Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Кучеренко В.doc
Скачиваний:
103
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
2.15 Mб
Скачать

Замовник проекту

Інвестор

Збиток 6000 тис. грн.

Прибуток 5000 тис. грн.

Збиток 1000 грн.

Рис. 5.8 Схема реалізації проекту без умови розподілу результатів.

Тобто, якщо основний замовник веде збиткову діяльність, вона занижує кінцевий результат в фазі експлуатації проекту. А так як інвестор згідно зі схемою проектного фінансування, очікує отримати свій доход саме від прибутків, які створює продукт проекту, то під питання ставиться можливість саме застосування схеми проектного фінансування.

В Україні хоча закон щодо умов розподілу продукції і прийнятий, однак є недосконалим і суперечить іншим нормативним актам. Особливо яскраво це виявляється при зіставленні із стандартами бухгалтерського обліку і податковим законодавством. В результаті інвестор не може бути впевненим в тому, що результат від рівня досягнення якого і визначаються його прибутки, розрахований вірно.

Ці побоювання цілком справедливі тому що відсутність нормативних актів щодо виділення продукту проекту із поточної діяльності фірми може привести до:

  • завищення собівартості продукту проекту в наслідок перенесення на нього частки постійних операційних витрат підприємства на якому впроваджується проект;

  • списання на проект збитків основної діяльності;

  • неможливість точного розподілення точного обліку доходів із основної діяльності та таких, які виникли в наслідок реалізації проекту;

  • труднощів в забезпеченні прав інвестора на проект в разі його невдачі.

Запам'ятайте:

Відсутність перешкод на шляху застосування законодавства про розподіл продукції, які існують в нормативних актах щодо бухгалтерського обліку та оподаткування, - ось, що в першу чергу необхідно для створення відповідних умов для більш широкого застосування проектного фінансування в практиці підприємницької діяльності.

В разі існування умов щодо прозорого виділення проектного продукту від повсякденної діяльності схема проектного фінансування в наведеному вище прикладі, яка однаково вигідна для Замовника і Інвестора, цілком могла бути здійсненою (рис. 5.9).

Результати діяльності

Участь в прибутках - 3000 тис. грн

Участь у прибутках - 2000 тис. грн.

Замовник проекту

Інвестор

Збиток 6000 тис. грн.

Прибуток 5000 тис. грн.

Розподіл результатів проекту

Рис. 5.9 Схема реалізації проекту за умови розподілу результатів.

Серйозною перешкодою для широкого використання схем проектного фінансування є нерозвиненість банківського сектора України. Діючі в даний час норми регулювання активних банківських операцій, формування резервів, участі банківського капіталу в реальному секторі економіки, практично не залишають шансів для успішного освоєння даної перспективної схеми фінансової підтримки здійснення проектів.

Проектне фінансування не може виявити всіх своїх позитивних сторін без розвинутої мережі фінансових посередників: інвестиційних банків, універсальних банків, інвестиційних фондів, довірчих товариств тощо. Сьогодні в Україні реально забезпечити організацію проектного фінансування спроможні тільки універсальні банки з причини фактичної відсутності інших.

Це крім іншого стримує конкуренцію на ринку грошей, що як доводилось вище є одним з чинників розвитку форм ризикового фінансування.

Великої шкоди перспективам проектного фінансування завдала безглузда державна політики в галузі створення та контролю за діяльністю фінансових посередників на початку 90-х років минулого століття. В результаті в цій галузі зосередились шахраї та просто некомпетентні особи, які перетворили інвестиційні ресурси на ресурси свого збагачення. І сьогодні сама назва "інвестиційний фонд" чи "довірче товариство" діє на потенційного вкладники відштовхуючи. А без наявності їх на ринку повноцінний розвиток проектного фінансування просто неможливий.