Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Кучеренко В.doc
Скачиваний:
103
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
2.15 Mб
Скачать

6.2 Складові частини процесу планування

Базові процеси планування в проектному менеджменті в основному мають чіткі залежності й виконуються в певному порядку. Він наведений на рис. 6.3.

До процесів виконання

Оцінка тривалості робіт

Оптимізація календарного плану проекту

Планування змісту

Декомпозиція проекту

Завдання послідовності робіт

Формування календарного плану проекту

Укладання плану проекту

Визначення ресурсів

Рис. 6.3 Склад процесів планування в управлінні проектами

Початком процесів планування є планування змісту проекту. Воно полягає у детальному вивченні положень бізнес-плану ідеї проекту з метою визначення кроків реалізації ідеї. Треба пам’ятати, що далеко не завжди члени команди менеджера проекту приймали участь у розробці бізнес-ідеї. Тому їм треба зрозуміти її сутність, щоб визначений зміст проекту не суперечив самій проектній ідеї. Фактично на тій стадії члени КМП проходять весь шлях розробників ділового плану ідеї і визначають, які конкретні дії спроможні впровадити в життя задум генераторів бізнес-ідеї. Саме ці дії і є змістом проекту.

Планування змісту проекту визначає загальний план дій з виконання проекту. В його результаті формується опис проекту. Він необхідний для формування угоди між КМП та його замовником. В ній визначаються склад робіт за виконання яких команда несе відповідальність. Ця відповідальність закріплюється в статуті проекту або у відповідних розпорядженнях (приказах) Замовника проекту.

Схема здійснення планування змісту проекту наведена на рис. 6.4.

Вхідні дані

  1. Опис продукту

  2. Статут проекту

  3. Обмеження

  4. Допущення

Методи та засоби

  1. Аналіз продукту

  2. Аналіз ходу виконання проекту

  3. Визначення альтернатив

  4. Експертні висновки

Результат

  1. Опис змісту проекту

  2. Допоміжні деталі

  3. План управління змістом проекту

Рис. 6.4 Планування змісту проекту

Звісно, що процес планування змісту передбачає можливість корегування наступних дій із виконання проекту. Воно буває необхідним для того, щоб краще визначити коло питань, які потрібно вирішувати членами КМП. Планування змісту проекту звичайно закінчується розробкою окремого документа про зміст проекту, який затверджується замовником проекту і враховується при розробці його статуту.

При плануванні змісту проекту треба керуватися принципом «нічого зайвого». Це означає, що до переліку проектних робіт треба включати лише ті, які безпосередньо ведуть до створення нововведення. Тобто ці роботи, які відносяться до стадії експлуатації нововведення, чи не відповідають характеристикам проектних робіт слід вилучати зі змісту проекту та виконувати їх в рамках діяльності МК.

Таким чином результатами планування змістом є:

  1. Опис змісту проекту

  2. Допоміжні деталі

  3. План управління змістом проекту

Опис змісту проекту являє собою документальну основу для визначення основних параметрів проекту, які підлягають керуванню. Він є основою для подальшого планування проектних робіт.

Після схвалення ділового плану необхідно здійснити поділ основних компонентів роботи на більш дрібні й більш керовані (елементарні) роботи. Даний процес має назву декомпозиція. Дана процедура має дуже значення у побудові дієздатного плану проекту. Тому правила і методи її проведення будуть розглянути окремо у наступному параграфі.