Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Navchalny_posibnik.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
15.93 Mб
Скачать

Становлення суспільних відносин та їх якісна різниця від біологічних відносин.

Суспільні відносинице відносини, складаються у процесі життєдіяльності людей, як суб’єктів – індивідів та соціальних спільностей.

Ці відносини пронизують всі сфери суспільного життя та діяльності – економічну, соціально-політичну, духовну, культурно-побутову. В основі суспільних відносин лежать індивідуально-суспільні інтереси і потреби людей. Вони пронизані свідомістю розумінням людиною сенсу власного буття і водночас виходять за межі зазначеного розуміння, адже не все в житті осягається розумом і піддається його організуючому впливу.

Суспільні відносини є відносинами індивідів як індивідуальностей, особистостей і як представників тих соціальних груп (класових, національних, етнічних, політичних, релігійних), до яких індивіди належать об’єктивно, тобто вони виникають внаслідок історичного розмежування й об’єднання інтересів, потреб, діяльності та праці.

Загальним джерелом формування суспільних відносин є діяльність. Суспільні відносини постають як необхідна суспільна форма діяльності і водночас перетворюють її на суспільно-історичну практику. Суспільно-історична практика «сплавлює» діяльність і суспільні відносини в єдину цілісність – суспільно-історичний процес.

У межах цілісності діяльність реалізується завжди реалізується як процес суспільного спілкування і, навпаки, суспільні відносини виявляють свою діяльну природу і сутність. діяльність і суспільні відносини постають як протилежності, єдність і боротьба яких визначає характер суспільно-історичного процесу, саме завдяки діяльності суспільні відносини набувають предметні і виявляються як предметно визначене й зумовлене ставлення людини до дійсності, іншої людини, самої себе. Предметність людської діяльності пронизує суспільні відносини, так як, вона є предметним змістом людської практики і поєднує три взаємозумовлених компоненти.

Три компоненти предметного змісту людської практики:

1) матеріально-речовинний вплив людини на навколишню дійсність,

2) перетворення соціальних структур і відносин,

3) самоперетворення суб’єкта життєдіяльності.

Не існує безпредметних суспільних відносин. Вони виникають лише з приводу певного предмета, здійснюються на предметному полі, стверджуються предметними змінами суспільства. Предметом формування та реалізації суспільних відносин можуть бути будь-які суспільні реалії:

  • матеріальні речі,

  • ідеї,

  • цінності,

  • норми.

Виділяють такі групи відносин:

  1. матеріальні (економічні) – виробничі, технологічні, логічні, розподілу, обміну, споживання,

  2. соціально-політичні – класові, національні, етнічні, соціально-групові,

  3. духовні – моральні, релігійні, художньо-естетичні, наукові,

  4. культурно-побутові – побутові, родинно-сімейні, товариські.

Кожна група суспільних відносин має специфіку й автономне (відносно самостійне) існування. Проте всі вони взаємопов’язані, проникають одна в одну, взаємо впливають. Можна лише умовно вести мову про визначальну роль якоїсь групи відносин в цілісній системі соціальних відносин. У різних життєвих ситуаціях визначальну роль відіграють групи суспільних відносин. Про абсолютну домінацію будь-яких не може й бути мови.

Кожний вид суспільних відносин є визначальним. Жоден з них не можна підпорядкувати іншому. Звеличення одних відносин водночас є пряженням інших, а звідси – пряма деформація соціуму.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]