Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
конспект для горчинской / поный конспект для горчинской.docx
Скачиваний:
87
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
1.11 Mб
Скачать

2.5. Прогнозування і оцінка ефективності проекту.

У проектному аналізі прийнято оцінювати його вартість з точки зору не тільки замовника, а і споживача, суспільства. Тому, для оцінки ефективності інвестиційного проекту застосовують показники фінансової ефективності, які враховують фінансові наслідки реалізації проекту, показники економічної ефективності, що враховують не тільки інтереси учасників проекту, а і наслідки його реалізації для держави. За допомогою інвестицій підприємство може впровадити в дію нові проекти, розширяти, модернізувати або здійснювати технічне переозброєння, тобто придбати устаткування, станки, збільшувати виробничі площі, створювати нові виробництва. Це робиться з метою підвищення прибутку, доходу підприємств і зниженню витрат виробництва. Важливо при цьому визначити віддачу від вкладених грошей і в якій термін.

Міжнародна практика оцінки ефективності укладених інвестицій базується на концепції вартості проекту в часі. Тому в проектному аналізі прийнято порівнювати вартість грошей у різний час за допомогою двох методів – дисконтування та нарощування. В практиці такі розрахунки називають дисконтуванням майбутнього доходу, а визначену суму, одночасні капітальні вкладення, дисконтованою або поточною вартістю грошей. У загальному вигляді підвищення вартості грошей (Ст) (нарощування) у майбутньому визначають за формулою:

Ст = С (1+х), (2.1)

де С – нинішня вартість грошей;

х – річна банківська процента ставка за кредит (ставка дисконту);

Нинішня вартість грошей (дисконтована поточна вартість) виходячи з формули 2.1 розраховується за наступною формулою:

С = ,С= (2.2),

де n – роки, в ході яких оцінюється дохід від щорічних вкладень.

Визначаємо на прикладі №1 яку суму підприємство при впровадженні проекту повинно внести банку за кредит в 5% для отримання прибутку в 3 млн. грн. з використанням формули 2.2:

- через рік: С – 3 000 000 : (1+0,05) = 2 857 000 грн.

- через 2 роки: С – 3 000 000 : (1+0,05)2 = 2 721 000 грн.

- через 3 роки: С – 3 000 000 : (1+0,05)3 = 2 591 000 грн.

Із наведеного виходить, що по розглянутому в прикладі проекту вигідно нести поточні витрати через рік, два, три відповідно в сумах менше 2 857 000 грн., 2 721 000 грн., 2 591 000 грн.

Крім того для прийняття інвестиційного рішення при управлінні проектами важливо знати норму віддачі інвестицій і термін їх окупності.

Норма віддачі інвестицій (Е) визначається за формулою:

Е = , (2.3)

Якщо дисконтовану вартість порівняти з ціною капітальних поточних вкладень (вартості проекту) СТ = Ц, то формула 2.3 буде мати наступний вигляд:

Е = , (2.4)

де Е – норма віддачі від інвестицій;

Д – дохід від поточних капітальних вкладень;

Ц – ціна проекту.

Розглянемо приклад №2. Вартість проекту «А» складає 2,8 млн. грн. з обрахуванням доходу 3,0 млн. грн. Альтернативний проект «Б» має вартість 2,6 млн. грн. з отриманням прибутку – 2,8 млн. грн., а проект «С» відповідно 2,9 млн. грн. і 3,0 млн. грн. Процентна ставка за кредит 5%. Визначимо норму віддачі від інвестицій по кожному проекту:

ЕА = =7,1%, ЕБ = =7,7%, ЕС = =3,4%

Таким чином, в прикладі №2 найбільш ефективним є проект «Б», проект «С» - неприйнятний для замовника, тому що його норма ефективності – 3,4%, менше ніж в даному випадку кредитна ставка – 5%.

Внаслідок можна сказати наступне, що в кожному конкретному випадку треба дотримуватися наступних правил:

- якщо Е  х, то є сенс укладати інвестиції в нові проекти;

- якщо Е = х, то досягається оптимальний рівень від укладення інвестицій;

- якщо Е  х, то інвестиції необхідно зменшувати, або не укладати їх зовсім.

Віддача від вкладених капітальних інвестицій в нові проекти визначається періодом (терміном) окупності (То) шляхом порівняння суми капіталовкладень (поточних витрат) (С) з річною економією витрат (Єр):

ТО = , (2.5)

Де Эр – річний економічний ефект.

Соседние файлы в папке конспект для горчинской