Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
конспект для горчинской / поный конспект для горчинской.docx
Скачиваний:
87
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
1.11 Mб
Скачать

182

ЗАЛІКОВИЙ МОДУЛЬ 1. ОРГАНІЗАЦІЙНА ХАРАКТЕРИСТИКА І ПІДГОТОВЧІ РОБОТИ ДО УПРАВЛІННЯ ПРОЕКТАМИ.

ЗМІСТОВИЙ МОДУЛЬ 1. ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА УПРАВЛІННЯ ПРОЕКТАМИ – СИСТЕМА ФУНКЦІОНУВАННЯ МЕНЕДЖМЕНТУ ОРГАНІЗАЦІЇ.

Зміст

1.1. Сутність і основні поняття проекту і проектної діяльності.

1.2. Цілі, завдання, функції та процеси проектного менеджменту.

1.3. Основні риси проекту, їх види і характеристики.

1.4. Життєвий цикл проекту та його фази.

1.5. Управління проектами – основний етап інвестиційного проекту.

Висновки

Питання для самоперевірки знань

Література (1,3,4,9,23,24,32,35,49,51)

1.1. Сутність і основні поняття проекту і проектної діяльності.

Перехід України на ринкову економіку змінив підходи до проектного управління, а зростання напрямів проектної діяльності підприємств і їх ускладнення сприяли формуванню нової системи управління, яка отримала назву управління проектами. Необхідність і доцільність розвитку такого напряму діяльності підприємств викликана зростанням складності проектів, посилюванням вимог до термінів їх розробки, впровадження і реалізації, до оптимізації використання матеріальних, фінансових і людських ресурсів, а також до якості робіт і кінцевих результатів.

Проектна діяльність пронизує загальні сфери функціонування традиційного промислового підприємства: у маркетингу – це проекти маркетингових досліджень, реклами, виведення на ринок нової продукції, завоювання нових ринків збуту; у дослідно-конструкторських підрозділах – це проекти розробки нової продукції, технологій, нових об’ємно-планувальних і конструкторських рішень; у виробництві - проекти освоєння нової продукції, модернізації, технічного переозброєння, реконструкції, впровадження нових технологій і т.д.

Таким чином, в поняття проект, проектна діяльність покладений сучасний погляд єдиного цілого, що створюється на протязі всього життєвого циклу, а не як деякий замисел, зображення (проектна документація).

Саме визначення поняття проект у різних авторів має неоднозначне формулювання, хоча вони і мають загальну направленість.

У Вебстера – проект все те, що задумується і планується (наприклад, велике підприємство).

У Р. Арчивальда проект розглядається як «комплекс дій (зазвичай тривалістю менше трьох років), що складається з взаємопов’язаних завдань, що виконуються різними організаціями, з чітко певною метою, календарним планом і бюджетом.

І. Мазур, В. Шапіро, Н. Ольдерогге визначають проект як «цілеспрямоване створення або модернізацію фізичних об’єктів, що заздалегідь пропрацьовано і заплановано; технологічних процесів, технічної і організаційної документації для них, матеріальних, фінансових, трудових і інших ресурсів, а також управлінських рішень і заходів щодо їх виконання».

Сучасний економічний словник характеризує проект як «задум, ідею, образ, втілені в форму опису, обґрунтування, розрахунків креслень, що розкривають суть задуму і можливість його практичної реалізації».

Міжнародний стандарт ISO визначає проект як «унікальний процес, що складається з набору взаємопов’язаних і контрольованих робіт з датами початку і закінчення та зроблений, щоб досягти мети відповідності конкретним вимогам, включаючи обмеження за часом, витратам і ресурсам, що відображає його суть з погляду процесного і ресурсного підходів.

Більш містке визначення проект – це все те що міняє дійсність і наше життя.

А найбільш сучасне визначення проекту – це процес ціленаправленої зміни технічної або соціально-економічної системи, який переведе її з одного становище в інше.

Виходячи з цих понять можна сказати що проекти призначені для поліпшення незадовільних ситуацій і вносять вклад в підвищення рівня нашого життя. Вони проходять стадії від ідеї, замислу до впровадження в виробництва або в будь-яку іншу діяльність. Було сказано, що проекти змінюють світ, наше життя, а проектна діяльність її управління це і є зміна.

Проектна діяльність, її організація, спрямована на досягнення тієї чи іншої ідеї в заданому проміжку часу, основана на ресурсах є унікальна і вимагає координованого виконання пов’язаних між собою дій для досягнення позитивних змін, визначених кількісними та якісними параметрами продукції (рис. 1.1).

Проектна діяльність

Організація

Ідея

Час

Ресурси

Параметри проекту

Рис. 1.1. Організаційні елементи ідеї, зв'язок між ними в процесі проектної діяльності

Вона охоплює людські і матеріальні ресурси впродовж життєвого циклу проекту, направлена на ефективне досягнення цілей шляхом застосування системи сучасних методів і технологій управління.

Таким чином, проектна діяльність – це процес управління людськими, матеріально-технічними і фінансовими ресурсами на протязі всього циклу здійснення проекту шляхом сучасних методів управління.

Ця діяльність представляє собою спеціальну галузь менеджменту, основана на вихідних принципах, досягається з допомогою тих або інших методів і реалізується з допомогою функцій основними з яких є планування, дія, контроль результатів і коригуючи дії.

Соседние файлы в папке конспект для горчинской