Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Navchalny_posibnik.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
15.93 Mб
Скачать

3. Свідомість і мозок.

Мозок з його величезними можливостями – ось основний результат досоціальних етапів відображення. Еволюція відображення, показує:

1) глибоку спорідненість духовного життя людини з фундаментальними процесами природи,

2) розкриває його родову сутність.

Людський мозок порівнюють з комп’ютером, що має процесор із тактовою частотою 20ГГц і жорстким диском місткістю 100 ГБт.

Мозок сприймає чуттєву інформацію об’ємом в 100 000 біт в секунду, однак усвідомлюється тільки 1/1000 частина цієї інформації.

Спосіб розв’язання задач мозком людини і машини принципово різняться між собою:

  1. Мозок працює за цільовим планом задля досягнення певної мети, що ясно усвідомлюється. Машина дії за певним формальними правилами, вона не розуміє сутності самої задачі, наслідків своїх дій;

  2. кінцевим результатом дій людини є почуттєвий образ об’єкта, а машини - код із певної послідовності чисел;

  3. людська пам'ять діє на основі смислової системи, що дозволяє витягувати потрібну інформацію з необхідного смислового контексту, машина - повинна перебрати підряд всі можливі варіанти. Саме тому найбільш важливим показником будь-якої машини залишається показник її швидкодії.

Джерелами свідомості, які віддзеркалюються в образах, що виникають у свідомості, є:

  • матеріальні предмети;

  • соціокультурне середовище;

  • внутрішній духовний світ людини;

  • космічне смислове та інформаційне поле.

Свідомість людини можна членувати таким чином:

а) виділити в ній (за З. Фрейдом) три шари:

  • несвідоме,

  • свідоме,

  • «над свідомість» (самосвідомість).

б) розділити за функціональністю двох півкуль головного мозку;

в) виділити свідомість за носіями:

  • індивідуальна,

  • суспільна.

Головною ознакою свідомості є здатність людини відділяти себе від зовнішніх речей.

Природа свідомості ідеальна, в наших думках не має ані грама матерії, речовини.

Етапи процесу усвідомлення:

  1. «копіювання» зовнішніх контурів предметів на основі даних органів чуття;

  2. розчленування усвідомлю вальних образів на образи тіла і явища навколишнього світу;

  3. визначення внутрішньої сутності почуттєвих образів, які відображають реально існуючі матеріальні речі;

  4. поєднання чуттєвих образів з усвідомленням їх внутрішньої сутності, в наслідок чого людина усвідомлює призначення деякого зовнішнього по відношенню до нього матеріального предмета.

Свідомість - це властивість ідеального (психічного) відображення дійсності, перетворення об’єктивного змісту предмета в суб’єктивний зміст духовного життя людини.

Проте специфічну сутність духовного життя людини формує лише перехід до рівня соціальної форми руху матерії. Цей перехід означає зміну біологічного пристосування до середовища та соціальне перетворення середовища. Відповідно змінюється основна функція відображення; з програми, що керує пристосовною біологічною активністю, воно – на рівні людини – перетворюється на програму, що керує громадсько-трудовою діяльністю. Мозок надає свідомості можливість працювати. Цілі і зміст діяльності людини задає не мозок як такий, а соціальний спосіб життя людини. Мозок первісної людини був у змозі вирішувати такі ж завдання, як і мозок сучасної людини, але знання, переконання, ставлення до світу змінюються залежно від характеру життя суспільства, тієї громадсько-трудової діяльності, яка і визначає сутність свідомості.

Тому свідомість людини є таким інформаційним відображенням, що спроможне виступати як програма, що керує цією ділянкою. Духовне життя людини завдяки його невпинній внутрішній активності (програми діяльності не надані природою, їх має створювати людина) набуває ще однієї чудової властивості воно не зводиться до функціонально-корисної програми, а набуває самоцінності, стає не просто працею, яка обслуговує існування людини, а й внутрішньою її духовністю.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]