Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Кучеренко В.doc
Скачиваний:
103
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
2.15 Mб
Скачать

Проектна організація Підприємницька структура

Інноваційний проект

Бізнес-проект

Створене нововведення

Комерційний результат від використання нововведення в підприємницькій практиці

Рис. 2.3 Перехід інноваційного проекту у бізнес-проект

З точки зору вимог до якості розрізняють бездефектний, модульний, стандартний проекти. Необхідність виділення даної групи обумовлюється тим, що в залежності від того, яке місце займає якість проектних рішень у комплексі робі з виконання проекту, необхідно формувати відповідною йому систему експертиз та контролю. Бездефектні проекти - це такі в яких питання якості займають першочергове значення і значно переважають усі інші.

Прикладом може бути проект створення нових лікарських засобів, чи побудова атомної електростанції. Не треба додатково доводити, що наслідки від прорахунках в якості проектних рішень або якості виконання проекту, в даних випадках будуть мати дуже важкі.

Модульні проекти характеризуються більш м'якою системою забезпечення якості, яка може стосуватися лише окремих його параметрів. Більшою частиною це стосується екологічної безпеки при створенні нових підприємств чи виробництв.

З самої назви "стандартні", зрозуміло, що такі проекти не потребують додаткового забезпечення якості проектних рішень тому, що спираються на існуючі стандарти. Воно забезпечується звичайними процедурами та засобами контролю щодо дотримання діючих норм технічного або технологічного характеру.

Запам'ятайте:

Визначення тину проекту не слід відносити до суто пізнавальних або статистичних аспектів. Кожен конкретний тип проекту визначає конкретну схему здійснення проектного менеджменту. Тобто склад та зміст робіт, які повинні привести проект до логічного завершення відрізняються насамперед від типу проекту. Важливість визнання цього правила запобігає від помилок, коли методи проектного менеджменту, які є доцільними, наприклад, стосовно мегапроектів переносять на малі проекти та навпаки.

В залежності від типу проекту формується коло зацікавлених у ньому сторін, оточення проекту, а також склад й зміст його життєвого циклу . Дані питанні є предметом розгляду у наступних параграфах даної теми.

2.3 Життєвий цикл проектів

Життєвим або проектним циклом називають проміжок часу між появою (задумом) проекту та його ліквідацією. Кожний проект проходе у своєму проходе у своєму розвитку події, починаючи від стану, коли “проекту ще немає” до стану, коли “проекту вже немає”. Конкретний стан, через який проходе проект впродовж свого життєвого циклу, найчастіше має назву фаза, чи інакше - стадія або етап.

Іноді ці поняття розрізняють, розуміючи під фазами ступінь завершеності проектного циклу, а під стадіями – одну з послідовно виконуваних частин створення проекту. В цьому разі виділяють наступні фази:

  • Зародження.

  • Зростання.

  • Зрілості.

  • Завершення.

В табл. 2.3 наведений типовий перелік дій, які виконуються вздовж проходження відповідної фази життєвого циклу проекту.

Таблиця 2.3

Фази життєвого циклу проекту

Найменування фази життєвого циклу

Склад дій, які відбуваються у фазі

Фаза зародження

Формулювання ідеї проекту; розробка концепції проекту; аналіз та вивчення можливостей реалізації проекту; аналіз доцільності та реалістичності проекту; приблизна оцінка витрат та терміну виконання; формування проектної команди.

Фаза зростання

Конструкторські та технологічні розробки; розробка плану виконання проекту; формування кошторисів витрат, плану ресурсного забезпечення та календарного плану проекту.

Фаза зрілості

Забезпечення виконання проекту необхідними ресурсами; етапи безпосереднього виконання проекту; контроль ходу реалізації проекту, витрат та термінів виконання робіт згідно календарного плану; оцінка отриманих результатів; підсумкові звіти перед замовниками проекту.

Фаза завершення

Прийом проекту, ввід проекту в експлуатацію, розподіл результату виконання проекту.

У міжнародній практиці прийнято розподіляти проектний цикл на стадії, які визначаються різним ступенем інвестиційної активності під час реалізації проекту. Тут виділяються наступні стадії:

  • Передінвестиційна.

  • Інвестиційна.

  • Експлуатаційна.

  • Ліквідаційна.

Принципова структура проектного циклу у широкому розумінні наведена на рис. 2.4, а склад окремих його окремих стадій в таблиці 2.4.

Проектний цикл реалізується за ради досягнення певних результатів. Ціль проекту – це бажаний результат діяльності, якій намагаються досягти при експлуатації продукту проекту. Продукт проекту – це матеріальні об’єкти, які створені впродовж виконання проекту. Цілі проекту реалізуються на експлуатаційній стадії проектного циклу, а продукт створюється на завершені інвестиційній стадії.

Розробка

Визначення задач

Робочий проект

Розробка ідеї проекту

Експертиза

Оцінка та аналіз результатів

Переговори

Контроль за реалізацією

Прийняття рішення про фінансування

Рис. 2.4 Проектний цикл у широкому визначенні

В залежності від типів проектів, цілей та специфіки їхніх продуктів, конкретний склад стадій життєвого циклу можуть суттєво відрізнятися між собою, а також від наведених типових схем. В якості прикладу розглянемо два проекти. Їхні характеристики наведені у табл. 2.4.

Проект “1” є інноваційним проектом, метою якого є створення нового технологічного процесу виготовлення одноразового посуду, який забезпечує значну економію матеріальних та енергетичних витрат. Проект “2” присвячений освоєнню фірмою, яка спеціалізується на виготовленні одноразового посуду, нової технології, яка дозволяє різко зменшити витрати на виробництво, за рахунок чого здешевіти ціну готового продукту і, відповідно, збільшити обсяг його продажу. Тобто, проект “2” – це типовий бізнес-проект.

Таблиця 2.4

Приклади стадій життєвого циклу проектів

Види проектів

Продукт проекту

Стадії життєвого циклу проектів

Проект 1

Технологічна лінія з виготовлення одноразового посуду

  • Розробка ідеї проекту та визначення задач.

  • Розробка техніко-економічного обґрунтування та вирішення питань щодо фінансування проекту.

  • Розробка робочого проекту та технологічного процесу.

  • Виготовлення досвідного зразка лінії та її апробація.

  • Експертиза та сертифікація

Проект 2

Розширення виробництва одноразового посуду за новою технологією

  • Розробка ідеї проекту та визначення задач.

  • Розробка бізнес-плану проекту.

  • Вирішення питань фінансування проекту.

  • Інвестиційна фаза здійснення проекту.

  • Оцінка та аналіз результатів.

Продуктом проекту “1” є технологічна лінія з виготовлення одноразового посуду, а його ціллю – отримання прибутків від продажу “ноу-хау”, конструкторсько-технологічних розробок, готових технологічних ліній, послуг щодо їх вводу в експлуатацію та сервісного обслуговування.

Проект «2» полягає у використанні інновації з метою отримання прибутку від нововведення. Тут продукт проекту «1» є одним із засобів досягнення мети. Але це може статися тільки в цьому разі, якщо буде сформована бізнес-ідея з використання інноваційного продукту в конкретному ринковому середовищі з досягненням підприємницького успіху.

Склад фаз життєвого циклу проектів може значно відрізнятися один від одного. Це залежить від напрямку проекту чи галузі їх застосування. Так в електроніці, програмуванні, фармацевтичній галузі у склад життєвого циклу входять фази, які пов’язані з науково-дослідними та експериментальними роботами. Але найбільше за все на життєвий цикл та склад проектних робіт впливає тип проекту.

Необхідно розрізняти поняття життєвого циклу проекту та життєвого циклу продукту. Практично завжди перший однією із фаз другого.

Крім конкретного складу фаз життєвого циклу проекту, на методи управління ним значний вплив має тип проекту. В залежності від масштабів, характеру продукту проекту, ступеня його новизни, місця та умов реалізації і багатьох інших чинників, можуть суттєво змінюватися підходи до формування групи виконавців проекту, вимоги щодо їх фахового рівня, конкретні методи планування та контролю за виконанням конкретних проектних робіт.