Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Хімія.doc
Скачиваний:
639
Добавлен:
18.02.2016
Размер:
18.8 Mб
Скачать

Номер групи співпадає з числом валентних електронів, які можуть брати участь в утворенні хімічних зв'язків.

Кожна група ділиться на дві ПІДГРУПИ: А – головну і В – по­бічну.

В головну підгрупу входять s- і p-елементи, в побічну - d-еле­мен­ти.

Елементи побічних підгруп (d-елементи) називають ПЕРЕХІДНИ­МИ елементами або перехідними металами (всі d-елементи - метали).

ПІДГРУПА – це вертикальний стовпчик елементів, які мають схожі хімічні властивості і однакову електронну конфі­гу­рацію зовнішнього електронного шару.

У підгрупах А розташовані метали, неметали і інертні гази. Всі елементи підгруп В – це метали.

Деякі елементи об'єднуються в сімейства.

СІМЕЙСТВО – це сукупність елементів; з однаковими хі­міч­­ни­ми властивостями.

Є такі сімейства: лужні метали (1А група), лужноземельні ме­тали (2А група), халькогени (6А група), галогени (7А група), інер­тні гази (8А група), лантаноїди і актиноїди.

Таблиця 2.2.

Групові назви елементів.

Група

Назва

Елементи

Зовнішня

оболонка атомів

I

Лужні метали

Li, Na, K, Rb, Cs, Fr

s1

II

Лужноземельні метали

Be, Mg, Ca, Sr, Ba, Ra

s2

III

B, Al, Ga, In, Tl

s2p1

IV

C, Si, Ge, Sn, Pb

s2p2

V

N, P, As, Sb, Bi

s2p3

VI

Халькогени

О, S, Se, Te, Po

s2p4

VII

Галогени

F, Cl, Br, I, At

s2p5

VIII

Благородні (інертні) гази

Ne, Ar, Kr, Хе, Rn

s2p6

Значення періодичного закону і системи елементів

ПЕРІОДИЧНИЙ ЗАКОН – це загальний закон природи. В при­роді все змінюється періодично (наприклад, пори року, рух землі, сон­ця, місяця і зірок, періодичні життєві цикли рослин, тварин і лю­дини). Хімічні властивості елементів також змінюються періодич­но.

ПЕРІОДИЧНА СИСТЕМА – це наукова класифікація елемен­тів. Вона допомагає правильно характеризувати властивості елемен­тів і їх сполук, вивчати будову атомів елементів, синтезувати нові речовини. Кожне нове відкриття в хімії підтверджує, що періодичний закон і періодична система елементів Д.І.Менделєєва мають велике на­укове значення.

§2.2. Зміна властивостей елементів у періодичній системі д.І.Менделєєва

Хімічні властивості елементів тісно пов'язані з електронною будовою атомів і з характером заповнення електронних рівнів.

СУТЬ ПЕРІОДИЧНОГО ЗАКОНУ:

  • хімічні властивості елементів змінюються внаслідок зміни в їх атомах заряду ядер і електронної конфігурації;

  • зміни періодично повторюються, оскільки періодично повто­рю­ється конфігурація зовнішнього електронного шару атома.

Між положенням елементу в періодичній системі, розподілом елект­ронів в його атомі і його хімічними властивостями є зв'язок.

Властивості атомів елементів, що постійно зростають в періодич­­ній системі – це атомна маса і заряд ядра атома елементу.

Властивості атомів елементів, що періодично повторюються:

1) Металічні властивості елементів зменшуються в періодах зліва направо () і збільшуються в групах зверху вниз (). Найактив­ні­ший метал – Францій (Fr).

2) Неметалічні властивості збільшуються в періодах зліва направо () і зменшуються в групах зверху вниз (). Найактивніший неметал – Флуор (F2).

3) Радіуси атомів в періодах зліва направо зменшуються (), в групах зверху вниз () збільшуються. Наприклад: радіус атома літію (Li) більший, ніж радіус атома фтору (F), а радіус атома францію (Fr) більший за радіус атома Літію (Li).

4) Відновні властивості характеризують здатність атомів віддавати електрони іншим атомам в хімічних реакціях. Вони в періодах змен­шуються зліва направо (), а в групах збільшуються зверху вниз (). Найактивніший ВІДНОВНИК – францiй (Fr).

5) Окисні властивості характеризують здатність атомів елементів приймати електрони. Вони в періодах збільшуються зліва направо (). В групах зменшуються зверху вниз (­). Найсильніший ОКИСНИК – флуор (F).

6) Електронегативність (ЕН) – це здатність атомів елементів притягувати до себе загальну пару електронів ковалентного зв'язку від атомів інших елементів в сполуках.

Електронегативність в періодах збільшується зліва направо, в групах зменшується зверху вниз. Найбільш електронегативний елемент – це фтор. Відносна ЕН флуору дорівнює 4.

ЕН знижується у ряді:

F > O > N ≈ Cl > Br > I ≈ S ≈ C > P > H > Si > Al > Ca >K