Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Кучеренко В.doc
Скачиваний:
103
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
2.15 Mб
Скачать

Організаційна структура проекту

МП

Рисунок 4.9 Приклад складної організаційної структури проекту

На рис. 4.9 наведений приклад складної організаційної структури проекту, у якій менеджера проекту призначає виключно Зацікавлена особа 1, а одного з виконавців проекту Зацікавлена особа 2. Найбільш часто складні організаційні структури проекту використовуються при виконанні організаційно та технічно-складних проектів. На відміну від дуалістичної структури тут є розподіл відповідальності зацікавлених осіб за ту чи іншу ланку організації проектних робіт.

Звичайно, що в залежності від характеристик проектів й вимог зацікавлених його сторін видів складних організаційних структур можна навести дуже багато. Це є слушним в випадках, коли для реалізації проекту залучаються організації, які відповідають за якійсь один його етап. Ним може бути або будівництво, або технологічні розробки, або конструювання, або розробка програмного забезпечення тощо. Призначаючи свого представника в команду згідно фахового напрямку, відповідна зацікавлена особа тим самим бере на себе відповідальність щодо результатів та якості виконання цього етапу робіт.

Запам'ятайте:

Кожна з наведених організаційних схем проекту має свої вади та недоліки. Але вони мають відносний характер. Точкою відліку тут є зміст та умови виконання проекту. Тобто раціональність структури визначається не її сутністю, а відповідністю конкретним даним, які супроводжують реалізацію втілення в життя ділової ідеї.

4.4 Вимоги до формування команди менеджера проекту

Команда менеджера проекту – одне із основних понять в управлінні проектами. Воно визначає групу фахівців, які безпосередньо працюють над впровадженням проекту під керівництвом менеджера проекту і є основним елементом його структури, тому що саме КМП забезпечує реалізацію ідеї, яка покладена в основу проекту.

Мабуть, не треба наводити докази того, що крім добре обґрунтованої бізнес-ідеї, для загального успіху проекту необхідно підібрати кваліфіковану команду виконавців й створити їм необхідні умови (стимули). Як уже говорилось вище, процеси щодо створенню команд є слабко структуровані і невизначені. Тобто створення ефективної команди менеджеру проекту багато в чому залежить від кваліфікації керівника проекту, а його конкретним діям в цьому напрямку більше підходить назва мистецтво.

Але, незважаючи на невизначеність дій з формування КМП, можна вказати на деякі особливості й загальні вимоги до них. Нижче наводяться саме особливості дій з визначення складу КМП, зважаючи на те, що загальні принципи управління персоналом відомі Вам з відповідного курсу.

Щодо кількісного складу КМП, то практикою визначена її оптимальна величина в 6 – 8 осіб. В залежності від специфіки, розміру та типу проекту до його виконання можуть бути притягнуті десятки й сотні виконавців, але це не означає, що всі вони повинні бути представлені в КМП. Члени команди виконують перш за все координуючі та контрольні функції. Для їх ефективного виконання якраз і потрібна невелика група, яка здатна швидко реагувати на всі події, пов’язані з ходом реалізації проекту.

Безумовно, що в вірному формуванні КМП та забезпеченні її плідної роботи велика роль належить менеджеру проекту. Йому повинні бути більш притаманні риси керівника, ніж вузького фахівця з визначеної проблеми. Тому в практиці управління проектами не доцільно призначати на цю посаду генератора ідеї, якщо в його особі не поєднані риси фахівця та сильного керівника. Але це буває дуже рідко.

Менеджер проекту повинен бути спеціалістом у процесах, які призводять до створення нововведення. Незалежно від того у якій галузі створюється новизна, тут требі виконувати певні дії. Будь то будівництво мосту, нового підприємства, модернізації виробництва, вихід на ринок з новим продуктом, тощо, ці дії не відрізняються і визначені відповідними стандартами визначення кваліфікаційного рівня проектним менеджерів, які наведені у переліку літератури.

Менеджер проекту повинен бути лідером команди – першим серед рівних. Тому в теорії та практиці проектного менеджменту використовується термін лідерства в проекту, а не управління персоналом, як в поточній діяльності підприємницьких структур.

Характерними рисами лідера команди є:

  • Високий рівень активності.

  • Швидкість у прийнятті рішень та діях.

  • Різносторонність поглядів та функцій, які виконуються.

  • Постійний контакт з членами команди.

  • Вміння налагоджувати зв'язки, які потрібні для ефективного проходження проектних робіт.

  • Не зупинятися перед проблемою вибору і робити його у відповідності з інтересами зацікавлених сторін проекту.

Процес формування КМП входе, як складова частина у загальний комплекс робіт з побудови організаційної структури проекту. В загальному плані його відображає схема, яка подана на рис. 4.10.

Зважаючи на особливе значення суто управлінських навичок в організації виконання проекту, у країнах, де управління проектами вже давно є звичайною практикою й окремим напрямком загальної системи управління, менеджер проекту перетворився на окремий фаховий напрям.

Існують спеціалізовані фірми, які поряд з наданням послуг в галузі управління проектами пропонують підготовленого менеджера проекту. Про престиж цієї спеціальності красномовно свідчить той факт, що в США менеджери проектів входять до першої трійки спеціальностей з найвищим рівнем оплати праці.