Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Хімія.doc
Скачиваний:
639
Добавлен:
18.02.2016
Размер:
18.8 Mб
Скачать

12.1.7. Застосування

Алкани застосовують в основному як паливо (метан, пропан, бутан), а також для виробництва пластмас, лаків, розчинників. Ізомери алканів застосовуються для виробництва бензинів та каучуків.

Вазелінове масло – безбарвна масляниста рідина без запаху і смаку. За хімічною структурою являє собою суміш алканів з числом вуглецевих атомів до 15. Використовується в медицині як проносний засіб, у фармації при виготовленні лікарських форм та в парфюмерно-косметичній промисловості.

Вазелін – безбарвна або світло-жовтого кольору однорідна речовина, практично нерозчинна у воді. У хімічному відношенні являє собою суміш рідких і твердих алканів з числом атомів карбону від 12 до 25. У фармації широко використовується для виготовлення мазей.

Парафін складається із суміші твердих алканів з числом вуглецевих атомів від 19 до 35. Застосовується у фармації як основа для виготовлення мазей. У зв’язку з великою теплоємністю і низькою теплопровідністю парафін використовують у медицині для лікування теплом (парафінотерапія).

Озокерит (гірський віск) – тверда воскоподібна маса чорного кольору. Це викопна речовина нафтового походження. За хімічною структурою являє собою суміш вищих алканів і алкенів, смол і мінеральних масел. Як і парафін, озокерит застосовують у медицині для лікування теплом при невралгія, невритах, плекситах та інших захворюваннях.

§12.2. Ненасичені вуглеводні

До ненасичених сполук відносять алкени (олефіни, або етиленові вуглеводні), дієнові вуглеводні (алкадієни) та алкіни (ацетиленові вуглеводні). Всі ці сполуки містять подвійні або потрійні вуглець-вуглецеві зв’язки.

12.2.1. Алкени. Гомологічний ряд алкенів.

АЛКЕНИ (олефіни, або етиленові вуглеводні) містять в мо­лекулі один подвійний С=С зв'язок.

Загальна формула алкенів CnH2n.

Назви алкенів утворені від грецьких і латинських числівників з додаванням суфікса –ен.

Алкени утворюють гомологічний ряд. Перший найпростіший ненасичений вуглеводень є Етилен (етен):

Структурна формула етилену електронна формула етилену

Гомологічний ряд алкенів:

Назва

Формула

Етилен (етен)

C2H4

Пропен

C3H6

Бутен

C4H8

Пентен

C5H10

Гексен

C6H12

Гептен

C7H14

Октен

C8H16

Нонен

C9H18

Декен

C10H20

12.2.2. Електронна будова подвійного зв’язку

Розглянемо будову молекули етилену С2Н4 (СН2=СН2): у кожного атома вуглецю стають гібридними 3 електронні орбіталі, утворені 1s- і 2р - електронами (sp2- гібридизація). Гібридні орбіталі утворюють  - зв’язки з атомами водню і між атомами вуглецю. Негібридні орбіталі (р - електрони) утворюють π-зв’язок між атомами вуглецю, вони знаходяться в площині, перпендикулярній площині розміщення  - зв’язків.

Рис.3. Утворення подвійного зв’язку в молекулі етилену

Подвійний зв’язок – це ковалентний зв’язок, який складається з одного - і одного π-зв’язку. Подвійному зв’язку відповідає sp2- гібридизація.