Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
конспект для горчинской / поный конспект для горчинской.docx
Скачиваний:
87
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
1.11 Mб
Скачать

11.5. Мотивація персоналу при управлінні проектами.

Система управління персоналом проекту не може працювати ефективно, якщо не буде розроблена ефективна модель мотивації. В основі мотивації персоналу лежить принцип давати працівникам підприємства задовольняти свої цілі за рахунок добросовісного відношення до праці.

До чинників, які спонукають людину до виявлення активності під час виконання своїх обов’язків, належить не тільки матеріальна винагорода, а й різноманітність роботи за змістом, можливість професійного зростання, почуття задоволення від досягнутих результатів, підвищення відповідальності, можливість вияву ініціативи, сприятливий клімат у колективі тощо.

Мотивація – це стимулювання людини чи групи людей до активізації діяльності для досягнення цілей організацією (проекту).

В науці діє декілька теорій. Спочатку мотивація зводилась до методу батога і пряника, коли робітника тримали на границі голоду і він турбувався тільки про виживання. Тейлор запропонував оплачувати працю пропорційно виробки, що дало підвищення продуктивності праці. В 20-х роках двадцятого століття американець Елтон Майо використовував психологічні методи, що дало зниження плинності кадрів і підвисило продуктивність. В 40-х роках А. Маслоу для мотивації запропонував ієрархію потреби людини, яка представляє собою піраміду.

Сучасні теорії мотивації базуються на даних психологічних досліджень і діляться на дві категорії – змістові і процесуальні (рис. 11.2).

Рис. 11.2. Теорії мотивації

Змістові теорії мотивації засновуються на внутрішніх спонуканнях (покликаних потребах), які примушують людей діяти так або по іншому.

Процесуальні теорії мотивації засновуються в першу чергу на тому, як поведуть себе люди з урахуванням їх сприйняття і пізнання.

У проектній команді не існує чіткої функціональної ієрархії, тому більшість традиційних методів мотивації не є ефективними. Крім того, особливості проектної діяльності накладають відбиток на традиційні чинники мотивації і ускладнюють їхню дію.

Оскільки проекти мають певну тривалість своєї реалізації, участь у конкретному проекті не може задовольнити довгострокові плани працівника. Через стислі строки роботи дехто не встигає встановити міцні стосунки з іншими членами команди, виникає незадоволеність роботою.

Проте виконавці з високим рівнем мотивації мають значну продуктивність праці й отримують задоволення від роботи, від досягнення поставленої перед групою-мети. Існує багато чинників, які можуть мотивувати людей. Менеджер проекту не є таким чинником, його завдання – зрозуміти їх мотивацію і забезпечувати її.

Для посилення мотивації членів команди і подолання складнощів реалізації проекту використовують чинники, які одержали назву 5 «Р»:

- призначення (purpose);

- саморозвиток (proactivity);

- участь у прибутках (profit sharing);

- просування (progression);

- професійне визнання (professional recognition).

Призначення. Працівник повинен мати переконаність у важливості роботи, яку він виконує, і розуміти свою роль в організації.

Саморозвиток. Оскільки розвиток кар’єри – досить розпливчастий, працівник сам хоче керувати розвитком своєї кар’єри. Делегування повноважень залежно від завдання дає підлеглим можливість відчувати себе відповідальними за свій розвиток. Важливим чинником є також надання працівникові права обирати наступний проект, у якому він братиме участь, як заохочення за досягнення під час втілення попереднього проекту.

Участь у прибутках. Багато організацій дають можливість працівникам брати участь у прибутках, це краще стимулює продуктивність їхньої праці, вони виявляють ініціативу, оскільки відчувають свій безпосередній вплив на результати діяльності організації.

Просування. Коли людина досягає вершини піраміди А. Маслоу (самореалізація), вона розглядає кожний новий проект як можливість розширювати свої знання та досвід.

Професійне визнання. Це – індикатор досягнень працівника.

Вплив цих чинників мотивації на протязі життєвого циклу проекту може бути високим, середнім і низьким (табл. 11.1).

Таблиця 11.1

Вплив чинників мотивації протягом життєвого циклу проекту

Чинник мотивації

Початок

Виконання

Завершення

Призначення

Високий

Низький

Високий

Саморозвиток

Високий

Середній

Високий

Участь у прибутках

Високий

Низький

Високий

Просування

Високий

Низький

Високий

Професійне визнання

Середній

Середній

Високий

Початок. На цій стадії команда проекту визначає обсяг і зміст робіт. Дуже важливою для її членів є участь, вони оцінюють те, як участь у проекті вплине на професійних розвиток кожного, тому відчувається сильний прояв перших чотирьох чинників.

Виконання. На цій стадії акценти зміщуються на роботу, мотивувати працівників уже пізно. Тут відіграють роль чинники, пов’язані з визнанням професійних якостей кожного, бо є можливості для їх демонстрації.

Завершення. Протягом цієї фази знову зростає вплив усіх чинників. Працівники бачать результати своєї праці і порівнюють свої зусилля з винагородою. Якщо вони відповідні – чекають наступний проект. Якщо ні – настає розчарування. Люди також аналізують, як вплинув проект на їхню кар’єру і який вплив може мати наступний проект.

На стадії виконання мають значення чинники саморозвитку і професійного визнання, тому їх треба використати, бо відсутність мотивації негативно позначиться на завершальній фазі: у разі невдалого завершення проекту вплив решти чинників значно послабиться. Тому проектним і функціональним менеджерам потрібно використати усю сукупність чинників, і ймовірність успішного проекту зросте. Нижче наведені рекомендації менеджеру щодо мотивацій команді:

1. Дайте зрозуміти членам команди важливість їхньої персони.

2. Роз’яснюйте підлеглим, що відбувається і який внесок вони можуть зробити в спільну справу.

3. Обов’язково інформуйте про те, який ефект мали дії людей, як вони вплинули на стан організації в цілому і як вони мають відчувати власне зростання зі зростанням своєї організації.

4. Персонал прагне відчувати себе членами команди, їм приємно спілкуватися, обговорювати робочі проблеми у неформальній обстановці, клубах.

5. персонал команди хоче пишатися своєю організацією.

6. Наскільки це можливо, старші менеджери повинні бути впевненими, що вони знають усіх і обізнані з тим, яку саме роботу виконує кожний член команди.

Соседние файлы в папке конспект для горчинской