Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Кучеренко В.doc
Скачиваний:
103
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
2.15 Mб
Скачать

8.3 Управління командою проекту

Управління командою проекту ставить за мету забезпечення найбільш ефективного використання потенціалу осіб, які залучені до виконання проектних робіт. Від того наскільки злагоджена буде працювати команда багато в чому залежать кінцеві результати впровадження бізнес-ідеї у життя.

Основні вимоги щодо управління трудовими ресурсами проекту відомі з курсів “Управління персоналом” та “Менеджмент організацій”. Тому в даному параграфі ми не свідомо не будемо повторювати загальні вимоги якісного професійного менеджменту людського фактору, а зосередимося на особливостях управління персоналом в умовах дії команди. Ця специфіка визначається насамперед умовами виконання проекту в умовах обмеженості часу та значної долі невизначеності.

Звісно, що ефективна роботи КМП закладається на етапі її формування. Про вимоги до формування КМП розповідалося у главі 4 даного підручника. Однак, навіть якщо вдасться підібрати найбільш оптимальний склад команди, задачі керування командою не тільки не стають більш простими, а навпаки – ускладнюються. Керувати дійсними фахівцями набагато складніше ніж пересічними спеціалістами. Вони більш амбітні, незалежні в судженнях, менш дисципліновані, не дуже сприймають командний тон та характеризуються іншими якостями, які ускладнюють діяльність менеджеру проекту.

Управління командою проекту включає три основні складові. Це:

  • Організаційне планування.

  • Комплектування команди.

  • Робота з командою.

Крім того, інколи у менеджеру проекту бувають обмежені повноваження щодо підбору членів команди. Особливо коли проект має велику кількість зацікавлених осіб, вони наполягають на включення в команду своїх представників. Робота з КМП може ускладнюватися в наслідок того, що окремі її члени підпорядковуються як функціональному менеджеру, так і менеджеру проекту.

Ефективне управління в умовах такого подвійного підпорядкування часто є критичним чинником успіху впровадження проекту. Це також потребує від менеджера проекту чималих навичок в галузі управління персоналом.

З наведеної на рис. 8.3 системи управління КМП безпосередньо до процесів виконання відноситься блок “Робота з командою”. Робота з командою передбачає удосконалення здатності її членів робити внесок у виконання проекту у відповідності зі своїми здібностями та досвідом, а також отримання ефекту від злагоджених колективних дій, коли недоліки одного члена команди перекриваються достоїнствами інших. В цьому плані велике значення має розподілення ролей у команді, сутність якого розглянута в главі 4.

Удосконалення окремих осіб від менеджеру до технічного персоналу – є основою, яка необхідна для того, щоб команда була спроможна вирішувати проектні завдання.

Управління кмп

Організаційне планування

Комплектування штату

Робота з командою