Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КРНСПЕКТ ЛЕКЦІЙ Історія економічних учень.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
21.08.2019
Размер:
1.67 Mб
Скачать

3. Теорія капіталу к. Маркса

Раніше ми з’ясували, що економічне поняття капіталу відноситься до якогось запасу і виражає відношення власника цього запасу до свого володіння. Маркс розумів капітал зовсім по іншому. На його думку, поняття капітал виражає відношення між власником запасу і робітником, якого цей капіталіст найняв для роботи зі своїм капіталом. Відома крилата фраза Маркса: «Капітал не річ, а відносини…». Під відносинами Маркс розуміє експлуатацію труда. Чи можна з цим погодитися? Згадаємо, що згідно Маркса експлуатація – це привласнення прибавочного труда без оплати. Розглянемо приклад. Майстер ходить по ярмарку і продає з лотка тканину і прикраси (тобто свій власний оборотний капітал) і отримує за нього гроші (відшкодовує витрати капіталу). На ці гроші він купляє нові відрізи матерії, матеріали і т. д. Де в цьому випадку найманий труд і хто його експлуатує. В цьому випадку річ зовсім не в тому, що наводиться приклад використання капіталу без найманої праці, а в тому, що поняття капіталу визначається економічною сутністю справи – відношенням власника до свого запасу, одним зі способів використання ним свого запасу. А К. Маркс перевів поняття капіталу з області економічної науки в область політичної пропаганди.

Треба зазначити, що Маркс дав ще одне визначення капіталу, на цей раз чисто економічне. Він стверджував, що капітал – це самозростаюча цінність. Розглянемо детальніше теорію Маркса на прикладі.

Показник

одиниці виміру

значення

1.

Основний капітал

тис. грн.

1000

2.

Знос основного капіталу за один виробничий цикл

%

1

3.

Знос основного капіталу за один виробничий цикл

тис. грн.

10

4.

Заробітна плата за один цикл

тис. грн.

15

5.

Витрати матеріалів за один цикл

тис. грн.

20

6.

Собівартість партій товару (3+4+5)

тис. грн.

45

7.

Виручка від продажу партії товару

тис. грн.

60

8.

Валовий прибуток за один виробничий цикл (прибавочна цінність)

тис. грн.

15

9.

Період одного циклу

тиждень

1

Згідно наведених даних ми можемо зобразити структуру нашого капіталу:

К = 1000 осн. + 35 обор. = 1035 (1)

У Маркса вираження типа (1) називається «застосований капітал» (примененный). Не зрозуміло для чого цей термін, бо будь – який капітал до чогось застосовується. А річ у тім, що Маркс вводить ще одне поняття: «спожитий капітал» (потребленный). Спожитий капітал – це та частина капіталу, яка переносить свою цінність на продукт за визначений період часу, наприклад, за один виробничий цикл, або рік.

Згідно нашої таблиці спожитий капітал складе:

а) знос основного капіталу – 10

б) заробітна плата – 15

в) витрати матеріалів – 20

45 тис. грн.

Легко можна переконатися, що спожитий капітал за Марксом не що інше як прямі витрати на виробництво, тобто собівартість.