Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
конспект для горчинской / поный конспект для горчинской.docx
Скачиваний:
88
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
1.11 Mб
Скачать

10.3. Програма забезпечення якості проекту.

Управління якістю проектом у будівництві представляє собою складний процес, пов’язаний на всіх етапах його реалізації. Реалізація кожного проекту та його процесів у будівництві мають свої особливості і специфіку, які впливають непорівнянні рішення на його якість. Тому, відповідно до вимог міжнародних стандартів поряд з розробкою «Настанов з якості» необхідно розробляти «Програми забезпечення якості проекту». Розроблена програма повинна визначати:

1. Організаційну структуру проекту в рамках, якої вона буде реалізовуватися та яка може набувати різних форм наведених вище.

2. Повноваження і відповідальність окремих осіб і організацій, в питаннях якості, які повинні бути закріплені документально. Особи і організації, що відповідають за забезпечення якості, повинні мати достатні повноваження для того, щоб формулювати проблеми якості; готувати та пропонувати рішення і перевіряти їх виконання, припиняти постачання конструкцій, матеріалів, виробів та монтаж устаткування, що не задовольняють встановленим вимогам. Функціональні обов’язки підрозділів, організацій визначаються відповідними положеннями, а посадових осіб – посадовими інструкціями.

3. Доведення програми забезпечення якості проекту до виконавців та організація і її виконання. Програма повинна бути доведена до кожного виконавця до початку її впровадження для виконання ними функцій і постійного контролю, аналізу та прийняття заходів в випадках виявлення недоліків при її виконанні.

4. Перевірка ходу виконання намічених програмою заходів по контролю якості, інспектуванню та проведенню ревізій. Програмою з контролю якості проекту передбачені наступні заходи:

- контроль розробки проектної документації;

- контроль постачання матеріалів, конструкцій, виробів та устаткування;

- контроль складування та зберігання;

- контроль виконання будівельно-монтажних робіт;

- метрологічний контроль;

- контроль готовності до випробувань устаткування та до комплексної готовності устаткування до випробування;

- коригувальні впливи;

- контроль та реєстрація заходів забезпечення якості;

- інспекційний контроль, контроль випробувань і перевірок;

- здійснення ревізій, бажано сторонніми організаціями.

Найважливішою складовою контролю якості проекту є технічна інспекція, яка здійснює контроль як на підприємств – постачальника так і безпосередньо на місці виконання робіт на основі розробленого плану роботи технічної інспекції. План визначає в деталях види і засоби всіх перевірок і випробувань. Розробляючи план інспекцій, визначають обсяги вибірки, інструментальне оснащення, періодичність і детальність перевірок та призначають кваліфікованих інспекторів. Їх кваліфікацію визначають тестуванням. Інспекторів може призначати замовник або підрядник, а також направляти по узгодженню підрядника і замовника спеціалізована фірма. Класифікація видів і методів контролю якості проекту декілька. Одна із таких класифікацій наведена на рис. 10.4.

В програмі забезпечення якості проекту повинна бути відображена стратегія забезпечення якості, яка визначається на ранній стадії його виконання до розміщення замовлень на закупку і постачання устаткування, розроблені заходи, що спрямовані на забезпечення якості виконуємих робіт по проекту, в тому числі за контролем якості.

Програма якості проекту повинна розроблятися на підставі і відповідно до міжнародних стандартів ISO. Головна роль в реалізації програми і управління якістю належить менеджеру проекту, який несе відповідальність за кінцеві результати проекту відповідно замислу.

Рис. 10.4. Види і форми контролю якості

Він повинен постійно перевіряти становище справ з виконанням програми та точність її виконання. Персонал учасників проекту виконуючий заходи по забезпеченню якості повинен бути кваліфікованим. Його навчання питанням якості належить до обов’язків менеджера проекту.

Соседние файлы в папке конспект для горчинской