Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Кучеренко В.doc
Скачиваний:
103
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
2.15 Mб
Скачать

Глава 8. Процеси виконання в проектному менеджменті

8.1 Склад процесів виконання в проектному менеджменті

8.2 Управління виконанням та якістю проектних рішень

8.3 Управління командою проекту

8.4 Управління закупівлями у проекті

8.5 Організація тендерів та торгів

Суперечкаце процес обговорення в ході якого висловлюються різні думки, від тональності якого залежить подальший розвиток ситуації.

Конкуренціяце процес, в якому протилежні сторони намагаються довести свою правоту кращими здобутками (в кращому випадку) або зашкодити зробити це ж саме конкуренту (в гіршому).

Конфліктостання стадія розвитку конфлікту, коли результат вже нікого не цікавить, головне “знищити” опонента.

Менеджмент кредиторської заборгованості – розділ фінансового менеджменту, задачею якого є обґрунтування найбільш сприятливого варіанту закупівель з огляду на розмір ціни та умови постачання.

Адміністрування контракту – це процес забезпечення того, щоб продавець виконує параметри контракту.

Тендерна документація – комплект документів, який включає інформацію про технологічні, комерційні, організаційні та інші параметри предмету торгів, а також процедуру їх здійснення. Тендерна документація складається таким чином, щоб всі потенційні учасники однаково розуміли її зміст.

Оферт – спеціальна розроблена форма документу, яку надсилає особа на адресу тендерного комітету в разі згоди з умовами тендерної документації.

Оферент – особа, яка надсилає оферт та має право надати альтернативну пропозицію з предмету конкурсу.

8.1 Склад процесів виконання в проектному менеджменті

Процеси виконання в проектному менеджменті спрямовані на реалізацію календарного плану проекту. В даних процесах члени КМП можуть виступати в ролі прямих виконавців, але здебільшого вони виконують менеджерські функції, задачею яких є просування до кінцевих цілей проекту.

До складу процесів виконання входять:

  1. Безпосереднє виконання плану проекту. Тобто виконання членами КМП окремих робіт, де вони є безпосередніми виконавцями. В нашому прикладі це передусім роботи, які пов’язані з оформленням контракту, розробка документації для проведення сертифікації продукції, й т. і

  2. Перевірка змісту проекту або контроль за виконанням робіт, до яких залучені субпідрядники або інші зацікавлені сторони проекту. Ці роботи складають основну більшість проектних робіт, по відношенню до яких члени КМП виконують переважно менеджерські функції.

  3. Управління якістю проекту. Під забезпеченням якості в проектному менеджменті розуміється чітке дотримання технічних, економічних, екологічних та інших параметрів проекту.

  4. Управління командою проекту, яке полягає в удосконаленні індивідуальних і групових навичок КМП задля поліпшення роботи в рамках проекту. Робота з командою базується на відомих принципах менеджменту персоналу. Але в той же час, виходячи із особливостей проекту, цей напрямок процесів виконання має певні відмінності.

  5. Поширення інформації, що включає своєчасне надання необхідних даних щодо ходу виконання проекту його зацікавленим особам. Якісне виконання цієї роботи дозволяє вносити своєчасні зміни в плани проекту та реагувати на можливі негативні наслідки.

  6. Управління закупками. Цей процес має дуже важливе значення в усій системі проектного менеджменту. Фактично він полягає у використанні бюджетних коштів, необхідних для придбання матеріальних ресурсів, обладнання, послуг. Процес управління закупками складається з клопотань, вибору джерела постачань та адміністрації контрактів.

Схематично участь процесів виконання у системі проектного менеджменту відображена на рис. 8.1.

Від процесів До процесів

планування контролю