Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КСВБ.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
19.12.2018
Размер:
209.92 Кб
Скачать

1. Характеристика видатків дб.

Видатки бюджету-це кошти,що спрямовані на здійснення програм і заходів, передбачених відповідним бюджетом.

До видатків не належать:погашення боргу, надання кредитів бюджету,розміщення бюдж.коштів на депозитах, придбання цінних паперів тощо.

Видатки ДБ поділяються на:

Видатки ЗФ - це всі доходи,крім тих,що призначені для зарахування до спец.фонду;всі видатки,що здійснюються за рахунок надходжень до ЗФ; кредитування б-ту; фінансування ЗФ.

Видатки СФ - це доходи бюджету, що включають власні надходження бюджетних установ, які мають цільове спрямування;видатки бюджету за рахунок конкретно визначених надходжень СФ; кредитування б-ту; фінансування СФ.

У складі видатків виділяються видатки споживання і видатки розвитку.Існують таємні видатки-це видатки,які проведення та контроль здійсн.Рах.Палатою та МінФіном. Звіт про викор.таємних видатків в закритому режимі ВРУ

Класифікація видатків бюджету та кредитування б-ту:

1)за функціями, з виконанням яких пов’язані видатки: на оборону, освіту, охорону здоров»я

2)за ознакою Гол.розпорядника бедж.коштів(відомча):на основі відомчої класифікації ДКУ складає і веде реєстр розпорядників бюджетних коштів

3)за бюджетними програмами,що формуються МінФіном за поданням головних розпорядників при складанні проекту ДБ у бюджет.запитах

4)за економічною характеристикою операцій,при проведенні яких зд.ці видатки(поточні,капітальні)

5)Класифікація кредитування бюджету-систематизує кредитування бюджету за типом позичальника та поділяє операції з кредитування на надання кредитів ЗБ і повернення кредитів до бюджету.

2. Характеристика розпорядників б-тних коштів.

За обсягом наданих прав,розпорядники б.коштів поділ.на:головних розпорядникв і розпорядників коштів нижчого рівня.

Гол.розпорядниками можуть бути:

1)за б-тними призначеннями визнач.ЗУ «Про ДБ» - установи,що забезпеч.д-ть ВРУ,Президента,КМ в особі їх керівників, міністерства, судова влада,а також всі нац.академії.

2)за бюджет.пизначенням,визначеними рішенням про МБ(це установи,що забезпеч. д-ть органів АРК, місц.держ.адміністрацій, виконавчі органи місцевих рад в особі їх керівників.

Гол.роз-ки коштів затверджуються ЗУ»Про ДБ» шляхом встановлення їм бедж.призначень,а Гол.розпорядники МБ –рішенням Про МБ.

Функції ГР:

1.розробляє плани д-ті на планови та наступні за плановим 2 бюджет.періоди

2.організовує і забезпечує на підставі плану д-ті та прогнозних показників бюджету на наступні 2 бюдж.періоди складання проекту кошторису та бедж.запиту та подає МінФіну.

3.отримує бедж.призначення,розподіляє і доводить до розпорядників нижчого рівня бедж.асигнування

4.затверджує кошториси розпорядників б.коштів нижчого рівня

5.розробляє і затверджує паспорти бедж.програм і скл.звіти про їх виконання

6.зд.внутр.контроль за повнотою надходження і взяття бедж.зобовязань розпорядників нижчого рівня.

7.забезпеч.доступність інформації про б-т відповідно до БК.

Розпорядник б.коштів може уповноважити одержувача б.коштів на виконання заходів,передбачених бедж.програмою і надати йому кошти бюджету в межах відповідних бедж.асиг-нь.одержувач бедж.коштів обов»язково скл.План викор.бюдж.коштів.