Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Кучеренко В.doc
Скачиваний:
103
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
2.15 Mб
Скачать

Задачі та ситуації

1.

А

Б

В

Роботи А та Б є керованими, а робота В – ні.

Всі вони починаються в однаковий час.

Їхня тривалість відповідно складає 8, 12 та 7 годин.

Витрати ресурсу відповідно – 8, 10 та 6 одиниць.

Розрахуйте:

На скільки максимально можна скоротити час наступу події 4.

2. Використовуючи умови задачі 1, підрахуйте скільки додатково необхідно залучити ресурсу, щоб максимально наблизити час наступу події 4.

Глава 7. Формування календарного плану проекту

7.1 Загальна характеристика програмних продуктів, які використовуються при укладанні календарного плану.

7.2 Задачі та етапи календарного планування в управлінні проектами

7.3 Порядок роботу у середовищі Sure Trak PM під час формування плану проекту

7.4 Задачі та методи стиснення тривалості

Основні терміни:

Центр вартостей - це сукупність прибутків та витрат при здійсненні проектних робіт за визначеними компонентами вартості, з урахуванням вказаних користувачем ресурсів и матеріалів.

Розрахунок розкладу вперед – порядок формування сітьового графіку проектних робіт при якому його побудова починається з робіт, які не мають попередників.

Розрахунок розкладу назад - порядок формування сітьового графіку проектних робіт при якому його побудова починається з робіт, які не мають послідовників.

Повний резерв - час, на який може бути затримано виконання роботи без загрози зриву планового терміну закінчення проекту.

Вільний резерв - час, на який на який може бути затримана робота без загрози до повного резерву наступних робіт, тобто без затримки їх раннього початку.

Стиснення тривалості - окремий випадок математичного аналізу, призначений для скорочення календарного плану проекту без змін його змісту. В загальному плані зменшення терміну виконання проекту досягається за рахунок перерозподілу ресурсів з некритичних робіт на ті, які знаходяться на критичному шляху.

Стиснення на злом – варіант здійснення стиснення тривалості, який передбачає перерозподіл ресурсів між некритичними та критичними роботами, а також загальне збільшення бюджету з метою зменшення терміну виконання проекту.

Швидке відстежування - варіант здійснення стиснення тривалості, який передбачає паралельне виконання проектних робіт, які у звичайних умовах виконуються послідовно.

Метод критичних ланцюжків (МКЛ) – метод формування графіку проектних робіт, який передбачає послідовне виконання критичних робіт із урахуванням єдиного буферу на випадок непередбачених випадків, а також аналізу виконання попередніх робіт.

7.1 Загальна характеристика програмних продуктів, які використовуються при укладанні календарного плану

Формування та ухвалення календарного плану проекту є завершенням циклу процесів планування у проектному менеджменті. Ця процедура досить складна, враховую велику кількість рутинних операцій. В той же час, щоб сформувати раціональний план, який би передбачав реалізацію проекту у найменш можливий термін, а також за умови ефективного використання ресурсів, потрібен час для аналізу та багатоваріантних розрахунків.

Іноді трапляється, що виконання дій з безпосереднього укладання плану не залишає часу на проведення його оптимізації. Тому в практиці проектного менеджменту широко застосовуються прикладні програмні продукти, метою яких є звільнення членів КМП від рутини, що дозволяє більше часу приділити творчому осмисленню порядку здійснення проектних робіт, найбільш раціональних форм їх проведення та досягнення ними максимально можливих результатів.

Запам’ятайте:

Упорядкування ефективного плану, в тому числі календарного, передбачає застосування творчого осмислення результатів розрахунків та проведення багатоваріантних розрахунків.

Ніякий програмний продукт не в змозі сформувати ефективний план проекту. Але їх застосування сприяє тому, що у КМП звільняється час для здійснення саме тих творчих процесів, які в кінцевому рахунку і визначають ефективність планування.

На початку ери управління проектами, програмне забезпечення для нього розроблялося під кожний проект і коштувало значні суми. Але згодом, коли потребу в методах проектного менеджменту стали відчувати все більше споживачів, на ринку з’явилася достатньо кількість достатня кількість доступних за ціною і в той же час якісних програмних продуктів, які допомагають автоматизувати найбільш складні операції і, в першу чергу, в області планування.

Найбільш поширеними з них є продукти відомих фірм Microsoft, Primavera, Welcom, PROINVESTCONSULT та інші. Всі ці та багато інших програм в своїй основі мають алгоритм методу критичного шляху (МКШ) і, за великим рахунком, відрізняються технічними можливостями щодо обслуговування проектів різного обсягу, та розстановкою акцентів в тих чи інших аспектах формування календарного плану та контролю за його виконанням.

Звичайно, що короткий огляд програмних продуктів з проектного менеджменту слід почати з головного гравця на ринку програмних продуктів – корпорації Microsoft. Її останньою новинкою став продукт Microsoft Office Project 2003, який є складовою частиною пакету Microsoft Office 2003. Це є його основною конкурентною перевагою. Подібний з основними офісними програмами з цього пакету інтерфейс, дозволяє дуже швидко почати практичну роботи з формування календарного плану проекту. При цьому, як і в інших програмних продуктів Microsoft всі необхідні функції засвоюються інтуїтивно при виникненні в цьому необхідності.

В той же час, висока уніфікація функцій з пакетом Microsoft Office 2003 не дозволила реалізувати деякі важливі деталі, яким постійно приділяється увага фірмам, які спеціалізуються на розробці бізнес-програм.

Однією з таких фірм є корпорація Welcom, яка випустила на ринок ціле сімейство програм з формування та реалізації проектів. До цього сімейства відносяться:

  • Open Plan – система календарного планування та контролю, яка призначена для управління реалізацією як окремих проектів, так і складних проектних програм;

  • Cobra – система управління бюджетом проектів, яка дозволяє планувати та контролювати вартість реалізації проекту, а також проводити аналіз и прогнозувати хід виконання проекту методикою освоєного обсягу;

  • WelcomHome – Web-орієнтований інструмент для створення віртуального офісу проекту, який дозволяє значно підвисити якість комунікацій між членами КМП.

Ще однією істотною характеристикою пакету Open Plan є наявність вмонтованого методологічного модулю – «Директора управління проектами» (ДУП). За допомогою процедур ДУП компанія може формалізувати та повторно використовувати накопичений досвід, настроїти стандартні процедури управління проектами фірми, а також автоматизувати збір та розподіл інформації щодо проекту. З системою постачається набір шаблонів процесів, розроблених на основі надрукованих досліджень Комітету стандартів Інституту управління проектами [Project Management Institute (PMI) Standards Committee]. Користувачі також можуть відтворювати власні шаблони процесів, що забезпечую злагодженість дії з управління всіма проектами фірми.

В Росії широко використовується програмний продукт, розробки вітчизняних фахівців Spider Project Professional. Його адаптованість до місцевих умов та стандартів бухгалтерського обліку, призвела до того, що він поступово витісняє з ринку програмне забезпечення відомих світових виробників.

Окрім цього даний продукт має і ряд важливих особливостей, що підвищує його привабливість в очах професійних проектних менеджерів. Так пакет надає можливість користувачам можливість застосування в проектах необмеженої кількості компонентів вартості (наприклад, зарплата, накладні витрати, вартість матеріалів, обладнання, устаткування, вартості послуг, прибутки, позики тощо). Причому, можливі оцінки в різних валютах, створення будь-яких центрів вартостей та застосування всіх інструментів планування (в том числі вирівнювання) и аналізу не тільки щодо загальних витрат за проекту, але й щодо центрам и компонентам вартості.

Центр вартостей в пакеті Spider Project – це сукупність прибутків та витрат при здійсненні проектних робіт за визначеними компонентами вартості, з урахуванням вказаних користувачем ресурсів и матеріалів. Створив кілька центрів вартості, можна паралельно підраховувати витрати проекту в різних одиницях вартості (наприклад, це можуть бути витрати проекту в рублях, доларах та евро, в поточних цінах та цінах 1984 року).

Одним із недоліків програми є те, що Spider Project ігнорує можливі обмеженості у використанні ресурсів, та кількості призначених ресурсів на виконання операцій проекту. Але це мабуть не помилка розробників, а прояв ментальності росіян в намаганні не зупинятися перед будь якими обмеженнями.

Для дуже малих проектів може бути доцільним використання функцій управління проектами, які закладенні у відомому продукті Project Expert. Її виробником є також відома російська фірма PROINVESTCONSULT. І хоча у даному блоці відсутні деякі блоки, які необхідні для оптимального календарного планування (наприклад вирівнювання ресурсів та стиснення тривалості), в той же час поєднання з параметрами ділового плану (для розробки якого власне і призначена ця програма) формує умови безперервного планування від ділового плану до плану реалізації проекту.

Ще одним відомим у світі представником розробників бізнес-програм є фірма Primavera. Її сімейство програм для проектного менеджменту включає:

Primavera Enterprise - призначено для корпоративного управління проектами;

Primavera Expedition — для управління зобов’язаннями під час виконання проекту;

PrimeContract — для забезпечення постачань ресурсів за проектом;

Sure Trak Project Management - призначена для календарно-сітьового планування та управління окремим проектом або їх групою.

Під час розгляду практичних питань застосування програмного забезпечення в процесах проектного менеджменту ми будемо посилатися на продукт “Sure Trak Project Management – 1.5” з ось яких міркувань:

  • Дана версія є русифікованою, що полегшує ознайомлення з роботою в її мережі.

  • До неї розроблені Українською асоціацією управління проектами методичні вказівки (дивиться писок літератури).

  • Вона досить проста в користуванні і дуже підходить в якості навчального матеріалу.

  • В пакеті є шаблони проектів, які допомагають ознайомленню з прийомами її використання в практичної діяльності.

Але перед тим як приступати безпосередньо до розгляду порядку використання програмного забезпечення з розробки календарного плану проекту необхідно усвідомити основні принципи побудови цього документу.

Запам’ятайте:

Для того, щоб розробити якісний календарний план проекту, не треба починати з пошуку найбільш кращого для цього програмного забезпечення. Вони всі засновані на одних алгоритмах і, в принципі, однаково підходять до задач процесів планування в проектному менеджменті. Головне – це розумітися на сутності процесів планування в проекті, характеру проектних робіт та залежностях між ними, обмеженостей та ризиках у прийнятті планових рішень.