Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Кучеренко В.doc
Скачиваний:
103
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
2.15 Mб
Скачать

Прибуток

Рис. 5.7 Схема застосування різних варіантів фінансування проекту та повернення коштів.

В даній схемі реалізуються три варіанти фінансування проекту:

  1. Створення бюджету проекту за рахунок внесків Інвестора та Замовника. З цього бюджету було сплачено за послуги Підрядника.

  2. Система участі в прибутках. За нею були погашені зобов'язання перед Інвестором.

  3. Система роялті. За нею були погашені зобов'язання перед Інвестором.

Система роялті в розрахунках з виконавцями проектних робіт має ряд позитивних рис. Серед них можна особливо виділити:

  • При її застосуванні відбувається економія бюджету проекту за рахунок того, що частина виплат відбувається по його завершенні.

  • Для здійснення розрахунків з'являється надійна база у вигляді фактичних грошових надходжень від експлуатації продукту проекту.

  • Підвищуються стимули виконавців робіт в якомога якісному їх завершенні. При цьому підвищується ймовірність високого кінцевого результату, а, відповідно, і майбутніх доходів виконавця.

Конкретні методики обґрунтування відсотка по привілейованих акціях, бази і ставки роялті відомі з курсу «Фінансовий менеджмент». Порядок їхнього використання при прийнятті конкретної схеми проектного фінансування буде розглянутий на практичному занятті.

Незважаючи на існування методів оцінки та аналізу проекту, різноманітні форми регресів та додаткового страхування, вигідні для інвесторів форми повернення коштів, фінансування проектів все одне є ризиковим. Передбачити майбутнє неможливо, а тому наші уявлення про очікуванні результати, частіше за все, будуть відрізнятися від реальності.

Тому встановлення умов забезпечення інвестицій та відповідних ним форм повернення коштів завжди буде мати елементи гри. Вірно вгадавши рівень майбутньої ефективності нововведення, високу ймовірність його впровадження та обравши найбільш раціональну схему участі в проекті можна отримати прибутки, які значно перевищують середній ринковий рівень, і навпаки.

5.5 Перспективи розвитку системи проектного фінансування в Україні

Як вже говорилось, у даний час проектне фінансування, як система, в Україні є дуже рідкісним явищем. Для його становлення і розвитку необхідні визначені передумови і відповідний рівень розвитку ринкової інфраструктури.

Основною законодавчою передумовою для здійснення проектного фінансування є наявність законодавства про розділ продукції та врахування його вимог у стандартах бухгалтерського обліку та порядку оподаткування. Його наявність визначається необхідністю відділення власне результатів проекту від сукупних підсумків фінансової діяльності організації, у рамках якої здійснюється проект. Вони не завжди рівнозначні і навіть можуть мати різну якість. Природно, що в цих умовах втрачається прозорість результатів проекту, а, отже, впевненість інвестора в справедливій компенсації свого ризику при здійсненні проектного фінансування.

На рис. 5.8 наведена схема реалізації проекту із якої неважко побачити можливі труднощі із розподілення його результатів.

Результати діяльності

Участь у прибутках - ?