Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Л а б о р а т о р н а р о б о т а N 3,4,9.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
142.34 Кб
Скачать

Л а б о р а т о р н а р о б о т а N 3

Методи приготування розчинів та правила зберігання реактивів

1. Мета роботи

1. Ознайомитися з класифікацією реактивів, правилами користування, правилами приготування та зберігання розчинів різної концентрації.

2. Оволодіти методами приготування розчинів молярної, масової та інших концентрацій речовин.

2. Хімічні реактиви, які використовують для аналізу продуктів

Реактивами називають хімічні речовини, які мають високий ступінь чистоти, їх використовують для проведення хімічних реакцій в аналітичних, науково-дослідних та інших лабораторіях.

Реактиви можуть бути твердими, рідкими, інколи газоподібними.

В аналітичній практиці хімічні реактиви використовують відповідно до пропису аналізу. Результати аналізу в значній мірі залежать від ступеня чистоти реактиву.

Реактиви класифікують за масою допустимих в них домішок на:

чистий (ч), вміст основної речовини до 98%;

чистий для аналізу (ч. д. а.), вміст основної речовини до 99%;

хімічно чистий (х. ч.), вміст окремих домішок 1*10-3 - 1*10-6 % та нелеткого залишку до 0,1%.

Найчистішими реактивами є спектрально чисті (с.п.. ч.), еталонної чистоти (р. е. ч.) та особливо чисті (ос. ч.).

Крім кваліфікації, для ряду хімічних реактивів вказують напрямки використання: наприклад, "індикатор", "для спектрального аналізу", "для хроматографії" та ін.

Реактиви, які не мають кваліфікації і мають забруднення, інколи використовують в хіміко-аналітичній практиці, якщо відсутні більш чисті реактиви. У таких випадках технічний реактив підлягає попередній очистці.

Реактиви надходять до лабораторії у більшості випадків в скляних чи поліетиленових банках, або бутлях з етикетками, на яких зазначено: назва реактиву, його кваліфікація (ч., ч. д. а. або х. ч.), маса реактиву, номер стандарту, номер партії або серії, дата випуску, номенклатурний номер, завод-виробник.

Інколи вказують хімічну формулу речовини та таблицю допустимих домішок за стандартом.

Ні в якому разі не можна використовувати для роботи реактиви невідомого або сумнівного складу. Якщо неможливо встановити склад реактиву, його слід знищити. Зберігати реактиви потрібно завжди в посудинах, закритих гвинтовими кришками або пробками, а деякі під корковими пробками, які парафінують.

3. Загальні правила користування реактивами

3.1. Необхідно оберігати реактив від забруднень та не залишати банку з реактивом відкритою. Ні в якому разі не зсипати назад в банку реактив, випадково висипаний на стіл. При первинному розкритті банки з реактивом слід спочатку добре очистити пробку зовні від парафіну, яким іноді заливають пробки, після цього обтерти пробку і горло чистим рушником.

Набирати реактиви із банки слід фарфоровою ложкою або шпателем, роговим совочком, розминаючи грудочки скляною паличкою. Не можна брати реактиви руками, а також допускати переплутування пробок (або кришок) від банок з різними реактивами.

3.2. Всі склянки з розчинами реактивів повинні мати етикетки чи надписи на склі з назвою реактиву (або його формули) та концентрацією розчину. Зберігати розчини реактивів слід в склянках, закритих пробками. При користуванні розчином відливати його з склянки слід стільки, скільки потрібно. Виливати назад надлишок розчину не дозволяється. Розчин слід наливати, тримаючи склянку так, щоб етикетка була повернена вверх і розчин не потрапляв на неї. Після наливання розчину горло склянки витирають фільтрувальним папером та закривають склянку пробкою. Якщо під час роботи пробки випадково виявляться переплутаними, їх слід вимити і висушити, а тільки після цього закрити відповідно до приналежності пробки. Пробки на стіл слід класти так, щоб притерта частина (який входить в горло) не торкалась стола.

3.3. На робочому столі слід тримати тільки ті реактиви і розчини, які потрібні для виконання роботи на даний момент. Рідини з різким запахом слід зберігати та переливати під тягою. При роботі з їдкими і отруйними речовинами необхідно дотримуватися відповідних застережних заходів. Не можна визначати реактиви за запахом прямо з горла, а також пробувати їх на смак. Вогненебезпечні речовини слід тримати далеко від вогню.

3.4. Для зважування реактивів необхідно мати спеціально виділені для цього (технохімічні та аналітичні) ваги з перевіреними важками.

Для відмірювання рідин потрібно мати набір мірного посуду (циліндри, мірні колби, піпетки, бюретки) і тримати його завжди в чистоті. Мірний посуд треба мити негайно після його використання.