Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Кучеренко В.doc
Скачиваний:
103
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
2.15 Mб
Скачать

2 3 5

7

1

4

6

Коди робіт вказані відповідно їх номеру в таблиці 3.1

Рис. 3.5 Сітьовий план-графік проведення робіт

Маючи даний план виконання робіт, можна сподіватися на їх більш ефективне виконання: автомобіль прибуде до місця робіт ненавантаженим асфальтом, який на дану мить не потрібен, а для завершення робіт буде потрібна менша кількість робітників.

Другий приклад.

Ви вирішили провести в своїй кімнаті косметичний ремонт, який складається з наступних робіт:

  1. Заміна електричного дроту.

  2. Окрас стелі.

  3. Клейка шпалер.

Для першої роботи ви найняли двох працівників, яким потрібно для її виконання 3,5 години. На другу роботу спорядилася бригада з 4-х майстрів, які закінчать окрас стелі за 2 години. На клейку шпалер була досягнута домовленість з трьома робітниками, якім на завершення потрібно 6 годин. Остання робота виконується після закінчення першою, а друга може здійснюватися паралельно з ними.

З ціллю спрощення розрахунків припустимо, що всі вони працюють разом, оплата за робочий день, незалежно від фактичного числа годин складає 30 грн. на людину. Неважко підрахувати, що в цьому випадку ваші сукупні витрати на ремонт складуть 300 грн.

А тепер спробуємо з'ясувати: наскільки раціональною є обрана нами схема виконання робіт.

Для цього, в першу чергу, побудуємо сітьовий графік ремонту кімнати (рис. 3.6).

1 3

3,5 6

2

2

Склад робіт:

  1. Заміна електричного дроту.

  2. Окрас стелі.

  3. Клейка шпалер.

Рис 3.6 Сітьовий графік виконання робіт з ремонту кімнати

На даній схемі цифра над стрілкою вказує на код роботи, а нижча цифра - витрати часу на її виконання в годинах. Так як роботи 1 і 3 виконуються послідовно, а робота 2 паралельно з ними, то загальна тривалість ремонту в кімнаті складе 9,5 годин. Саме за цей час і треба буде оплатити працівникам домовлену суму.

Тобто загальна тривалість робіт визначається послідовними роботами 1 та 3. Що ж стосується роботи 2, то її тривалість, якщо вона не перевищить 9,5 годин, ніяк не буде позначатися на загальному часі виконанні ремонту.

Але тоді виникає питання: а навіщо нам наймати для окраса стелі цілих чотирьох працівників, якщо термін виконання ними своєї частки робіт ніяк не позначається на загальній тривалості ремонту кімнати.

Припустимо, що цей же обсяг робіт 2 робітника виконають за 4 години, а за 8. Тоді нам слід найняти для даної роботи лише одного робітника. І навіть, якщо прийдеться йому сплатити дещо більшу суму (припустимо 50 грн.), той в цьому разі загальна вартість ремонту у нас складе значно меншу суму, а саме 230 грн. Економія у 70 грн. або 23% від попередніх розрахунків є достатньо вагомим аргументом на користь методів сітьового моделювання, які, в свою чергу є однією з методологічних основ проектного менеджменту.

Запам'ятайте:

Методи сітьового моделювання дозволяють не тільки упорядкувати план виконання проекту, а й оптимізувати його. Створений спеціальний математичний апарат може визначити роботи по яких є зайві витрати, або ти з них, по яким доцільно залучити ресурсі в більшому обсязі. Таким чином вирішуються задачі виконання проектних робіт у встановлені терміни але з меншою кількістю ресурсів, або зменшення терміну виконання робіт при заданому обсягу витрат ресурсів. Звісно, що можливі і варіанти комбінацій даних факторів.

Зрозуміло, що наведені приклади дуже прості і для вирішення вказаних проблем можуть бути застосовані і вольові методи прийняття рішень, які засновані на досвіді роботи в цій або іншій галузі. Але уявіть собі ситуацію, коли треба спланувати виконання не трьох (як в другому прикладі) робот і навіть не сьомі (як в першому), а сотень і навіть тисяч, як це буває при виконанні ділових проектів. І тут без застосування методів проектного менеджменту заснованих на сітьовому моделюванні ніяк не обійтися.

Використовуючи апарат сітьового моделювання, методи управління проектом здатні оптимізувати роботи з його виконання, що в багатьох випадках призводить навіть до скорочення витрат і термінів виконання поставлених завдань. Ця спрямованість методів сітьового моделювання і стала основою становлення управління проектами в якості окремого напрямку діяльності.

Сьогодні існує багато прикладних програм, які дозволяють автоматично будувати оптимальні календарні плани та оптимізувати їх на основі методу критичного шляху. Тому в даному підручнику ми не будемо розглядати математичний апарат сітьового моделювання, а практичні питання формування оптимального плану проекту будуть вивчатися з огляду застосування програмних продуктів з проектного менеджменту.

Але все ж, при цьому, треба засвоїти терміни сітьового моделювання, якими користуються в практики проектного менеджменту та при формуванні розрахункової бази створення оптимального плану проведення проектних робіт.