Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Кучеренко В.doc
Скачиваний:
103
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
2.15 Mб
Скачать

Діловий план

Докази щодо маркетингової перспективи реалізації ідеї проекту

Напрямки реалізації проекту

Обґрунтування фінансових перспектив реалізації проекту

Поточна діяльність материнської компанії

ПРОЕКТ

Рис. 2.6 Формування змісту проекту.

Така постановка роботи допомагає відповідальним виконавцям проекту зосередитися на питаннях, які визначають майбутні результати проекту, виконанні його у планові терміни та у відповідності із встановленим кошторисом.

2.5 Середовище та зацікавлені сторони (учасники) проекту

Проекти реалізуються паралельно з поточною роботою організацій, які зацікавлені у їхніх результатах. Вони відносно відокремлюються від повсякденності для того, щоб забезпечити пільгові умови для їх виконання. Тобто проект виникає, існує та розвивається у рамках певного оточення, яке зветься проектним середовищем (рис. 2.7).

Зовнішнє середовище

Перехідна зона

Рисунок 2.7 Структура проектного середовища

Перехідною зоною фактично є поточна діяльність фірми, у рамках якої виконується проект. Треба пам’ятати, що проект не є стабільним утворюванням. У залежності від специфіки та ходу виконання проекту деякі його елементи можуть виконуватися у перехідній зоні або переходити між ними протягом періоду реалізації. Ініціатор проекту (материнська фірма) виконує всю передпроектну роботу, основною складовою якої є бізнес-план, або техніко-економічне обгрунтування. Саме вона вирішує, що є завданням для виконавців проекту, а які питання повинні вирішуватися у рамках поточної діяльності.

Із усіх напрямків, які потрібно реалізувати для досягнення очікуваних результатів проекту відбираються ті, які мають проектний характер, тобто мають ознаки унікальності, терміновості та цільової спрямованості. Вони і формують проектну зону або кордони проекту. Все інше повністю чи частково виконується у рамках перехідної зони, щоб не відволікати проектну групу від головного завдання.

Наприклад, якщо проект присвячений випуску нового продукту, то до проектного завдання звичайно відноситься виробництво дослідної партії у відповідності з вимогами бізнес-плану, а ось досягнення запланованих у бізнес-плані обсягів виробництва та збуту належить до компетенції персоналу материнської фірми.

Визначення проектного середовища багато в чому пов’язано із складом зацікавлених сторін проекту. Зацікавлені сторони проекту (учасники) – це окремі особи й організації, які активно залучені до проекту, або ті, чиї інтереси можуть позитивно чи негативно вплинути на результати виконання проекту або на успішне його завершення. Існує багато типів і категорій зацікавлених осіб. Найбільш часто до них відносять: замовника, виконавця, інвестора, менеджера проекту, постачальника, споживача, підрядчика і т.п.

Мінімальною кількістю учасників є одна особа. У цьому випадку вона водночас виступає як замовник, виконавець та інвестор проекту. Причому необов’язково, щоб для виконання проекту були притягнуті виключно власні джерела фінансування. На рис. 2.8 наведені дві схеми виконання проекту, в яких у залежності від форми фінансування, банк є, чи не є зацікавленою особою.

А

Замовник проекту

Банк

Проект

). Б).

Банк

Замовник проекту

інвестиції

Розробка й виконання Розробка й виконання

проекту проекту Інвестиції

Проект

Рисунок 2.8 Схеми виконання проекту

У першому випадку банк хоча й інвестує замовника під певний проект, але не є його учасником. Інвестиції отримує безпосередньо фірма - виконавець під заставу свого майна. У випадку невдачі проекту вона повертає позичені кошти із інших джерел або втрачає заставу. Тобто для банку немає особливого значення з якими кінцевими результатами буде реалізований проект. Чи його реалізація принесе 20% доходності, чи 120% для банка не має особливого значення. Для нього головне, щоб були повернуті інвестовані кошти с відсотками, або безпосередньо позичальником, або через реалізацію майна у заставі.

У випадку схеми Б) банк вже є зацікавленою особою, тому що інвестиції спрямовані саме на проект (наприклад у формі придбання акцій нового підприємства, створенню якого присвячений проект). Тут вже є його пряма зацікавленість у ході реалізації проекту, тому що саме від долі проекту залежить чи будуть повернуті вкладені гроші з певним прибутком, чи ні. Чим буде кращий результат від реалізації проекту, тим вищою буде винагорода інвестора.

Визначення чи групування зацікавлених сторін робиться насамперед для того, щоб з’ясувати їх інтереси у проекті. Дана процедура дозволяє попередити можливі конфлікти сторін при виконанні проекту та розподілу його результатів.Наведемо приклади можливих конфліктів, які є типовими при здійсненні ділових проектів:

  • У виконанні проекту беруть участь основний споживач товару, який є продуктом проекту та фінансова установа, яка в якості компенсації своїх фінансових вкладень намагається отримати частину майбутніх прибутках. Споживач намагається отримувати продукт за якомога нижчою ціною, але це не відповідає інтересам інвестора, оскільки зменшує прибуток від реалізації продукту проекту, а звісно і його доходи від участі в проекті.

  • Керівництво замовника проекту вимагає зменшення його бюджету. В той же час підрядна організація, яка відповідає за дотримання якості проектних рішень вимагає більше коштів на придбання якісних матеріальних ресурсів та залучення більш кваліфікованого персоналу, що звісно визначає підвищення бюджету проекту.

  • Розробник проектного продукту націлюється на дотримання високих стандартів у технічних характеристиках продукту проекту. Виконавець, на якого покладено виробництво продукту бажає щоб майбутній продукт мав певні технологічні характеристики: високий рівень уніфікації, мінімальний рівень спеціальної оснастки, тощо. Але ці вимоги стосовно нового продукту, саме за причиною його новизни поєднати дуже важко.

  • Власник нерухомості в проекті зацікавлений у встановлених термінах завершення проектних робот і якомога швидшого введення його в експлуатацію, а інспекції з санітарного та екологічного контролю вимагає проведення додаткових експертиз. У даний конфлікт інтересів може підігріватися діями конкурентів, які використовують всякі засоби для припинення виконання проектних робіт.

Однією із важливих функцій керівників проектів у передбачення і попередження можливих конфліктів. Тут більш доцільними є його властивості як політика в розумінні спроможності поєднувати різні інтереси та знаходження компромісів в разі, коли їх поєднання неможливо. Взагалі конфлікти між зацікавленими особами повинні вирішуватися на користь споживачів. Проте це не означає, що потребами й бажаннями інших зацікавлених осіб можна повністю ігнорувати. Пошук відповідних компромісів за таких конфліктів є однією з головних проблем під час реалізації проектів.

Запам'ятайте:

Взагалі конфлікти між зацікавленими особами повинні вирішуватися на користь споживачів. Проте це не означає, що потребами й бажаннями інших зацікавлених осіб можна повністю ігнорувати. Пошук відповідних компромісів за таких конфліктів є однією з головних проблем в управлінні проектами.

Після визначення змісту проекту, його зацікавлених осіб настає час практичних дій із його реалізації. Керування цими діями у світовій практиці позначається терміном "проектний менеджмент". Основні риси та вимоги до здійснення управління діловими проектами розглядаються у наступній главі посібника.

Контрольні питання.

  1. Наведіть визначення проекту у широкому сенсі.

  2. Наведіть визначення проекту, як стадії життєвого циклу розвитку ділової ідеї.

  3. Наведіть визначення проекту, як організаційної форми впровадження ділової ідеї.

  4. Назвіть необхідні компоненти створення проекту.

  5. З яких причин доцільно тимчасово відокремлювати проект від поточної діяльності фірми?

  6. Назвіть основні характеристику проекту.

  7. Що розуміється під характеристикою терміновість?

  8. Що розуміється під характеристикою унікальність?

  9. Що розуміється під характеристикою цільова спрямованість?

  10. Яке значення має визначення характеристик проекту?

  11. З яким періодом реалізації ділового плану пов'язаний проект?

  12. Чи може бути метою проекту отримання прибутку від його експлуатації?

  13. Що таке "життєвий цикл" проекту?

  14. Що таке фаза життєвого циклу проекту"?

  15. Назвіть фази життєвого циклу проекту у широкому сенсі?

  16. Назвіть фази життєвого циклу проекту у вузькому сенсі?

  17. Які процеси відбуваються на початковій стадії проекту?

  18. Які процеси відбуваються на інвестиційній стадії проекту?

  19. Які процеси відбуваються на експлуатаційній стадії проекту?

  20. Які проекти відносяться до категорії спеціальних?

  21. За якими признаками визначаються типи проектів?

  22. Якими бувають типи проектів за масштабністю?

  23. Якими бувають типи проектів за складністю?

  24. Якими бувають типи проектів за причиною виникнення?

  25. Наведіть приклади залежності організації виконання проекту від його типу?

  26. Що таке проектне середовище?

  27. Які зони відрізняються у проектному середовищі?

  28. Хто є зацікавленими особами (учасниками) проекту?

  29. Назвіть категорії зацікавлених сторін проекту?

  30. Навіщо треба визначати зацікавлених сторін проекту?

  31. Назвіть типи конфліктів між зацікавленими сторонами проекту.

Тести за темою

1.Мінімальною кількістю зацікавлених осіб проекту є:

А. 0;

Б. 1;

В. 2;

Г. 3.

2. Проект відрізняється від поточної діяльності:

А. Відсутністю циклічності;

Б. Обсягом ресурсів, що використовуються;

В. Трудомісткістю робіт;

Г. Вимогам до кваліфікаційного рівня виконавців.

3. Перехідною зоною проекту є:

А. Поточна діяльність материнської компанії;

Б. Взаємодія з контролюючими органами;

В. Маркетинг продукту проекту;

Г. Управління закупівлями.

4. Задачами доінвестиційної стадії проекту є:

А. Визначення джерел фінансування;

Б. Придбання обладнання;

В. Декомпозиція робіт проекту;

Г. Формування команди менеджеру проекту.

5. Основою для розробки проекту є:

А. Виникнення проблемної ситуації;

Б. Прийняття до виконання бізнес-плану;

В. Поява бізнес-ідеї;

Г. Призначення менеджеру проекту.

6. Характерною ознакою проекту є:

А. Тривіальність.

Б. Унікальність

В. Ефективність.

Г. Тимчасовість.

Д. Обмеженість.

7. Проект можна охарактеризувати як:

А. Систему дій.

Б. Комплект технічної документації.

В. Задуми.

Г. Ескізи.

Д. Комплекс обладнання.

8. До типу зацікавлених сторін проекту відносяться:

А. Бухгалтер.

Б. Брокер.

В. Водій.

Г. Інвестор.

Д. Замовник.

Е. Політична сила.

9. Необхідними компонентами створення проекту є:

А. Діловий план.

Б. Вимоги споживачів.

В. Початок фінансування.

Г. Наявність ескізного проекту.

Д. Постанова з'їзду профспілок.

10. За складністю розрізняються проекти:

А. Екологічно-складні.

Б. Технічно-складні.

В. Не дуже складні.

Г. Зовсім не складні.

Д. Організаційно-складні.

11. До стадії життєвого циклу проекту у вузькому змісті відноситься:

А. Критична стадія.

Б. Завершальна стадія.

В. Вирішальна стадія.

Г. Інвестиційна стадія.

Д. Розрахунково-аналітична стадія.

12. Практичні дії з реалізації проекту відбуваються на стадії:

А. Початковій.

Б. Інвестиційній.

В. Експлуатаційній.

Г. Освітній.

13. Проекти у яких першочергове значення має якість проектних рішень відносяться до категорії:

А. Якісний.

Б. Геніальний.

В. Бездефектний.

Г. Бездефіцитний.

Д. Стерильний.