Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Кучеренко В.doc
Скачиваний:
103
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
2.15 Mб
Скачать

8.2 Управління виконанням та якістю проектних рішень

Всі проектні роботи можна розділити на 2 великі групи: роботи для виконання та роботи для контролю. Безпосередніми виконавцями перших є члени КМП, а других – підрядники, субпідрядники, співвиконавці. Чим більше масштаби проекту, тим вища питома вага робот другої групи. Тому дії КМП, які спрямовані на виконання проекту, в основному полягають у здійсненні контрольних функцій.

Контроль за виконанням проектних робіт базується на загальних принципах контролю, відомих з курсу менеджменту. Але деякі особливості проекту, насамперед його унікальність і часова обмеженість визначає деяку специфіку цих процесів. Виконання робіт за проектом здебільшого зосереджено на двох напрямках:

  • Управління змістом проекту;

  • Управління якістю проектних робіт.

Управління змістом проекту ставить мету забезпечення складу, основних характеристик та результатів у відповідності з затвердженим планом. Сенс даного напрямку роботи визначається тим, що унікальність проекту породжує невизначеність порядку виконання і результатів як окремих робіт, так і проекту в цілому. Тому необхідно впровадити систему контролю за змінами і своєчасно реагувати на них відповідними управлінськими рішеннями.

Специфіка проекту визначає що його виконання забезпечується переважно через функції управління командою проекту та закупівлями (рис. 8.2).

Управління закупівлями

Адміністрування контрактів

Менеджер проекту

Забезпечення дотримання календарного плану проекту

Управління КМП

Рис. 8.2 Забезпечення виконання проекту.

Управління якістю проекту є поряд з такими функціями як управління витратами й часом, однією з найважливіших в проектному менеджменті.

Під якістю розуміється цілісна сукупність характеристик об’єкту, які відносяться до його спроможності задовольняти встановлені чи передбачені потреби. Звичайно потреби формулюють за допомогою характеристик на основі встановлених критеріїв. Потреби можуть включати, наприклад, експлуатаційні характеристики, функціональну придатність, надійність, безпека, тощо.

Сучасна концепція менеджменту якості має в своєї основі наступні основні принципи:

  • Якість – це невід’ємний елемент проекту в цілому, а не окрема функція управління.

  • Оцінку якості здійснює споживач, а не виробник.

  • Відповідальність за якість повинна бути адресною.

  • Для реального підвищення якості потрібні нові технології.

  • Підвищити якість можна тільки зусиллям усіх співробітників фірми.

  • Контролювати процес завжди більш ефективно ніж його результат (продукт).

  • Політика в галузі якості повинна бути складовою загальної політики фірми.

Дані принципи є основою найбільш популярного та обґрунтованого з боку методології напрямку в даній галузі – всезагального управління якістю (TotalQualityManagement-TQM).

Таким чином менеджмент якості у межах управління проектом – це система методів, засобів та видів діяльності, що спрямовані на виконання вимог й очікувань клієнтів проекту до якості самого проекту та його продукту. Якість проекту визначається ефективністю його розробки та здійснення у відповідності з вимогами замовників. В свою чергу якість продукту проекту визначається його кінцевими споживачами.