Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Navchalny_posibnik.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
15.93 Mб
Скачать

2. Філософське поняття матерії її сфери та рівні.

Матерія – є філософською категорією для визначення об’єктивної реальності, яка дана людині в її відчуттях, яка копіюється, фотографується, відображається нашими відчуттями, існує незалежно від них.

Єдиною властивістю матерії, з якою пов’язана філософія – це властивість об’єктивної реальності, тобто існування реального світу поза та незалежно від свідомості кожної конкретної людини та людства в цілому.

Види існування матерії:

Речовинає «матеріалом», який завдяки отриманню форми викликає думки про оформлену, життєву придатність, облагороджування.

Із словом «матерія» переважно зв'язуються уявлення про грубу, інертну, мертву дійсність, в якій панують виключно механічні закони.

Речовина за своїм значенням близька поняттю матерії, але не рівнозначна йому повністю.

Речовина – це похідна матерії, її основна ознака – дискретність. Речовина може бути представлена формулою:

Речовина = Матерія + Енергія + Інформація

Речовина може знаходитися в таких станах: газ, рідина, тверді тіла, плазма.

Поле – у фізиці простір, в якому можна знайти фізичні взаємодії.

По трьох видах сил, відомих в даний час, розрізняють гравітаційні поля (сила тяжіння важких мас), електромагнітні поля (сили тяжіння і відштовхування електрично заряджених тіл, сили тяжіння магнітних тіл) і поля ядерних сил (сили тяжіння нуклеонів, складових атомного ядро, тобто протонів і нейтронів).

Поле – це особлива форма матерії, фізична система, яка має безкінечно великий ступінь свободи. Поле може бути представлено наступною формулою:

Поле = Матері (М) + Енергія (Е)

Виходячи з поняття матерії можна відзначити другорядний характер свідомості. Свідомість в цілому трактується в діалектичному матеріалізмі як особлива властивість матерії. Таким чином, категорія матерії в діалектичному матеріалізмі зведена на рівень субстанції.

Основні рівні матерії

Нежива сфера (космос)

Жива сфера (біос)

Соціально-організована сфера (соціум)

Космічні системи різної складності

Біосфера

Метасоціальний

Біоценози

Суспільство

Макроскопічний

Види

Цивілізації

Молекулярний

Організми

Суспільно-економічні формації

Атомний

Клітки

Етноси

Ядерний

Мікроорганізми

Держави

Елементарний

Молекулярний рівень життя

Соціальні групи

Субелементарний

Виробничі колективи

Сім’я

Людина

Всі різновиди буття матерії розглядаються як похідні від матерії, її видів та форм.

Всі властивості субстанції в філософії називаються атрибутами. Діалектичний матеріалізм розглядає рух як спосіб існування матерії. В світі нема і не може бути руху без матерії, як і матерії без руху.

3. Рух – спосіб існування матерії. Саморух.

Під рухом матерії розуміють не тільки механічне переміщення тіл в просторі, але і різні взаємодії, а також зміни стану об’єктів, які викликаються цими взаємодіями.

Рух – це взаємне перетворення елементарних часток і розширення Метагалактики, обмін речовин в клітинах організму, обмін продуктами діяльності між людьми в процесі їх соціального життя.

Матерія не може існувати без руху. Кожен матеріальний об’єкт існує тільки тому, що в ньому відтворюються певні типи руху. При їх знищенні об’єкт зупиняє своє існування, переходить в інші об’єкти, які в свою чергу, характеризуються певним набором типів та форм руху.

В повсякденному житті рух часто асоціюється з переміщенням тіл в просторі. А так як одні тіла можуть переміщуватися відносно поверхні Землі, а інші покояться, то повсякденна свідомість протипоставляє 2 стани – спокій та рух і вважає їх рівноправними.

Але це не так:

а) наш дім покоїться відносно поверхні Землі, але він обертається разом із нею в просторі відносно її осі.

б) судячи з цього, спокій – відносний, а рух – абсолютний.

Спокій – це рух, що зберігається, його стійкість.

Спокій розглядається як відносно стійкий стан матеріального світу, який знаходиться у стані незмінності. Характеристика спокою завжди пов’язана з конкретними предметами, які фіксуються нами, які знаходяться у стані незмінності.

Матеріальний об’єкт, який мислиться без руху, без взаємодії, – це об’єкт, який не має структури і властивостей, тобто об’єкт, який не має можливостей проявити своє існування, об’єкт, який не може бути пізнаним.

Джерело руху треба шукати не поза матерією, а в ній самій.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]