Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Кучеренко В.doc
Скачиваний:
103
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
2.15 Mб
Скачать

3.3 Методологічні основи управління проектами

Розглядаючи питання про методологічні основи проектного менеджменту треба розрізняти в них філософську та методичну складові.

Філософія проектного менеджменту базується на розумінні проекту як окремого об'єкту управління. Його характерні особливості, які були розглянуті у попередній главі формують специфіку методів керування. В основному ця специфіка полягає у наступному:

  1. Це управління в умовах невизначеності результатів. Новизна проектних рішень та унікальність робіт, які виконуються, не можуть гарантувати з достатньою ймовірністю точне дотримання плану. Тому управління повинно зосереджуватися на тому, щоб в процесі виконання проекту знижувати елемент невизначеності. Це дає змогу в процесі виконання проекту своєчасно усувати недоробки плану, та природні помилки його розробників, які неминучі в умовах невизначеності.

  2. Управління проектом повинно виконуватися відносно окремо від поточної діяльності. Це необхідно для того, щоб повністю зосередитися на досягненні мети проекту, а також, щоб забезпечити велику долю оперативності в прийнятті управлінських рішень.

  3. На відміну від поточної діяльності, де доводиться шукати компроміс між різними факторами та ресурсами, в управлінні проектами діє правило: "час важливіший перед усе". Заради своєчасного виконання проектних робіт можна жертвувати бюджетом, витратами ресурсів і багато що чим, виключаючи звісно якість проектних рішень.

  4. Серед рішень, які доводяться приймати під час виконання проектами пріоритет мають ті, які характеризуються більшою надійністю в досягненні результату, навіть якщо вони за іншими параметрами можуть бути визнані неефективними. Ризик в проектному менеджменті неприйнятний, навіть якщо він оцінюється позитивно в порівнянні з очікуваними результатами.

  5. Необхідність узгодження інтересів зацікавлених сторін проекту визначає обов'язкову наявність у менеджера проекту якостей політика. Він повинен постійно підтримувати у них зацікавленість в результатах проекту, попереджувати можливі конфлікти, знімати упередженість щодо можливих наслідків втілення нововведення у поточну діяльність.

З точки зору застосування найбільш доцільних методів, які наближують до досягнення високих кінцевих результатів здійснення ідеї проекту, методологічною основою проектного менеджменту слід вважати теорію сітьового моделювання. Її сутність можна продемонструвати на наступних прикладах.

Першій приклад.

Напевно вам неодноразово доводилося бачити картину недбалої організації робот при ремонті доріг. З 20 робітників працюють тільки 4-5, а інші чекаючи доки можна приступати до виконання власних функцій палять та розказують анекдоти. Простоює автомобіль навантажений гарячим асфальтом. Через хвилину з'ясовується, що потрібен ще один автомобіль для вивозу будівельного сміття. Бригадир телефоную в контору, а там виявляється, що сьогодні в розпорядженні ремонтної бригади він всього один, і саме той, який простоює з асфальтом. Доводиться на ходу приймати рішення - асфальт розвантажують далеко від зони робіт, а після вивозу сміття асфальт доводиться вручну переносити до місця укладки. Не говорячи про затримку робіт, страждає якість їх проведення - і все через відсутність чіткого планування.

Апарат сітьового моделювання дозволяє уникнути даних проблем завдяки розбивки всього комплексу на окремі дрібні роботи, визначити їхню тривалість та потрібні ресурси (табл. 3.1).

Таблиця 3.1

Склад робіт з ремонту дороги

Найменування робіт

Тривалість в годинах

Ресурси

Попередні роботи

1. Розбирання старого полотна

4

Робітники - 6 чоловік

-

2. Завантаження автомобіля будівельним сміттям

3

Робітники - 3 чоловіка.

Автомобіль.

Виконується паралельно з роботою 1 з затримкою на 1,5 години

3. Вивіз будівельного сміття

0,5

Автомобіль

2

4. Завантаження асфальтом та доставка його к місцю проведення робіт

2

Автомобіль

3

5. Розчистка шляхового полотна під опалубку

2

Робітники - 4 чоловіка

1, виконується паралельно з роботою 2 з затримкою на 1 годину.

6. Підготовка опалубки

3

Робітники - 4 чоловіка

5

7. Укладка асфальту

2

Робітники - 6 чоловік, каток

4, 6

У відповідністю з даним складом та характеристиками робіт, розробляються плани графіки їх проведення. Це можна зробити кількома методами, найбільш популярними з яких є діаграма Ганта (рис. 3.4) та сітьовий графік виконання робіт (рис. 3.5).

Найменування робіт

Термін виконання робіт у годинах

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

1. Розбирання старого полотна

2. Завантаження автомобіля будівельним сміттям

3. Вивіз будівельного сміття

4. Завантаження асфальтом та доставка його к місцю проведення робіт

5. Розчистка шляхового полотна під опалубку

6. Підготовка опалубки

7. Укладка асфальту

Рис. 3.4 Графік виконання робіт на основі діаграми Ганта.