Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Navchalny_posibnik.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
15.93 Mб
Скачать

Тема 16. Сутність і призначення людини. План

  1. Філософська концепція людини. Становлення суспільних відносин та їх якісна різниця від біологічних відносин.

  2. Природне і соціальне в людині.

  3. Свобода особистості як основа суспільного прогресу.

1. Філософська концепція людини.

За усієї різноманітності підходів до людини більшість мислителів вказує на наявність у людському єстві трьох основних начал – космічного, природного і соціального. Отже, розв’язання проблеми природи людини можливе через визначення взаємодії в людині трьох зазначених начал.

Космічне начало. Вже на ранніх етапах розвитку філософії людина сприймалась як складова частина Космосу, природи. На новому рівні космічна сутність людини особливо уважно розглядається в філософській думці ХХ ст. (М. Шелер, П. Тейяр де Шарден, М. Чижевський). Така точка зору має своє продовження і у сучасних філософських теоріях. Це так званий антропний Б. Картера і Дж. Міллера. Д.Бом вважає обмеженою та незавершеною будь-яку теорію Космосу, якщо вона не містить у собі свідомості як істотного компонента буття.

По-перше, будова і біологічні ритми людського організму нерозривно пов’язані з космічними ритмами.

По-друге, матерія, життя і свідомість узагалі не походять одне від одного за законом причинного зв’язку, тобто матерія не є причиною виникнення та існування свідомості. Матерія – це не тільки речовина, з якої складаються різні предмети, але й поля (електромагнітні, гравітаційні, біологічні і т.д.), і потоки енергії і багато чого іншого. У Космосі матерія існує в нескінченній безлічі форм, системних утворень і виявлень.

По-третє, людина – знаряддя Космосу. Адже завдяки своїй духовності людина докорінно виділяється з космічного цілого. В особі людини Всесвіт підіймається до рівня самосвідомості і самозбереження.

Природне начало в людині, якому віддали перевагу філософи епохи Просвітництва, теж складається з трьох взаємопов’язаних компонентів:

  1. Природа становить зовнішню умову існування людини, постачаючи їй їжу, одяг, матеріальні ресурси. Навіть від чистоти повітря, від можливостей природи абсорбувати забруднення навколишнього середовища багато в чому залежить майбутня доля людини і людства.

  2. Природа становить внутрішній потенціал самої людини – життя і смерть, хвороби і здоров’я, геніальність і бездарність, риси характеру – вони мають вроджене походження.

  3. Людина є частиною природи: природа перетворюється, змінюється і розкриває свої можливості в людській діяльності. У цьому значення людини діє як сила природи. Процес впливу людини на природу має безперервний характер – діючи, людина створює такі природні продукти, які неможливо отримати природним шляхом. Природа немов живе в людині, є її тілом.

Соціальне начало було і залишається вирішальною мірою людського в людині, насамперед, для марксистів, а саме:

а) людина – соціальна істота, яка пересилює своє природне походження в труді,

б) тільки в суспільстві людина формує деякі людські якості – мову, мислення,

в) суспільство в системі освіти і виховання передає людині накопичені всіма попередниками знання, навички та вміння. Завдяки їм людина може успішно пізнавати і перетворювати світ,

г) розподіл праці в суспільстві дозволяє людині у багато разів примножити власні зусилля за рахунок кооперації з іншими людьми,

д) таким чином, суспільство – це умова і середовище реалізації природно-космічного потенціалу людини.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]