Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Navchalny_posibnik.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
15.93 Mб
Скачать

Особистість характеризують такі ознаки:

а) розумність (визначає рівень інтелектуального розвитку),

б) відповідальність (рівень розвитку почуття відповідальності, уміння керувати своєю поведінкою, аналізувати свої вчинки і відповідати за них),

в) свобода (здатність до автономної діяльності, прийняття самостійних рішень),

г) особиста гідність (визначається рівнем вихованості, самооцінки),

д) індивідуальність (несхожість на інших).

Кожна особистість повинна бути індивідуальністю.

Чотири універсальні типи особистості, які характерні для всіх епох і народів:

1) «діячі» - мисливці, рибалки, інженери, менеджери, вчені, воїни, землероби. Для них головне - активна дія, зміна світу, інших людей і самих себе;

2) «мислителі» - вони приходять у світ, не для того , щоб творити, а для того щоб роздумувати;

3) «люди почуттів і емоцій» - цей тип об’єднує діячів літератури і мистетцтва, що загострено відчувають проблемність і суперечливість навколишнього світу та соціального середовища;

4) «подвижники» - відрізняються загостреним відчуттям емоційного стану іншої людини. Їх призначення - в любові до всього живого.

Ці типи являют собою теоретичні моделі, які в реальному житті ніколи не існують у чистому вигляді.

Кожна людина займає в соціальній системі кілька позицій. Кожна з цих позицій передбачає певні права і обов’язки, називається статусом. Серед кількох статусів,як правило, відокремлюють головний або інтегральний, який і визначає місце в суспільстві конкретного індивіда. Статус може бути приписаним і набутим, природним і професійно-посадовим. Соціальний статус визначає конкретне місце індивіда в даній соціальній системі. Залежно від цього він мусить задовольняти низку вимог, які ставить перед ним суспільство. Сукупність таких вимог становить зміст соціальної ролі. Кожний статус передбачає кілкьа ролей:

Соціальна роль - це сукупність дій, які мусить виконувати особа, маючи певний статус у соціальній системі.

Індивідуальністьце сукупність своєрідних психологічних особливостей і властивостей людини, яка характеризує людську неповторність і виявляється у рисах характеру, специфіці інтересів, якостей, здібностей, які відрізняють одну людину від іншої.

Поняття «індивідуальність» визначає зміст неповторного духовного світу людини, її найвищі цінності та безумовні авторитети.

Поняття «індивідуальність» може викликати асоціації з індивідуалізмом, і для таких асоціацій є певні підстави. Справді, індивідуальність не може сформуватися без самоусвідомлення, без виділення себе поміж інших людей, певної внутрішньої зосередженості. Але це не означає і не передбачає людської самоізоляції.

Мірою відповідальності людської індивідуальності стає все людськість, усвідомлення своїх життєвих здійснень як загальнолюдських або як здійснень, які щось змінюють у стані людства в певному змістовому значенні: коли чогось досягає якась окрема індивідуальність, то це демонструє можливості людства або людини, як родової істоти.

Індивідуальність формує ті важливі характеристики людини, котрі забезпечують властивий лише їй стиль взаємозв’язків з навколишнім світом. Передумовою формування індивідуальності є її задатки. Індивідуальність є неодмінною і найважливішою ознакою особистості.

Рівні індивидуальності:

1) біохімічний,

2) фізіологічний,

3) психологічний,

4) соціокультурний,

5) цінностний.

Сутність людської індивідуальності:

1) самостійне існування,

2) самовизначення індивіда в сучасній йому культурі, внаслідок чого виникає його незалежність,

3)самодіяльність, як спосіб існування та життєдіяльності, в якій проявляються:

– активність,

– творчість,

– «авторство» власного життя.

Таким чином, індивід перетворюється з об’єкту в суб’єкт.

Індивідуумце особа, яка не може бути розчленована без втрати її самобутності, її індивідуальності, її власного буття, заснованих тільки на її цілісності.

Це визначення може бути застосовано тільки для вищих тварин включаючи людину. Під цим поняттям людина розуміється як самостійна, обдарована розумом істота, яка може сама розпоряджатися собою, але одночасно в зовнішніх своїх відносинах є носієм загальнолюдських достоїнств.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]