Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Navchalny_posibnik.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
15.93 Mб
Скачать

Відмінності міфологічного світогляду і філософії

М іф звичайно поєднує в собі 2 аспекти:

  1. діахронічний (розповідь про минуле),

  2. синхронічний (пояснення теперішнього і майбутнього), що забезпечувало духовний зв'язок поколінь.

Значення міфів полягає в тому, що вони встановлювали гармонію

  • між світом і людиною,

  • між природою і суспільством,

  • між суспільством і індивідом.

Таким чином, міфи забезпечували внутрішню згоду в людині і гармонію людського життя.

Генетичний принцип був основним принципом вирішення світоглядних питань в міфології, який пояснював першооснови світу, а походження природних і суспільних явищ зводилося до того, хто кого породив.

Ще однією із форм світогляду є релігія.

Релігія (від лат. religio – набожність, святиня, предмет культу) – це така форма світогляду, в якій освоєння світу здійснюється через його роздвоєння на поцюсторонній «земний», природний, сприйнятливий органами відчуттів, і потойбічний – «небесний», надприродний, надчуттєвий. Формування (штучного, теоретичного, художнього) «світу», на відміну від світу реального, життєвого, предметного, – риса всіх форм його духовного освоєння людьми. Специфіка релігії – в особливому характері її «другого» світу і її смислової ролі. Основа релігійного світогляду є віра в існування тієї чи іншої різновидності надприродних сил і їх головну роль у походженні світу і житті людей.

Віра – це спосіб існування релігійної свідомості, особливий настрій, переживання, який характеризує її внутрішній стан. Зовнішньою, соціально-значущою формою прояву віри служить культ – система затверджених ритуалів, догматів.

Релігійні уявлення неможливо вивести із почуттів, переймань окремої людини. Вони – продукт історичного розвитку суспільства. Існувало та існує велика кількість варіантів релігійних вірувань. Такі форми релігії, як християнство, буддизм, іслам вважаються світовими і по цей день мають велику кількість прихильників в різних країнах. Релігія розвивалась на ґрунті усвідомлення залежності людей від не контролюючих сил. В уявленнях про «вищі сили» химерно сплітались початки добра і зла, демонічні та божественні сторони релігії довгий час розвивалися паралельно. Поклоніння «вищим силам» поступово приводить до поняття (образа) Бога – вищої істоти, гідної поклоніння.

Релігія – складне духовне утворення та суспільно-історичне явище, яке не укладається в однозначні, прямолінійні характеристики.

Спорідненість, близькість філософії і релігії постає в тому, що вони – суспільно-історичні типи світогляду, вирішують схожі задачі світоуяснення і впливу на свідомість та поведінку людини. Вони є формами суспільної свідомості.

3. Особливості філософського знання.

Філософське знання – найбільш важлива складова частина культури, її загальнотеоретична основа, методологія культурного мистецтва людини. Філософія тісно пов'язана зі всіма формами суспільної свідомості: економічною, політичною, моральною, естетичною, релігійною. Не можна не бачити тісного зв'язку філософії з практикою, по відношенню до якої вона виступає у ролі методології. Не одна з глобальних проблем сучасності (війна і мир, збереження національної культурної спадщини, охорона навколишнього середовища) не може бути вирішена без філософського осмислення, оскільки всі вони вирішуються в контексті філософсько-світоглядних питань:

– людина і світ; – людина і суспільство; – добро і зло.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]