Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Кучеренко В.doc
Скачиваний:
103
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
2.15 Mб
Скачать

3.4 Основні терміни проектного менеджменту

Як ми вже встановили, ключові визначення і концепції методів планування, організації і контролю проектів своєю методологічною основою мають сітьове моделювання. Тому основні терміни проектного менеджменту повинні бути Вам знайомі з відповідного курсу.

Основним терміном в управлінні проектами є робота. Робота в плані проекту представляє деяку елементарну діяльність, необхідну для досягнення конкретних результатів (кінцевих продуктів нижнього рівня). Елементарною вона зветься тому, що подальший її поділ на більш дрібні складові не має практичного сенсу.

Врозглянутих у попередньому параграфі прикладах (наприклад, рис. 3.4) робота позначається стрілкою ( ) над якою проставлений її код.

Кожен із етапів реалізації ділового плану включає ту чи іншу кількість таких елементарних робот. Наприклад, етап придбання обладнання включає роботи з вибору постачальника, укладання з ним контракту, оформлення митної документації, тощо. Таким чином, робота є основним елементом діяльності на найнижчому рівні деталізації, на виконання якого потрібен певний час, і який може затримати початок здійснення інших робіт.

Момент закінчення роботи означає факт одержання її кінцевого продукту (результату роботи). Робота є базовим поняттям і є основою для організації даних у системах управління проектами. Кожна робота має свої характеристики важливішими з яких є:

  • термін виконання у одиницях часу (година, зміна, день, тиждень);

  • потрібний ресурс для виконання (автомобіль, робітник певної кваліфікації, тощо);

  • потрібна кількість ресурсу на виконання.

Існує багато засобів позначення характеристик робот на сітьових схемах. В задачах, наведених наприкінці даної глави поданий один з таких варіантів. Позначка над стрілкою: А(6;9) означає, що дана робота має код А, термін виконання якої складає 6 днів, а кількість ресурсу, який спрямований на неї - 9 одиниць.

Віха чи подія – це стан виконання проекту або дата в ході його здійснення. Подія використовується для відображення стану завершення тих чи інших робіт. В нашому прикладі (рис. 3.4) події відображені кругами усередині яких буквою позначений відповідний ним код.

У контексті проекту менеджери використовують події для того, щоб позначити важливі проміжні результати, що повинні бути досягнуті в процесі реалізації проекту. Послідовність подій, визначених менеджером, часто називається планом по віхах. Дати досягнення відповідних віх утворять календарний план по віхах. Важливою відмінністю подій від робіт є те, що вони не мають тривалості та ресурсів.

Зв'язки передування (логічні залежності) - відображають природу залежностей між роботами. Більшість зв'язків у проектах відносяться до типу "фініш-старт", коли наступна робота може початися тільки після завершення попередньої роботи. Зв'язки передувань утворять структуру мережі. Комплекс взаємозв'язків між роботами часто також називають логічною структурою проекту, оскільки він визначає послідовність виконання окремих робіт. Встановлення зв'язків між залежними роботами проекту має велике значення під час побудови календарного плану проекту та обчислення найбільш раціональної схеми його виконання.

В нашому прикладі зв'язки передувань відображають логіку виконання проектних робіт. Тобто робота 7 (укладка асфальту) може початися раніше ніж завершаться роботи 4 (завантаження асфальтом та доставка його к місцю проведення робот) та 6 (підготовка опалубки).

Часто в проектах мають місце події вхідні та вихідні роботи щодо них безпосередньо між собою не пов'язані або не мають характеру послідовного виконання. В той же час між ними існує логічна залежність. В нашому прикладі між роботами 4 та 6 немає безпосереднього зв'язку. Але подія Є, яка передую останній роботі 7, може настати тільки тоді, коли вони обидві будуть завершені. Тому на схемі це передування позначається пунктирною стрілкою ( ) і має назву фіктивна робота.

Мережна діаграма (мережа, граф мережі, PERT діаграма) – це графічне відображення робіт проекту і їхніх взаємозв'язків. У плануванні і управлінні проектами під терміном мережа розуміється повний комплекс робіт і віх проекту з установленими між ними залежностями. Мережні діаграми відображають сітьову модель у графічному виді як безліч вершин, що відповідають роботам, зв'язаних лініями, які визначають взаємозв'язки між роботами. Цей граф є діаграмою передувань - найбільш розповсюдженим представленням мережі в сучасній практиці проектного менеджменту.

Методи сітьового планування - методи, основна мета яких полягає в тому, щоб скоротити до мінімуму тривалість проекту. Вони ґрунтуються на розроблених практично одночасно і незалежно методах критичного шляху (МКШ) і оцінки та перегляду планів PERT (Program Evaluation and Review Technique).

Критичний шлях – це максимальний за тривалістю повний шлях у мережі від початку реалізації проекту і до його завершення. Роботи, що лежать на цьому шляху, також називаються критичними. Саме тривалість критичного шляху визначає найменш можливу загальну тривалість робіт із проекту в цілому.

В прикладі, який відображений на рис 3.6, критичним є шлях "1 - 3". Відповідні роботи є критичними, а робота 2 - некритичною. Тобто якщо нам потрібно визначити скільки часу буде тривати виконання проекту необхідно, по-перше, визначити критичний путь, а потім скласти тривалість кожної із критичних робіт.

Запам'ятайте:

Для того, щоб визначити загальну тривалість проекту не треба знаходити загальну суму тривалості усіх робіт, які входять до його складу. Результат буде невірним. Тільки критичні роботи відбивають час необхідний для здійснення проекту, а від того, тільки їх зміна відображається на результатах виконання проекту. В той же час, зміни в тривалості некритичних робіт ніяк не позначаються кінцевому терміну досягнення кінцевого результату.

Якщо проект невеликий за кількістю робіт, як це подано в задах до теми курсу, ці дії можуть бути виконані і без застосування ЕОМ та відповідного програмного забезпечення, тобто вручну. Але в практичній діяльності - це досить трудоємна процедура. В разі ж застосування програмних продуктів - вона виконується автоматично.

З точки зору сітьового моделювання найбільший інтерес викликають не критичні роботи, а як раз навпаки - некритичні. Сутність МКШ полягає не стільки у визначенні безпосередньо критичного шляху (це суто технічна задача), скільки на виявленні резервів, тобто різниці між найбільш ранньою можливою датою завершення роботи і найпізнішим припустимим часом її виконання. Управлінський зміст резерву полягає в тому, що тривалість виконання усього проекту в цілому може бути скорочена за рахунок перерозподілу ресурсів з некритичних робіт на критичні.

Саме ця процедура була нами виконана в прикладі №2 (рис. 3.5). Різниця між критичним шляхом ("1 - 3") та роботою 2 і є резервом. Він складає 7,5 годин.

Концепція критичного шляху забезпечує концентрацію уваги менеджера на критичних роботах, дозволяє розрахувати можливі календарні графіки виконання комплексу робіт на основі описаної логічної структури мережі і оцінок тривалості виконання кожної роботи, визначити критичний шлях проекту. Крім того дана методологія передбачає принципову можливість оптимізації календарного плану. Методи, якими здійснюється ця оптимізація мають назву методи стиснення тривалості. Їхньою метою обчислення плану виконання робіт у мінімально можливі терміни з визначеним рівнем витрат.

Вище перелічені тільки основні терміни, які необхідно згадати з курсу економіко-математичних методів. Повний їх перелік поданий у глосаріях з проектного менеджменту. Їх зміст і сутність буде розкриватися при подальшому вивченні даного курсу.