Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Кучеренко В.doc
Скачиваний:
103
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
2.15 Mб
Скачать

Погляди на визначення проекту

Ступінь широти погляду на об’єкт

Відповідне визначення проекту

Філософський погляд на процеси розвитку

Проект – це те, що змінює наш світ

З точки зору системного підходу

Проект – це процес цілеспрямованого перетворення початкового стану системи до бажаного рівня, який замислений ініціаторами (виконавцями) нововведень

З точки зори єдності проектного циклу

Проект – це комплекс науково-дослідних, проектно-конструкторських, соціально-економічних, організаційно-господарських та інших заходів, пов’язаних ресурсами, виконавцями та термінами, відповідно оформлених і спрямованих на зміну об’єкту управління, що забезпечує ефективність розв’язання основних завдань та досягнення відповідних цілей за певний період.

З точки зору розробки ідеї перетворень

Проект – це те, що замислюється або планується;

Проект – це певне завдання з визначеними вихідними даними й встановленими результатами (цілями), що обумовлюють спосіб його вирішення

З погляду на організацію процесу перетворень

Проект – це окреме, термінове підприємство, яке призначене для створення унікального продукту чи послуги

З точки зору практичних дій щодо впровадження розробленого плану перетворень

Проект – сукупність дій, у яких людські, матеріальні й фінансові ресурси організовано для виконання унікального набору робіт визначеного змісту в умовах обмеженої вартості та часу

Таким чином, узагальнюючи наведені визначення проекту, можна зробити висновок, що їхня досить значна кількість пов’язана із кутом зору та широтою охоплення подій, які призводять до якісних змін у системах завдяки реалізації цілеспрямованих змін (табл. 2.1). Дані визначення можна характеризувати як більш-менш широкі та вузькі, що неминуче під час розгляду такого складного поняття як проект.

Складність у визначенні проектів обумовлюється наявністю різних за сутністю складових єдиного проектного циклу. Так логіка появи та розробки ідей проекту побудована на зовсім інших засадах ніж процеси практичного впровадження розробок. Крім того на визначення проекту, як об’єкту фінансування, значено впливають конкретні обставини його здійснення і перед усім тип проекту, класифікація яких розглядається в наступному параграфі.

2.2 Типи проектів

Тип проекту залежить від багатьох факторів. На їх специфіку, а відповідно і методи управління впливає рівень масштабності, склад зацікавлених осіб, причини виникнення тощо. Якщо один із факторів грає домінуючу роль, а дія інших нейтралізується за допомогою стандартних процедур контролю, то такий проект носить назву спеціальний.

Найбільш поширеними класифікаційними ознаками проектів є:

  • масштаб (розмір);

  • ступінь складності;

  • термін реалізації;

  • місце й умови реалізації;

  • цільова спрямованість.

Класифікація і типи проектів наведені в таблиці 2.2.

Таблиця 2.2

Класифікація типів проектів

Класифікаційні ознаки

Типи проектів

За рівнем проекту

Проект, програма, система

За розміром (масштабом) проекту

Малий, середній, мегапроект

За складністю

Простий, організаційно-складний, технічно-складний, ресурсно-складний, комплексно-складний.

За терміном реалізації

Короткостроковий, середньостроковий, довгостроковий

За вимогами до якості

Бездефектний, модульний, стандартний

За характером учасників

Міжнародний, державний, регіональний, корпоративний

За характером цільової спрямованості

Антикризовий, маркетинговий (бізнес-проект), освітній, реструктуризації, інноваційний

За об’єктом інвестиційної діяльності

Фінансовий, інвестиційний

За вимогами до обмеженості ресурсів

Мультипроект, монопроект

За головною причиною виникнення

Відкриття нових можливостей, проблемна ситуація, необхідність структурних перетворень (реорганізація, реструктуризація, реінженіринг)

Найбільш поширеною класифікаційною ознакою є масштабність проекту. Ще зовсім недавно в американській практиці до малих проектів відносили ти з них у яких обсяг капіталовкладень складав до 10-15 млн. дол. США, а трудові витрати – 40-50 тис. людино-годин. Але з розвитком проектного менеджменту, коли були отримані докази його високої ефективності, створення проектів все більше стає практикою роботи навіть невеликих та середніх підприємств.

Зараз за оцінками західних фахівців не менш ніж 90% від загальної кількості проектів відноситься до категорії малих. Це, в свою чергу, потребує зниження планки для категорії, що розглядається. В умовах України до малих відносяться проекти з обсягом капіталовкладень до 5 млн. грн.

Типовими малими проектами є комплекс робіт з постановкою на виробництво нового продукту; освоєння нового технологічного процесу; розширення мережі збуту. Як правило, мали проекти здійснюються невеликим колом осіб, в та у відносно короткий термін. В більшості випадків вони виконуються в рамках однієї підприємницької структури, яка водночас є замовником, виконавцем та споживачем проектного продукту.

Мегапроекти– це цільові програми, які включають багато взаємозв’язаних проектів, спрямованих на досягнення спільної мети та об’єднаних ресурсами, що виділені на виконання мегапроекту, та відпущеним на це часом. Мегапроекти можуть бути міждержавними, державними, регіональними, міжгалузевими. Мегапроекти відрізняються високою вартістю – більше ніж 1 млрд. дол. США, високими трудовими витратами – більше ніж 15 млн. люд.-годин, довгим часом реалізації (5 – 7 років), відчутним впливом на економічне та соціальне середовище регіону й країни в цілому.

Складні проекти обумовлюють наявність технічних, організаційних або ресурсних задач, рішення яких передбачає нетривіальні підходи і підвищені витрати на їх рішення. В основному їхній продукт характеризується високим ступеням новизни.

У технічно-складних проектах життєвий цикл відрізняється наявністю етапів чи фаз з великою творчою складовою: науково-дослідних та експериментальних робіт. Звичайно вони стосуються ідей щодо випуску принципово нових продуктів або технологічних процесів.

Організаційно-складніпроекти формуються багатьма зацікавленими особами. Тут складність проявляється у стосунках між учасниками та одночасною дією відразу декількох команд, які відповідальні за виконання проекту. Більшою частину це проекту, для виконання яких необхідно залучити значні фінансові кошти або вони торкаються інтересів багатьох сторін. Причому не тільки підприємницьких структур але й органів влади, місцевого самоврядування, суспільних організацій, фінансових установ, тощо. Прикладом організаційно-складних проектів є проекти регіонального розвитку.

Значний вплив на зміст й організацію виконання проекту виявляє його цільова спрямованість. За даною ознакою проекти розрізняються за характером результатів, які плануються отримати в разі успіху проекту. Ними можуть бути:

  • усунення кризових явищ в діяльності організації (антикризовий проект);

  • отримання більш вагомого комерційного результату діяльності фірми від впровадження нововведення (маркетинговий або бізнес-проект);

  • досягнення більш високого рівня фахової або загальноосвітньої підготовки конкретних категорій населення (освітній проект);

  • підвищення конкурентоспроможності підприємства через вжиття менеджментом комплексу заходів для адаптації системи управління бізнесом до мінливих ринкових умов (проект реструктуризації);

  • створення нововведення з якісно вищими параметрами у порівнянні з існуючими (інноваційний проект).

За даною класифікаційною ознакою найбільш поширеним типом є маркетингові або бізнес-проекти (інколи їх ще називають ділові проекти). Специфічною ознакою цього типу проектів є орієнтація на удосконалення безпосередньо самого бізнесу, підвищення його якісного рівня, досягнення більш вагомих маркетингових результатів на основі ідеї або комплексу ідеї, які обґрунтовуються в бізнес-плані. Тобто наявність бізнес-плану, в якому формується модель майбутнього бізнесу в умовах реалізації ідеї проекту є найважливішою рисою бізнес-проектів. В інших типах проектів доцільність реалізації проекту доводиться відповідним техніко-економічним обґрунтуванням – документом, який за своїм змістом, побудовою та характером розрахунків істотно відрізняється від бізнес-плану.

Враховуючи значну питому вагу бізнес-проектів у загальній їхній кількості, а також велике їх значення в справі підвищення підприємницької активності та ефективності національної економіки, в подальшому розгляді матеріалу, здебільшого буде звертатися увага саме на цій тип проектів.

Запам’ятайте:

У бізнес-проектах основний наголос робиться на методах ведення бізнесу в умовах створення нововведення. Тут більше уваги приділяється не самому факту створення нововведення, а його використанню в поточної діяльності фірми з метою отримання більш вагомого комерційного (маркетингового) результату.

Бізнес-проекти спрямовані на отримання конкретного комерційного (маркетингового) результату. В той же час, освітні проекти такої комерційної спрямованості не мають. Їхній результат, як правило, проявляється через певний час, а ефект має більш соціальний характер. Дана обставина визначає інший порядок фінансування. Звісно, що для освітніх проектів не придатні будь які форми фінансування на комерційних засадах (банківський кредит, власні кошти підприємств, проектне фінансування), а основним джерелом отримання коштів є бюджет (державний чи місцевий), внески спонсорів, міжнародна фінансова чи технічна допомога.

Інноваційні проекти присвячені розробці розробки принципово нових технічних засобів, технологічних процесів тощо. Частіше за все, вони розробляються спеціалізованими проектними організаціями з ціллю продажу готового технічного рішення підприємницьким структурам. Після цього інноваційний проект може перетворитися у бізнес-проекти розвитку підприємницьких структур з використанням розроблених нововведень.

На рис. 2.3 наведена типова схема переходу інноваційного проекту у бізнес проект. Хоча трапляються і випадки поєднання даних типів у єдиний проект, коли, частіше за все, велика корпорація реалізує єдиний проект починаючи від науково-дослідницьких робіт в галузі створення нововведення і закінчуючи його практичним використанням в поточній діяльності з метою отримання комерційного результату.