Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Хімія.doc
Скачиваний:
639
Добавлен:
18.02.2016
Размер:
18.8 Mб
Скачать

Самостійна робота на занятті

1. Записати електронні формули для атомів елементів V групи го­ло­вної підгрупи.

2. Порівняти окисно-відновні властивості Нітрогену і Фосфору. Поясніть їх виходячи з будови атома, положення цих елементів у періодичній системі та їх електронегативності.

3. Навести приклади хімічних реакцій у яких Нітроген є: А) окисником, Б) відновником, В) одночасно є окисником і відновником.

4. Скласти рівняння реакцій розведеної та концентрованої азот­ної кислоти з: барій оксидом, натрій гідроксидом, купрумом, алюмі­нієм, калій сульфідом, сульфур (ІV) оксидом.

5. Написати у молекулярній та йонній формах рівняння реакцій утворення натрій нітрату:

А) з натрій сульфату і барій нітрату;

Б) з натрій карбонату і нітратної кислоти;

В) з кальцій нітрату і натрій сульфату;

Г) з натрій ортофосфату і магній нітрату;

Д) з нітратної кислоти і натрій гідроксиду.

6. Скласти рівняння реакцій за схемою:

A) N2  NH3  NH4Cl  (NH4)2SO4; Б) NH3  N2  NO  NO2;

B) Р  Р2О5  Н3РО4  Mg3(РО4)2;

Г) Ca(NO3)2  O2  Р2О5  Ca3(РО4)2.

Назвати всі сполуки.

7. До фосфор (V) оксиду масою 5 г додали 100 г води. Яка масова частка одержаного розчину ортофосфатної кислоти?

8. Яку масу амоній хлориду можна одержати з 10 г хлороводню?

9. Який об’єм азоту потрібний для одержання 6 л аміаку?

10. Маємо розчин нітратної кислоти масою 200 г з масовою часткою кислоти 20%. Долили 200 г води. Яка маса одержаного роз­чину нітратної кислоти? Яка масовою частка кислоти в цьому розчині?

ЗАНЯТТЯ №35

Тема: Властивості неметалів IV групи. Карбон і сіліцій. Алотропні модифікації карбону. Властивості Карбону і Силіцію. Карбон (ІІ) оксид, карбон (ІV) оксид, Силіцій (ІV) оксид: поширення в природі та хімічні властивості. Карбонатна кислота та її властивості. Поняття про кислі солі. Поняття про твердість води.

Актуальність: Карбон є одним з найважливіших біогенних еле­ментів. Сполуки карбону є основою рослинних та тваринних орга­ніз­мів; він входить до складу кам’яного вугілля, нафти, природних газів, а також багатьох мінералів. Карбон у вигляді СаСО3 входить до складу таких гірських порід, як крейда, мармур, вапняк. Вуглекислий газ, що присутній у повітрі відіграє важливу роль у процесі фотосинтезу. Підвищений вміст вуглекислого газу в атмосфері є причиною парникового ефекту та підвищення температури на Землі.

Навчальні цілі:

Знати: особливості електронної будови елементів ІV А групи, ва­лентність і ступені окиснення Карбону та Силіцію, алотропні модифі­кації Карбону, фізичні і хімічні властивості Карбону та Силіцію, вла­сти­вості оксидів Карбону, властивості карбонатної і силікатної кислот, зна­ходження сполук Карбону та Силіцію в природі.

Уміти: давати характеристику елементам Карбону та Силіцію, від­­повідно до їх положення в періодичній системі і будови атома, писати електронні формули елементів V А групи, визначати валентність і ступінь окиснення Карбону та Силіцію у сполуках, складати рівнян­ня хімічних реакцій за участю елементів V А групи, давати назви спо­лукам, складати окисно-відновні реакції, визначати окисник і від­нов­ник.