Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Navchalny_posibnik.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
15.93 Mб
Скачать

4. Нераціональне пізнання.

Творчістьце цiлоспрямована дiяльнiсть, яка створює в контекстi даної культури принципово нові i соціально-значущі матерiальнi та духовно-моральнi цiнностi.

Особливості творчості як різновиду людськоєї діяльності:

1) захопленість і спрямованість ( для захопленої людини творчість є сенсом життя, вона підсилюється, якщо продукти творчості одержуються всенародне значення);

2) стан натхнення ( характеризується легкістю руху думки й образів, їх якістю і різноманітністю, глибокими переживаннями);

3) безупинність та тривалисть ( досягається проникненням у сутність життя, закономірості природи і людського суспільства).

Види творчості:

1) наукова творчість,

2) технічна творчість,

3) художня творчість,

4) філософська творчість,

5) соціальна творчість.

Значного поширення набула нині наукова i технічна творчість, що засвідчує зростаючу роль науково-технічного прогресу в житті сучасного суспільства. Iнтенсифiкацiя наукових досліджень та інженерних пошуків гостро поставила проблему щодо вдосконалення стилю наукового мислення i розширення сфери творчості.

1. Наукова творчість являє собою створення нових наукових понять та наукових теорій.

Найважливішою умовою наукової творчості є уміння по-новому уявити собі картину протікання досліджуваних явищ.

  • На первисному етапі дослідження уява виступає у визначенні робочих гепотиз;

  • На другому етапі дослідження проходить нагромадження фактів;

  • На заключному етапі дослідження завершуєтсья перетворення раніше існуючих у дослідника уявлень та формуються нові уявлення-образи.

Творчість у розвитку наукового знання реалізується на основі об`єктивних i суб`єктивних передумов. Одним із найважливіших суб`єктивних елементів наукового відкриття, творчості взагалі, є iнтуїцiя. Роль iнтуцiї в науковому пiзнаннi визначають майже всі дослідники, вона нерозривно пов`язана iз свiдомiстю. Без свідомої асимiляцiї культурно-історичного досвіду iнтуїцiя непродуктивна. Наукова творчiсть передбачає безкорисливість. Інша особливість наукової творчості – це орiєнтацiя на новизну. Пошук нового надихає на творчiсть, а вона можлива лише тоді, коли дослідник прагне до нового без будь-якого прагматичного розрахунку. До тих, хто шукає істину, а не прибуток, приходить на допомогу iнтуїцiя. В генезисі наукової творчості інтуїція посідає важливе місце. Нові знання з`являються не у вигляді завершеного результату, не на грунтi аналізу, висновків, а у формі інтуїтивної здогадки.

Інтуїція - це такий спосіб одержання нового знання (форма пізнання, коли за неусвідомленими в даний момент часу ознаками, не усвідомлюючи шляху власної думки, суб’єкт робить наукове відкриття, одержує нове об’єктивно істинне знання про дійсність.

Інтуїція - це кульмінаційний момент творчого процесу, коли всі елементи пізнавальної проблеми поєднуються в єдину систему.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]