Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Кучеренко В.doc
Скачиваний:
103
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
2.15 Mб
Скачать

1.4 Чинники провалів впровадження нововведень у бізнесі

Практиці відомо чимало прикладів, коли перспективні ідеї, від впровадження яких небезпідставно очікують неабиякий ефект, на жаль, приносять тільки розчарування. Підприємницька структура розробляє добре обґрунтований план, він позитивно сприймається інвесторами, своєчасно надходить фінансування, керівництво фірми вже підраховує очікуванні дивіденди, а в результаті отримує лише збитки. Проект не реалізується чи від його реалізації не надходять певні прибутки.

Найбільш поширеними чинниками провалів з реалізацією бізнес-ідеї є:

  1. Неможливість своєчасного повернення позик через прорахунки у термінах реалізації та кошторисі проекту. Справа в тому, що термін можливого повернення запозичених коштів, які розраховуються в діловому плані, є досить умовними. Вони спираються на якісь середні дані про терміни виконання тих чи інших етапів впровадження бізнес-ідеї. Це нормально тому, що бізнес-план повинен довести саму доцільність реалізації нововведення і деякі узагальнення тут цілком допускаються. Але можливі відхилення від розрахункових даних, хай навіть незначні, можуть дорого коштувати фірмі. Невідповідність укладеним домовленостям щодо погашення заборгованості перед інвесторами всього на декілька тижнів може означати великі неприємності у вигляді економічних санкцій, а ще гірше - підриві ділової репутації розробника проекту. Ця проблема багато в чому може бути пом’якшена при складанні більш детального плану реалізації проекту, тобто доведення положень бізнес-плану до рівня календарного плану втілення ідеї у підприємн6ицьку практику.

  2. Відступ від положень бізнес-плану реалізації ідеї. Як вже говорилося, етапи розробки ділового плану визначаються великою долею творчої складової. Після ухвалення ділового плану інвестором починається час реальних дій і цю роботу доводиться виконувати зовсім іншим людям, які частіше за все мають досить приблизне уявлення про сутність самої ділової ідеї. Це часто породжує не дотриманість або не увагу з їхнього боку до певних деталей, які власно і складають сутність задумки. Але при цьому втрачається принципова можливість отримання прибутку, що і визначає провал проекту. Але якщо реалізацією проекту займається професійна команда, основним завданням якої є виключно створення нововведення, яке є предметом ділового плану, то цю проблему можна уникнути.

  3. Невірний підбір персоналу для виконання проектних робіт. Стадія безпосереднього впровадження ділового проекту у підприємницьку практику досить сильно відрізняється у своїх основних рисах від поточної діяльності. В результаті цього, навіть самі ефективні виконавці своїх безпосередніх функцій у повсякденної діяльності можуть бути безпорадними, якщо вони не володіють специфікою дій в умовах проекту. Їхні знання та досвід, набуті у повсякденної роботі здається безпорадним в умовах обмеженості та невизначеності. Тобто управління процесами створення нововведення потребує спеціальних знань та навичок, які сприяють більш ефективному їх здійснення.

  4. Несвоєчасне виявлення необхідності внесення змін до проекту. Будь який план, навіть дуже добре обґрунтований, страждає невизначеністю. Особливо це стосується ділових проектів чи нововведеннями у бізнесі. Не можна заздалегідь передбачити всі майбутні проблеми із якими можна штовхнутися під час реалізації проекту. Їх необхідно аналізувати та своєчасно прийняти необхідні корегуючи дії. Сліпе виконання вимог ділового плану може призвести до нераціональних витрат ресурсів і, в результаті, до його зриву, тоді як цілком достатньо було б внести деякі корективи, які враховують певні реалії ринкової ситуації. Це свідчить про необхідність здійснення відповідної системи контролю за здійсненням робіт під час реалізації проектів, яка б була націлена на своєчасне виявлення помилок при плануванні окремих дій з створення нововведення; прийняттю відповідних рішень з ліквідації негативних факторів, які можуть перешкодити успішному виконанню проекту; прийняття рішень по корегуванню плану виконання проекту.

  5. Неповага до інтересів зацікавлених сторін проекту. Виконання проекту - це ні тільки методика здійснення конкретних дій, але й політика. В умовах реалізації нововведення на нього покладають надії не тільки безпосередньо розробники. Зацікавленість в результатах проекту можуть відчувати і інші особи: постачальники, покупці, акціонери, тощо. Неповага до цієї зацікавленості може дорого коштувати виконавцям через можливі конфлікти та непорозуміння між сторонами, чиї інтереси в тому чи іншому степені зачіпляє проект.

Цей перелік можна продовжувати дуже довго, при цьому кожний новий випадок невдачі може додавати до нього нові чинники.

Але більш глибокий їхній аналіз призводе до висновку, що у своїй основі вони мають наступні причини:

  • Невизначеність, яка об'єктивно існує стосовно щодо всього нового, що втілюється у життя.

  • Прорахунки на стадіях ділового планування та проектного аналізу, в наслідок яких не була вірно оцінена ситуація на ринку та маркетингові характеристики продукту.

  • Безпорадні дії при практичної реалізації проекту, тобто проходженні проектної стадії життєвого циклу.

Запам'ятайте:

Коли мова йде про будь яке нововведення ніхто не може надати надійних гарантій щодо його обов'язкового здійснення. Крім великого ступеня невизначеності, яке об'єктивно присутнє щодо всього нового, при практичному втіленні бізнес-ідеї у життя, постійно доводитися зштовхуватися із проблемами, які не мають нічого схожого з тим, що відбувається у повсякденній підприємницькій практиці.

Тільки на проектній стадії можна виявити помилки, які були припущені на попередніх стадіях життєвого циклу розвитку бізнес-ідеї. Насамперед мова йде про ділове планування та проектний аналіз. І чим раніше вони будуть виявлені, тим краще для долі ділового проекту. Їх можна виправити через корегування конкретних дій під час впровадження нововведення.

Таблиця 1.2

Чинники провалів під час реалізації ділового проекту

Групи чинників, які призводять до провалів впровадження ділових ідей

Об'єктивні

Розрахункові

Організаційні

Причини виникнення чинника

Об'єктивно існуюча невизначеність щодо всього нового, що впроваджується у підприємницьку практику

Помилки при упорядкуванні ділових планів та процедури проектного аналізу

Неправильні дії при безпосередньому здійсненні ділового плану на етапі впровадження проекту в практику

Коли найчастіше проявляється

У ділових проектах з великою долею творчою складовою. Тобто коли його предметом є нововведення, які засновані на принципово нових технологій, програмного забезпечення, тощо

У ділових проектах, які передбачають велику кількість проектних робіт, засвоєння нових ринків, випуску на нього нових продуктів

У всіх проектів

Звісно, що з об'єктивними чинниками провалів ділових ідей треба просто змиритися. Вони є неодмінною платнею бажання досягти більш високих результатів, які в свою чергу є функцією від новизни. Від них можна декілька підстрахуватися за рахунок перерозподілу ризику, вибору відповідних схем фінансування та інших заходів, відомих з курсу "Підприємницький ризик".

Помилки в розрахунках дієздатності ділової ідеї на стадіях ділового планування та проектного аналізу також доволі часто зустрічаються в підприємницькій практиці. Найчастіше за все вони виникають в наслідок:

  • Помилок у визначенні ємності ринку.

  • Невірно визначених сподівань щодо майбутнього обсягу продажу.

  • Не виправдання надій щодо маркетингової стратегії та впровадження продукту на ринок.

  • Помилок у визначенні цінової політики фірми.

  • Технічної неможливість досягнення пропонованих техніко-економічних параметрів продукту проекту.

  • Заниження обсягу інвестиційних та операційних витрат.

  • Прорахунки у визначені терміну початку продажу продукту проекту.

Зрозуміло, що більшість з них визначається якістю ділового планування та проектного аналізу. У відповідних навчальних курсах розглядаються методи запобігання даних помилок та прорахунків. Але уявити себе ситуацію ідеального планування в результаті якого з достатнім ступеням точності будуть визначені всі параметри майбутнього досить складно. А точніше - це просто неможливо.

Про майбутнє ми знаємо тільки те що:

  1. Його неможливо передбачити.

  2. Всі наші уявлення про майбутнє будуть досить значно відрізнятися від реальності.

Знання про майбутнє поліпшуються в результаті приближення до нього. Тобто на проектній стадії складаються умови для детальної перевірки міркувань та сподівань розробників ділової ідеї. Їх своєчасне корегування дозволяє значно підвищити відсоток вдалої реалізації бізнес-проектів. Недарма, що серед спеціалістів з проектного менеджменту поширене таке прислів'я: "Якщо ви три місяці працюєте за встановленим планом - то у вас не все гаразд з планом." Тобто корегування планів реалізації нововведень не тільки можливі, а і неминучі.

Але все ж, як це помітно із переліку, що поданий на початку параграфу, більшість факторів провалів ділових ідеї відбувається саме на проектній стадії їх життєвого циклу. Розуміння цього факту і визначило велику увагу до методів управління, які треба здійснювати на проектній стадії розвитку ділової ідеї.

Тобто процеси створення нововведення є специфічним об’єктом управління, де повинні використовуватися і специфічні методи керування цими процесами. Щоб правильно визначитися з цими методами необхідно розглянути, що являє собою проект як об’єкт управління, чому присвячена глава 2 посібника. А зараз розглянемо загальні характеристики проектної стадії розвитку бізне-ідеї.