Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Хімія.doc
Скачиваний:
638
Добавлен:
18.02.2016
Размер:
18.8 Mб
Скачать

Ерстенюк а.М., Сиротинська і.Д., Мельник м.В.,

Романюк А.Л., Леочко Н.С., Хопта Н.С., Сав'як О.Л.

Навчально-методичний

посібник З хІмІЇ

(для студентів факультету

підготовки іноземних громадян

та студентів зі спеціальності

«Сестринська справа»)

Івано-франківск

2010

Передмова

Хімія – фундаментальна природнича наука, яка вивчає навко­лиш­ній світ, тобто матерію і рух в їх неподільній єдності, і має бага­тогранні перспективи на всіх напрямках розвитку науково-технічного прогресу. Основною метою викладання дисципліни «Хімія» на підго­товчому факультеті є підготовка зарубіжних слухачів до навчання у вищих навчальних закладах Україні.

Посібник розділений на 3 частини «Загальна хімія», «Неорга­ніч­на хімія» та «Органічна хімія». Поданий матеріал включає 17 розді­лів, які охоплюють матеріал шкільної програми з хімії. Посібник міс­тить 57 методичних вказівок розроблених на кожне з практичних та лабораторних занять передбачених робочою програмою з хімії для студентів підготовчих факультетів іноземних громадян.

До кожного з розділів ретельно підібрано теоретичний матеріал у вигляді опорного конспекту, блок-схеми чи таблиці для полегшення сприйняття іноземними слухачами підготовчого факультету. Теоре­тич­­ні відомості доповнюються ретельно підібраними питаннями, що висвітлюються на лекціях і винесені на практичні заняття.

В методичній вказівці чітко формулюється актуальність теми, що вивчається, та наведені основні навчальні цілі заняття. Особлива увага звернена на завдання для самостійної позаудиторної роботи, що дає можливість слухачам підготуватися до виконання аудиторної ро­боти і до відповідей на контрольні питання теми. Відповіді на постав­лені завдання студенти записують у протоколах до практичних за­нять, що дає змогу викладачеві оцінити самостійну позаудиторну роботу. У збірник включено тестові завдання першого рівня складно­сті, що сприяє удосконаленню знань з української мови та усуває прогалини у знаннях та вміннях з хімії.

Слухачі підготовчого відділення потребують допомоги викла­да­ча як при підготовці до заняття, так і при виконанні самостійної аудиторної роботи, незалежно від її виду (виконання лаборат­орної роботи, складання рівнянь реакцій розвязування задач тощо). Зважаючи на це, методичні вказівки до практичних занять містять завдання, де кожен із слухачів після розгляду основних питань теми, повинен дати відповідь на конкретні запитання шляхом заповнення таблиць, схем і т.д.

Контрольні питання дають можливість викладачу оцінити знання слухача підготовчого відділення та його підготовку до заняття. Для пояснення матеріалу пропонується перелік завдань, які студенти-іноземці вирішують біля дошки з допомогою викладача або самостійно. Пропонуються задачі різної складності для студентів з вищим ступенем підготовки з хімії. Закріплення вивченого матеріалу відбувається у вигляді тестів, або розв’язуван­ня задач. Важливим етапом контролю вихідного, поточного або кінцевого рівня знань є тестові завдання.

Посібник призначений як для використання на практичних і лабораторних заняттях, так і для самостійного контролю знань з хімії. Використання посібника сприятиме інтенсифікації навчального процесу на заняттях, полегшенню організації самостійної роботи та допоможе слухачам вирішувати завдання швидко та правильно.

ОРІЄНТОВНЕ ТЕМАТИЧНЕ ПЛАНУВАННЯ ЗАНЯТЬ З ХІМІЇ