Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КурсовМАГИСТРОВ-Попов.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
16.11.2019
Размер:
186.37 Кб
Скачать

23

Міністерство освіти та науки України

Одеська національна академія харчових технологій

Кафедра маркетингу та

логістики

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ

до виконання курсової роботи з курсу

"ІНВЕСТУВАННЯ ТА ІННОВАЦІЙНИЙ МЕНЕДЖМЕНТ"

на тему "Техніко-економічне обґрунтування ефективності дослідження та впровадження у виробництві

________________________________________________________"

(предмет дослідження по завданню технологічної кафедри на проведення НДР)

для студентів, які навчаються за учбовим планом магістрів

з спеціальностей 8.091701, 702, 704, 706, 707, 708, 709, 711, 722

денної форми навчання

Затверджено Радами спеціальностей

8.701701 -

протокол № 2 від 4 жовтня 2010 р.

8.701702 -

протокол № 2 від 29 жовтня 2010 р.

8.701704,6,8 -

протокол № 10 від 28 жовтня 2010 р.

8.701707,9 -

протокол № 2 від 20 жовтня 2010 р.

8.081711, 722 -

протокол № 2 від 28 жовтня 2010 р.

Одеса ОНАХТ 2010

Методичні вказівки до виконання курсової роботи з курсу “Інвестування та інноваційний менеджмент” на тему "Техніко-економічне обґрунтування ефективності дослідження та впровадження у виробництві ________________________________________________________________

___________________________________________________________"

(предмет дослідження по завданню технологічної кафедри на проведення НДР)

/ Укладач Л.П.Попов. - Одеса: ОНАХТ, 2010.

Укладач Л.П.Попов, к.т.н., доцент

Відповідальний за випуск зав. кафедрою маркетингу та логістики

І.І.Савенко, к.е.н., доцент

ЗМІСТ

стор.

Вступ

4

1

Зміст курсової роботи .......................................................................

6

2

Зміст і методика виконання розділів курсової роботи ...................

6

2.1

Зміст "Вступу" ..................................................................................

6

2.2

Зміст розділу 1 - "Робоча гіпотеза наукових досліджень" ............

6

2.3

Зміст і методика виконання розділу 2 "Маркетингові дослідження" .....................................................................................

10

2.4

Зміст і методика виконання розділу 3 “Визначення інноваційного бюджету та інвестицій у виробництво ............................................

12

2.5

Зміст "Висновків" ..............................................................................

15

3

Порядок і вимоги до виконання курсової роботи ...........................

16

Список літератури .............................................................................

18

Додаток А - Зразок титулу курсової роботи ....................................

19

Додаток Б – Попереднє завдання до виконання кваліфікаційної роботи магістра ........................................................................................

20

ВСТУП

При підготовці магістрів з технологічних спеціальностей передбачається вивчення питань з інноваційної та інвестиційної діяльності підприємства з дисципліни "Інвестування та інноваційний менеджмент".

Знання, які отримують студенти при вивченні даної дисципліни, використовують при виконанні науково-дослідницької магістерської кваліфікаційної роботи, в якій значне місце відводять техніко-економічному обґрунтуванню ефективності досліджень та впровадження результатів досліджень у виробництві.

Дана курсова робота спрямована на поглиблення знань з техніко-економічного обґрунтуванню ефективності досліджень та впровадження результатів досліджень у виробництві. Вихідними даними до курсової роботи являються основні положення робочої гіпотези наукових досліджень, які виконуватиме студент-магістр при виконанні випускної кваліфікаційної магістерської дипломної роботи за завданням технологічної кафедри. Виходячи з цього курсова робота являє собою попереднє техніко-економічне обґрунтування (ТЕО) ефективності науково-дослідницької магістерської кваліфікаційної роботи та впровадження її результатів у виробництві. Курсову роботу виконують у 9-му семестрі. В зв’язку з цим студенти-магістри вже наприкінці цього семестру матимуть попереднє ТЕО ефективності науково-дослідницької магістерської кваліфікаційної роботи.

Передбачається 2 варіанти виконання курсової роботи.

Перший варіант (основний) виходить з того, що курсова робота виконується під конкретне попереднє завдання технологічної кафедри на виконання науково-дослідницької магістерської кваліфікаційної роботи студентом-магістром. Попереднє завдання до виконання кваліфікаційної роботи магістра (додаток Б) студенти отримують від своїх керівників на технологічних кафедрах на початок 9-го семестру до 10 жовтня.

У відповідності до цього завдання протягом 3-х тижнів студенти під керівництвом наукового керівника від технологічної кафедри розроблюють робочу гіпотезу наукових досліджень та впровадження результатів досліджень у виробництві. А саме: формулюють мету, завдання, концепцію, програму та етапи дослідження, визначають базовий об’єкт для оцінки економічної ефективності та заходи для впровадження результатів досліджень, визначають очікуємі економічні результати.

Робоча гіпотеза є першим розділом курсової роботи.

Оскільки виконання курсової роботи передбачається протягом півтора місяця (у листопаді та першій половині грудня), робоча гіпотеза повинна бути розроблена до 1 листопада.

Якщо робоча гіпотеза не буде розроблена до 1 листопада, студенти-магістри виконують курсову роботу у другому варіанті.

Другий варіант курсової роботи виконується за методикою, яка призначена для виконання курсової роботи студентами-спеціалістами, та відповідними методичними вказівками. У цьому варіанті студенти-магістри отримують завдання на курсову роботу та вихідні дані безпосередньо на кафедрі маркетингу та логістики.

Курсова робота, яка виконується за другим варіантом, не буде пов’язана з кваліфікаційною роботою студента-магістра. В зв’язку з цим йому прийдеться окремо розроблювати ТЕО випускної магістерської роботи вже у 10-ому семестрі, виходячи із завдання на науково-дослідницьку кваліфікаційну роботу та у відповідності до даних методичних вказівок.

Зміст курсової роботи за першим варіантом передбачає наступне:

- формулювання робочої гіпотези наукових досліджень за попереднім завданням на виконання випускної магістерської кваліфікаційної роботи і за консультацією викладачів технологічної кафедри;

- проведення маркетингових досліджень, визначення можливих обсягів виробництва, цін на продукцію, прибутку;

- визначення інноваційного бюджету та інвестицій у виробництво для впровадження результатів наукових досліджень;

- попереднє визначення економічної доцільності та ефективності наукових досліджень і впровадження їх результатів у виробництві за спрощеною методикою на підставі зіставлення загальної суми інвестицій та прибутку.

Визначення собівартості продукції та грошових потоків, а також визначення терміну окупності з урахуванням дисконтування доходів у попередньому ТЕО не проводиться. Це передбачається здійснювати у заключному техніко-економічному обґрунтуванні економічної ефективності наукових досліджень і впровадження їх результатів у виробництві, яке розробляють наприкінці виконання випускної кваліфікаційної дипломної роботи. У заключному ТЕО у більшості випадків використовують дані маркетингових досліджень та розрахунки інвестицій, які визначені у попередньому ТЄО, якщо при виконанні наукових досліджень підтверджено концепції робочої гіпотези. В іншому випадку дані маркетингу та розрахунки інвестицій можуть уточнюватися у заключному ТЕО. У заключному ТЕО також необхідно визначити вплив впровадження результатів наукових досліджень на техніко-економічні показники підприємства для визначення їх значимості для підприємства.

Консультації та керівництво по даній курсовій роботі виконують викладачі кафедри маркетингу та логістики, які будуть подалі здійснювати консультації з економічної частини науково-дослідницької магістерської дипломної роботи того студента-магістра, якого консультували при виконанні курсової роботи.

Порядок і вимоги до виконання курсової роботи наведені у розділі 3.

1. ЗМІСТ КУРСОВОЇ РОБОТИ

Курсова робота складається з таких розділів:

Вступ

  1. Робоча гіпотеза наукових досліджень.

  2. Маркетингові дослідження.

  3. Визначення інноваційного бюджету та інвестицій у виробництво.

Висновки

Список літератури

2. ЗМІСТ І МЕТОДИКА ВИКОНАННЯ КУРСОВОЇ РОБОТИ

2.1 Зміст "Вступу"

У вступі наводиться роль і значення інновацій у діяльності підприємства, значення економічного обґрунтування доцільності та ефективності інновацій, спрямованість курсової роботи та її зміст.

Орієнтовна схема ВСТУПУ:

  • інновація – двигун прогресу;

  • інновація пов’язана з виконанням складних НДР та великими витратами;

  • інноваційні розробки потребують ретельне техніко-економічне обґрунтування;

  • у даній курсовій роботі здійснюється техніко-економічне обґрунтування ефективності досліджень ........................................... та впровадження у виробництві результатів досліджень;

  • техніко-економічне обґрунтування включає: формулювання робочої гіпотези дослідження, маркетингові дослідження ........................., визначення інвестиційних витрат ..............................., попереднє визначення доцільності та ефективності дослідження ..............................

    1. Зміст розділу 1 - "Робоча гіпотеза наукових досліджень"

Даний розділ виконується на підставі завдання технологічної кафедри на виконання кваліфікаційної роботи магістра (додаток Б).

Робоча гіпотеза містить 4 складових частини:

  • економічна мета науково-дослідної роботи;

  • зміст науково-дослідної роботи (основна частина Робочої гіпотези);

  • порядок впровадження у виробництві результатів дослідження;

  • очікувані економічні результати.

Економічна мета науково-дослідної роботи.

У формулюванні економічної мети необхідно навести, які очікуються економічні вигоди та за рахунок чого.

Наприклад, збільшення прибутку підприємства за рахунок виготовлення та реалізації нового продукту функціонального призначення та охоплення додаткових споживачів-діабетиків.

Зміст науково-дослідної роботи.

У даній частині необхідно навести наступне:

  • стадії інноваційного процесу;

  • характеристику досліджень.

Визначення стадій інноваційного процесу.

При визначенні стадій інноваційного процесу, які будуть задіяні у даній науково-дослідній роботі, необхідно керуватися загальновідомими стадіями:

  • формулювання концепції досліджень;

  • проведення прикладних науково-дослідних робіт;

  • виконання проектно-конструкторської розробки спробного зразка;

  • експериментальні дослідження у виробництві;

  • доробка спробного зразка;

  • сертифікація продукції;

  • патентування новації (нової технології, нового засобу тощо).

Перелік стадій інноваційного процесу, які передбачається задіяти у даній науково-дослідній роботі, студент відбирає з наведених та погоджує з керівником-технологом.

Характеристика досліджень.

Характеристика досліджень містить:

  • предмет досліджень;

  • зміст, методику та обсяг досліджень;

  • перелік та методику контролю показників при дослідженні.

Після визначення предмету досліджень необхідно навести скорочений зміст досліджень, характеристику методів досліджень.

Зміст досліджень містить підґрунтя, порядок та послідовність проведення наукових досліджень. Доцільно також вказати етапність досліджень – початкові дослідження, розвиток раніше проведених досліджень, завершальні дослідження.

Методика досліджень містить характеристику видів та методів досліджень – аналітичні, математичне або фізичне моделювання, експериментальні на лабораторному устаткуванні кафедри, експериментальні безпосередньо на виробництві тощо.

Обсяг досліджень визначається у кількості дослідів.

Для визначення обсягу досліджень (кількості дослідів) необхідно навести кількість варіантів або технологічних режимів досліджень.

Для визначення кількості варіантів досліджень (кількості дослідів) необхідно навести:

  • перелік усіх показників, які передбачається змінювати при проведенні досліджень (наприклад, вид харчових добавок, які вводяться у рецептуру, проценти введення добавок, кількість паралельних дослідів)

  • варіації показників, які змінюються при проведенні досліджень (наприклад, при дослідженні передбачається використовувати 3 види добавок, процент введення кожного виду добавок такий – 2%, 4%, 6%, 8%, 2 паралелі дослідів).

За наведеними у прикладі даними передбачається провести 24 досліди (3*4*2).

Перелік та методику контролю показників при дослідженні доцільно навести у вигляді таблиці 1. На підставі даних таблиці 1 та кількості дослідів необхідно навести розрахунок кількості вимірювань (контролю) показників за різними методами. Потреби у обладнанні та матеріалах для контролю кожного показника доцільно навести безпосередньо у таблиці, як це показано у вигляді приклада в таблиці 1 для показника рН.

Таблиця 1

Перелік та методи контролю показників при проведенні досліджень

Найменування показника, одиниці вимірювання

Методи контролю

Сировина

рН

Традиційна (прискорена) методика.

Необхідно: 10 хімічних стаканів з скляними паличками, аналітичні терези, ніж, сушильна шафа, складчасті фільтри №2 – 20 шт., рН метр

Напівфабрикати

Продукція

Зовнішній вигляд і консистенція

Органолептичним методом

Визначені у даній частині курсової роботи обсяг досліджень (кількість дослідів) та обсяг контролю показників при дослідженні дає можливість визначити у розділі 3 витрати на проведення даної науково-дослідницької роботи (інноваційний бюджет): витрати на сировину та матеріали, використання приладів, витрати часу на проведення досліджень тощо.

Порядок впровадження у виробництві результатів дослідження

В даній частині Робочої гіпотези досліджень наводять необхідні заходи для впровадження результатів наукових досліджень у виробництві, до яких може бути віднесено: створення нового виробництва, створення нової лінії у виробництві, заміна устаткування, встановлення додаткового устаткування, модернізація устаткування, перекомпоновка технологічної лінії, зміна технологічних режимів, механізація, автоматизація технологічних процесів тощо.

Необхідно вказати:

  • перелік, марку, потужність устаткування, яке передбачається демонтувати та встановлювати, якщо таке передбачається; при необхідності доцільно навести технологічну схему ланцюжка устаткування;

  • опис реконструкції (побудови) будівлі, якщо таке передбачається;

  • можливі зміни чисельності працюючих;

  • тощо.

Необхідно також навести масштаби впровадження результатів НДР (на одному або на декількох підприємствах).

Необхідно вказати базове підприємство, по даних якого буде здійснена оцінка економічної ефективності впровадження результатів НДР у виробництві.

Якщо НДР виконується на замовлення конкретного підприємства, необхідно це вказати.

Докладний опис порядку та заходів для впровадження результатів наукових досліджень у виробництві надасть можливість визначити у розділі 3 необхідні інвестиції у виробництво, у основні виробничі фонди.

Очікувані економічні результати.

Наприкінці розділу наводиться перелік фізичних показників продукції і підприємства, які можуть бути поліпшені.

Це може бути:

  • збільшення виробництва та реалізації продукції, наприклад, завдяки впровадження нових продуктів, вироблених з дешевого зерна тритикале; або, наприклад, завдяки впровадження нового продукту функціонального призначення і охоплення додаткових споживачів-діабетиків;

  • збільшення виробництва та реалізації продукції за рахунок впровадження технології виробництва нових круп’яних культур;

  • оптимізація композиційних сумішей борошна різних зернових культур, що здешевлює вартість сировини;

  • підвищення виходів продукції;

  • підвищення хлібопекарських властивостей високодисперсного борошна;

  • підвищення властивостей продукції (наприклад, борошна, за рахунок введення вітамінів та інших компонент);

  • поліпшення якості сушіння зерна – зменшення тріщінуватості зерна кукурудзи;

  • затримання процесів погіршення зерна при зберіганні (наприклад, соняшника);

  • зменшення витрат палива при сушінні зерна;

  • зменшення витрат електроенергії;

  • зменшення кількості обладнання у зв’язку з оптимізацією технологічних процесів;

  • тощо.

На підставі наведених показників визначають очікуємі економічні результати (підвищення доходів, зменшення витрат, підвищення цін на більш якісну продукцію), які забезпечують зростання прибутку підприємства.

Поліпшення показників та економічних результатів діяльності підприємства у зв’язку з впровадженням у виробництві результатів НДР необхідно визначити (спрогнозувати) у кількісному виразі.

Дані про економічні вигоди та переваги, а також дані про масштаби впровадження результатів НДР дають підстави для проведення маркетингових досліджень, які наводяться у розділі 2.