремих стадій, однією з яких найважливіших для виконання БМР є стадія ресурсного забезпечення, наступна за стадією проектування.

Під ресурсним забезпеченням проекту, при його реалізації на стадії будівництва розуміють робочу силу, техніку (машини і механізми), устаткування, енергоресурси, матеріали і грошові кошти.

Їх перелік і кількість для кожного проекту, в тому числі матеріальні та устаткування визначаються замовленими специфікаціями, а робоча сила, техніка і енергоресурси на основі обсягів робіт проекту з застосуванням різних норм і нормативів з введенням поправочних коефіцієнтів.

Заявлене специфікаціями устаткування його обсяги і перелік відповідно до розробленої проектом технології уточнюється замовником до начала його монтажу, а матеріальні ресурси по специфікаціям – будівельними організаціями прямим розрахунком в період підготовки до виробництва БМР.

Для менеджера проектом дуже важливим є оцінка і складання плану потреб у ресурсах і термінах їх отримання, при виконанні робіт за проектом. Важливе питання для менеджера – як пов’язати календарне планування БМР із плануванням потреби в ресурсах. Як правило, основна проблема полягає в визначенні наявної і необхідної робочої сили, оскільки інші види ресурсів легше визначити на вхідному рівні. Ідеальна ситуація – коли потреби в людських ресурсах збігаються з їх наявністю, але це в управлінні проектами трапляється дуже рідко. Якщо потреба в ресурсах перевищує можливості, існують три шляхи її вирішення:

  • відкласти (затримати) роботу в межах запасу часу;

  • скоригувати терміни виконання робіт відповідно до обмежених ресурсів (тобто якщо ресурси лімітовані і заздалегідь обмежені по різним причинам, то треба змінити календарний план);

  • скоригувати інтенсивність використання ресурсів у межах встановленого часу (якщо строки виконання роботи змінити не можна, то збільшуємо тривалість робочого дня. Наприклад укладку бетону в конструктивів виконуємо в три зміни замість двох).

Планування людських ресурсів безпосередньо залежить від обсягу робіт, який треба виразити у трудомісткості. Число працюючих робітників визначаємо за формулою:

Кр = , (7.1)

де Т – трудомісткість роботи;

Фкор – корисний фонд часу одного працівника для виконання цієї роботи. Потрібну чисельність робітників зіставляють із запланованою тривалістю роботи. Якщо, наприклад, на певну роботу треба витрати 120 людино-днів, то цю потребу можна задовольнити по-різному:

  • 120 людино/днів : 10 днів = 12 люд.;

  • 120 людино/днів : 20 днів = 6 люд.;

  • 120 людино/днів : 30 днів = 4 люд.;

  • 120 людино/днів : 40 днів = 2 люд.

Якщо час і сукупні витрати інших ресурсів вже визначено, то завдання полягає в тому, щоб узгодити поставку інших ресурсів з цими обмеженнями в людських ресурсів. При цьому потрібно брати до уваги такі чинники:

- обмеженість простору (фронт роботи) лімітуватиме чисельність людей, які працюють на даній роботі;

- обмежений доступ фронту робіт веде до необхідності узгодити відповідні потреби в матеріалах, механізмах, устаткуванні;

- вимоги техніки безпеки праці;

- продуктивність праці, яка залежить від організації праці, мотивації керівництвом.

Таким чином, планування ресурсного забезпечення проекту на стадії будівництва повинно виконуватися в наступному порядку:

1. На основі календарного плану БМР об’єкту, складеного з обрахуванням діючої методики, розробляється календарний план потреби в людських ресурсах (так названий графік руху робочої сили), який може коригуватися з обрахуванням їх наявності.

2. Потім на основі того ж календарного плану БМР розробляються плани - графіки матеріальних ресурсів (МР) і устаткування з обрахуванням їх випередженої поставки установленим нормативам запасу.

3. Ресурсні плани-графіки машин і механізмів повинні відповідати строкам виконання установленої технології будівельних робіт де вони потрібні.

Ресурсні графіки, в першу чергу людські, показують рівень потреби, , наявності, та виявляють нестаток або надлишок в той чи інший відрізок строків і дають уявлення про їх рівномірність споживання. Вони визначаються стовпчиковим графіком, який являє собою гістограму.

Гістограма – це стовпчастий графік, який застосовується для наглядного зображення розподілу конкретних значень параметрів з частотою повторення за конкретний період часу (тиждень, декада, місяць).

Параметрами часу по вертикальній осі ординат визначають потребу, хід поступу ресурсів по термінам інтервалу, а по осі абсцис - горизонтальний час його потреби, або розходу. Площа епюри виражає загальний об’єм розходу даного виду ресурсу. Інтегральний (накопичений) графік відображає сумарний розхід (потреби) ресурсів з початку плануємого періоду.

Якщо поточний розхід або поставка ресурсу рівномірні, то інтегральний графік (гістограма) буде мати вигляд прямої лінії (рис. 7.1).

С

де:

С – величина розходу ресурсу;

Z – термін (час) розходу ресурсу.

50

40

30

20

10

0 Z

2 4 6 8 10 12 14 16

Рис. 7.1. Графік епюра поточної рівномірної поставки і розходу ресурсу

В тих випадках, якщо розхід і поставка ресурсів нерівномірна, то інтегральний графік (гістограма) буде мати вигляд ломаної лінії (рис. 7.2).

С

50

40

30

20

10

0 Z

2 4 6 8 10 12 14 16

Рис. 7.2. Графік епюра нерівномірної поставки і розходу ресурсу

При реалізації проекту, на стадії будівництва, рівномірної потреби і розходу ресурсів по тому або іншому ресурсу не буває. Як правило, в більшості випадків при розробці ресурсних графіків, як потреба так і витрата ресурсів нерівномірна, а їх витрата і потреба перевищують їх наявність. Такі графіки (гістограми) ресурсів підлягають коригуванню. Елементарний графік такого коригування наведено на рис. 7.3 в порівнянні з графіком рис. 7.2.

С

50

------- лінії епюри не скоригованого графіку по рис. 7.2.

_____ лінії скоригованого графіку епюри по рис. 7.3.

40

30

20

10

5 Z

0 2 4 6 8 10 12 14 16

Рис. 7.3. Скорегований графік 7.2 по ресурсам

Побудова і коригування ресурсних людських графіків (графіків руху робітників) повинно відповідати коефіцієнту рівномірності потоку К-1 по числу робітників та рівномірності потоку К-2 по часу, які визначаються за формулами [14]:

К1 = , ncp = , (7.2)

K2 = , (7.3)

де: nmax - максимальне число робітників по графіку за день;

ncp - середнє число робітників по графіку за день;

Q - загальна трудомісткість всіх робіт по графіку;

To - загальна тривалість робіт по графіку;

Туст - установлена тривалість робіт по графіку.

Коефіцієнт К1 повинен бути рівним більше 1 і не перевищувати значення 1,5, а К2 як правило менше одиниці.

Коригування людського ресурсу визиває коригування і інших та навпаки.

Соседние файлы в папке конспект для горчинской